Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: Θύελλα αντιδράσεων για τα πλημμυρισμένα σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα σχολεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας την ημέρα όπου “χτύπησε” η κακοκαιρία Μπάλλος.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό δημοσίευμα του xtypos.gr, στη Νέα Φιλαδέλφεια μάλιστα πλημμύρισε το 2ο Δημοτικό Σχολείο και οι μαθητές αναγκάστηκαν να φτιάξουν… γέφυρα με θρανία για να βγουν από τις τάξεις (δείτε εδώ).

Τα μέλη της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. έσπευσαν να σχολιάσουν την κατάσταση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη δημοτική αρχή και ζητώντας εξηγήσεις:

 

Παρέμβαση από τη Δύναμη Πολιτών

“Οι χθεσινές εικόνες ντροπής από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, από την πλημμυρισμένη οδό Σκρα, από τον υπερχειλισμένο Ποδονίφτη και από την κατάρρευση πρανών σε τμήματα του Κηφισού, δείχνουν τις σοβαρές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας, οι οποίες θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο εξ’ αιτίας της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν προτεραιοποιούν την ανάγκη να προχωρήσει ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην πόλη μας, αλλά καθυστερούν και αδιαφορούν για έργα και παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί πριν από αυτούς (αντιπλημμυρικό στην οδό Σκρα, προσθήκη αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο).

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέτει σε προτεραιότητα τα κέρδη των λίγων και επενδύει στην εικόνα και τις δημόσιες σχέσεις και όχι σε έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία. Προς επίρρωση των καταγγελιών της εκπαιδευτικής κοινότητας και ενδεικτικό της πλήρους αδιαφορίας του Δήμου ακόμα και για απλά πράγματα όπως ο καθαρισμός των φρεατίων, είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Βούρου προχώρησε σε σύμβαση για τον καθαρισμό των φρεατίων μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου!!!

Ως Δύναμη Πολιτών απαιτούμε:
– Ο Δήμος να πιέσει για ανάληψη επιτέλους της ευθύνης από τις ΚΤΥΠ προκειμένου να προχωρήσει η προσθήκη των απαιτούμενων αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Ως δημοτική αρχή καταθέσαμε πλήρη στοιχεία και σε διαδοχικές συναντήσεις με τις ΚΤΥΠ μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει η τωρινή δημοτική αρχή.
– Να ξεκινήσει άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, το οποίο δημοπρατήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μας από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά έχει κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας και πλήρους αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής Πατούλη και της δημοτικής αρχής Βούρου.
– Να προχωρήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια στον καθαρισμό του Ποδονίφτη από φερτά υλικά και σκουπίδια, αλλά και από τις αποξηλωμένες πλάκες τσιμέντου στο εγκιβωτισμένο τμήμα και σε εκπόνηση νέας αντιπλημμυρικής μελέτης, η οποία να λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση του ΣτΕ ενάντια στον εγκιβωτισμό.
– Να διεκδικηθούν κονδύλια από την κυβέρνηση για τις αντιπλημμυρικές ανάγκες και για την αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων και όχι να μεταφέρονται οι ευθύνες στους Δήμους, στους οποίους δίνονται ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.”

 

Εισαγωγή θέματος προ ημερησίας διατάξεως από τους Ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Αλέκο Γούλα και Ευτυχία Παπαλουκά

“Τα πλημμυρισμένα σχολεία και το μονίμως υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου.

Ο καταστροφικός σεισμός τον Μάρτιο του 2021 στη Λάρισα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου κρίθηκε μάλιστα ακατάλληλο να στεγάσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, γεγονός που προκάλεσε την κατεδάφιση του, ώστε να χτιστεί ξανά από την αρχή. Πέντε μήνες μετά, ως δια μαγείας, το σχολείο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές και δασκάλους.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι εργασίες ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας συνεχίζονται εδώ και χρόνια και τελειωμό δεν έχουν, καθώς το έργο που είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούν οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ) δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και πληροφορίες λένε πως δεν θα είναι έτοιμο ούτε την επόμενη σχολική χρονιά.

Θυμίζουμε πως οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν αρχές του 2018 και με άγνωστο ακόμη ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι μας τα τεράστια κτιριακά προβλήματα του υπάρχοντος σχολικού συγκροτήματος , προβλήματα που κάνουν τη σχολική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου ανυπόφορη.
Μήπως όμως ανυπόφορη δεν είναι και η κατάσταση στο συγκρότημα που στεγάζονται το 1ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας;

Οι εικόνες των πλημμυρισμένων σχολείων και των κοντέινερ στο μέσο της αυλής μόνο οργή και θλίψη προκαλούν. Όσο για την για τη νέα πτέρυγα του σχολείου, που ενώ όλοι οι αρμόδιοι είναι σύμφωνοι πως πρέπει να γίνει, στην ουσία βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, άλλωστε «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού κοντέινερ»!

Ως εκ τούτου ρωτάμε τον κύριο Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους,
Αν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες γενικότερα και ειδικότερα πριν από μία μεγάλη νεροποντή που όλοι γνωρίζαμε πως θα έρθει
Πως σκέφτεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει μελλοντικά ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα

Αν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη νέα πτέρυγα του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Νέας Φιλαδέλφειας

Αν γνωρίζουν τους λόγους της υπερβολικής καθυστέρησης στην παράδοση του 3ου Γυμνασίου και 3ουΛυκείου και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την αποφυγή αυτής.
Παρακαλούμε να εισαχθεί το θέμα για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να δοθούν από την Δημοτική Αρχή οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.”

 

 

 

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

“Πλημμύρισε το σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 2ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο, λίγη ώρα αφού ξεκίνησε η αναμενόμενη εδώ και μέρες κακοκαιρία «Μπάλλος».

Στο χώρο έσπευσε η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των παιδιών του δημοτικού σχολείου, ο οποίος διευκολύνθηκε καθώς μειώθηκε η βροχόπτωση. Ενώ, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου ‘έφτιαξαν’ διάδρομο από θρανία παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους!

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας βρίσκεται από νωρίς στο σχολικό συγκρότημα με την Λήδα Γκούμα, τοπική σύμβουλο Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στο χώρο βρέθηκε και ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σερετάκης.

Ο Νίκος Σερετάκης έγκαιρα ενημέρωσε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ζητώντας άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας.

Την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής επικυρώνουν και καταγγελίες των γονιών ότι τα φρεάτια στο σχολείο καθαρίστηκαν από μέλη του συλλόγου γονέων και της διεύθυνσης του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σερετάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία από το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτώβρη με τον κ. Μιχάλη Κουτσάκη, αντιδήμαρχο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία και ζήτησε ενημέρωση για την ετοιμότητα του δήμου ενώ επεσήμανε την ανάγκη να παρθούν άμεσα προληπτικά μέτρα από τη δημοτική αρχή μπροστά στην αναμενόμενη κακοκαιρία προκειμένου να θωρακιστεί η πόλη μας από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την αναστολή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος και όσων σχολείων έχουν πληγεί από την κακοκαιρία για την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή τους.”

 

Παρέμβαση από την Ομάδα Γυναικών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Αυτό που καιρό φοβόμασταν ως μητέρες έγινε πραγματικότητα:

Τα παιδιά μας κινδύνεψαν μέσα στη σχολική τους αίθουσα από το χείμαρρο που μπήκε μέσα στο σχολείο!

  • Ως πότε θα τρέμουμε για τα το αν τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή μέσα σε αυτά τα σχολικά κτίρια;
  • Θα ξαναπάρουμε τα παιδιά μας φοβισμένα κλαίγοντας μέσα από την τάξη, πασχίζοντας με τους πυροσβέστες ποιος θα τα πρωτοπιάσει;
  • Ως πότε θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μπροστά, στην προχειρότητα και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν όλες οι Δημοτικές Αρχές και οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα την συντήρηση και λειτουργικότητα όλων των σχολικών κτιρίων;

“Το ποτήρι ξεχείλισε με τις απαράδεκτες εικόνες που ζήσαμε από κοντά…

Είδαμε έντρομους γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολικό προσωπικό να μεταφέρουν οι ίδιοι στην πλάτη τα παιδιά μας σε ασφαλές μέρος.

Είδαμε τα παιδιά μας τρομοκρατημένα να κλαίνε, βλέποντας τον χείμαρρο να μπαίνει στην τάξη τους, την τάξη που ένα χρόνο στερήθηκαν!

Είδαμε τους δασκάλους να προσπαθούν μόνοι τους να ξεβουλώσουν φρεάτια.

Είδαμε γονείς να αγανακτούν για την απαξίωση που δείχνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές μπροστά στην προστασία της ζωής των παιδιών τους.

Είδαμε εφήβους μαθητές να προσπαθούν να σωθούν, ενώνοντας θρανία για να βγουν μέσα από το κοντέινερ….που τους το παρουσιάσανε για αίθουσα διδασκαλίας… το 2021!!!

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο κοντέινερ μπήκε “ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ” το 2011!! και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα!!

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δήθεν σχίζει τα ιμάτια της με την πανδημία ότι προτεραιότητα έχει η προστασία των μαθητών! Μας κοροϊδεύει! Την ίδια ώρα βάζει 26 παιδιά σε μια τάξη για την οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν πήρε καν κανένα μέτρο για να μην πλημμυρίσει!

Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα!

Αυτή είναι η “αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου”

Άρα τι βαθμό θα βάλει στο δείκτη “αξιοποίηση σχολικών υποδομών” η κυβέρνηση;

Εμείς πάντως την αξιολογούμε με ΜΗΔΕΝ!

Είμαστε στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Εδώ και τώρα να γίνει καταγραφή όλων των προβλημάτων που άφησε πίσω της η πλημμύρα σε όλα τα σχολικά κτίρια.

  • Να αντικατασταθούν άμεσα όλα τα αντικείμενα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων που επλήγησαν (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καυστήρες κτλ).

  • Αντικατάσταση σχολικών βιβλίων, σχολικών τσαντών και όλου του εξοπλισμού των μαθητών που μπορεί να καταστράφηκε στις πλημμυρισμένες τάξεις.

  • Άμεσα να γίνουν μελέτες και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ