Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Αντίθετη η αντιπολίτευση στην παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου στο Κάτω Κουκλάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απόφαση της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για κατασκευή ναού σε κοινόχρηστο χώρο στο Κάτω Κουκλάκι αποδοκιμάζει μερίδα της αντιπολίτευσης.

Η “Δύναμη Πολιτών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας” με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής: “Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση της παραχώρησης μισού στρέμματος κοινόχρηστου χώρου της ζώνης πρασίνου στην οδό Λάμπρου Κατσώνη, στους κατοίκους του Κάτω Κουκλακίου της Νέας Χαλκηδόνας. Οι κάτοικοι, στο όνομα των οποίων η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραχωρήσει το χώρο στη Μητρόπολη για να εγκαταστήσει προκατασκευασμένο ναό, είναι ανάστατοι. Ουδέποτε ενημερώθηκαν, ουδέποτε έθεσαν αίτημα για την ίδρυση ναού στην περιοχή. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Για χρόνια οι κάτοικοι θεωρούσαν ως ενορία τους τη Ζωοδόχο Πηγή, η οποία βρίσκεται μόλις 250 μέτρα από το σημείο. Σε αποστάσεις 200-500 μέτρων υπάρχουν άλλοι δυο ναοί, όπου οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Γι αυτό και ουδέποτε έθεσαν αίτημα προς τη δημοτική αρχή, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Βούρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου, για την ίδρυση νέου ναού στην περιοχή.

Άλλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Κάτω Κουκλακίου και έχουν σχέση με την χωροταξική απομάκρυνση της περιοχής από το κέντρο των δημοτικών υπηρεσιών και την ελλιπή εξυπηρέτηση της περιοχής σε ζητήματα καθαριότητας, συντήρησης του πρασίνου και αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Τα προβλήματα αυτά διαπίστωσε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της Δύναμης Πολιτών, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, η οποία επισκέφτηκε την περιοχή την Κυριακή 10/4 και συζήτησε με εκπροσώπους των κατοίκων.

Οι κάτοικοι του Κάτω Κουκλακίου, είτε είναι δημότες της Νέας Χαλκηδόνας, είτε είναι δημότες των Αγίων Αναργύρων, δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή κοινόχρηστου χώρου για οποιαδήποτε εγκατάσταση. Αντίθετα είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί το όριο των δυο δήμων και να τον αναδείξουν, όπως το κάνουν χρόνια τώρα με προσωπική εργασία.

Η δημοτική αρχή Βούρου οφείλει να δώσει απαντήσεις σε υπαρκτά ερωτήματα:

  • Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για το θέμα της παραχώρησης του χώρου;

  • Γιατί δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε στο Δ.Σ. αν είναι νόμιμη η παραχώρηση του χώρου και η εγκατάσταση εκεί έστω και προκατασκευασμένου ναού;

  • Πώς είναι δυνατόν ένας χώρος που επί δεκαετίες είναι χώρος πρασίνου και πολεοδομικά δεν είναι οικοδομήσιμος να υποδεχτεί κτίσμα;

Υπάρχουν όμως και άλλα κρίσιμα ερωτήματα, που αποδεικνύουν ότι το δήθεν ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την «αναβάθμιση» της περιοχής είναι υποκριτικό:

  • Γιατί παραμένει κλειστή η παιδική χαρά της περιοχής, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων και παρέδωσε πιστοποιημένη η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών ;

  • Γιατί μένει αναξιοποίητο το γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, το οποίο κατασκεύασε η δημοτική μας αρχή;

  • Ποια είναι τα σχέδια αναβάθμισης αυτής της κοινόχρηστης ζώνης και πότε σκέφτεται να τα παρουσιάσει η δημοτική αρχή στους κατοίκους;

Ως Δύναμη Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα και αυτό κάναμε γνωστό στους εκπροσώπους των κατοίκων με τους οποίους συναντηθήκαμε. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί η έωλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας σε όποιες κινήσεις αποφασίσουν οι κάτοικοι και καλούμε όλους τους δημότες να μην επιτρέψουν να εκχωρηθεί ούτε μέτρο κοινόχρηστου χώρου.”

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Υποδομές και χώρους αναψυχής χρειάζεται το Κάτω Κουκλάκι, όχι θυσία του πρασίνου για προκάτ εκκλησία”

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση προκατασκευασμένου Ναού, στο Κάτω Κουκλάκι, σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου επί των οδών Λ. Κατσώνη και Ζ. Παπαντωνίου μετά από πρόταση του Δημάρχου κ Βούρου  κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στους κατοίκους της περιοχής και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κατά τα επίγεια παραμελημένο Κάτω Κουκλάκι.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου μας, δεν έχει καμία δημοτική υποδομή ή υπηρεσία παρεχόμενη από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ενώ διαχρονικά οι κάτοικοι εξυπηρετούνται στους όμορους Δήμους, είτε πρόκειται για Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, παιδικούς σταθμούς ακόμα και σχολεία. Ακόμα και η παρακείμενη παιδική χαρά παραμένει κλειστή και κλειδωμένη για τα παιδιά της περιοχής.

Αντίθετα, υπάρχουν ναοί που καλύπτουν τις εκκλησιαστικές ανάγκες των κατοίκων σε απόσταση 200μ., 400μ. και 800μ. κ.ο.κ..

Παρόλα αυτά, η προτεραιότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής Βούρου (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) με την στήριξη της παράταξης Τομπούλογλου (ΝΔ)  αποτυπώνεται στην εκχώρηση ενός ακόμα ελευθέρου χώρου του Δήμου μας στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, για την οποία δεν έλλειψαν βέβαια και αυτοί που βολικά απέφυγαν να τοποθετηθούν με την ψήφο τους.

Θυμίζουμε ότι στην Μητρόπολη παραχωρήθηκε και η δημοτική έκταση που προοριζόταν για την κατασκευή του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού για την κατασκευή δικού της παιδικού σταθμού, απόφαση που όπως είναι γνωστό συνάντησε την αντίδραση πρακτικά όλων των μαζικών φορέων και εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής. Υπάρχει, επίσης, και αρνητική εμπειρία στους κατοίκους Νέας Χαλκηδόνας από την μετατροπή ελευθέρου χώρου σε εκκλησιαστικό προαύλιο μετά την τοποθέτηση προκατ ναού.

Συγκεκριμένα, όπως μάθαμε από δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας συμβούλου του Δημάρχου, θα κατασκευαστεί ναΐσκος περίπου 100 τ.μ.. σε χώρο έκτασης περίπου 500 τ.μ που παραχωρήθηκε από τον Δήμο στη συμβολή των οδών Παπαντωνίου και Κατσώνη.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο στα όρια Νέας Χαλκηδόνας και Αγίων Αναργύρων που είναι φυτεμένος χώρος πρασίνου, πάνω από κλειστό αγωγό ομβρίων και όχι για κενό οικόπεδο, αφού δεν είναι οικοδομήσιμος χώρος σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου.

Οι περίοικοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι μέρος του χώρου ανήκει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, ο οποίος δεν ρωτήθηκε κάν, παρότι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο όριο των δύο Δήμων.

Για να μην καταστραφεί κανένας ελεύθερος χώρος και να δημιουργηθούν  νέες εστίες πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού, για καλύτερη ποιότητα ζωής.Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων για ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής τους, για δενδροφύτευση σε όλα τα τμήματα και τις νησίδες του πάρκου Λάμπρου Κατσώνη, συχνή και επαρκή καθαριότητα, φροντίδα και πότισμα πρασίνου, αποκατάσταση δημοτικού φωτισμού στην περιοχή, για την επαναλειτουργία της κλειστής παιδικής χαράς, για τον εμπλουτισμό των χώρων με υπαίθρια όργανα γυμναστικής και άλλες υποδομές αναψυχής.

Όχι άλλο τσιμέντο – Κάτω τα χέρια από τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους!”

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ