Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα – Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση 

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας (18/9) εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 – Υπέρ τάχθηκαν τα 9 μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση μετά τα δημοτικά τέλη γύρισε την πλάτη και στην πρόταση της Διοίκησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

Δ. Θωμαΐδου: «Το πρόγραμμα μας είναι καθαρά ρεαλιστικό και διεκδικητικό» 

Η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Θωμαΐδου στην εισήγηση της αρχικά σχολίασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχεται φέτος το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, αναφέροντας ότι «το φετινό πρόγραμμα περιέχει έργα που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα του Τεχνικού Προγράμματος του 2020 αλλά και νέα έργα του 2021, παρότι κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε ένα ρευστό και μη ασφαλές περιβάλλον λόγω της πανδημίας. Ένα περιβάλλον που τροποποίησε τις προτεραιότητες μας και διαμόρφωσε κάποιες συνθήκες και ένα τεχνικό πλαίσιο που μας επέβαλε μία νέα πραγματικότητα. Ο Δήμος κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες έχει καταφέρει να αποτελέσει έναν αξιόπιστο φορέα με χρηματοοικονομική επάρκεια και με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, είτε μέσα από τον ίσιο τον Δήμο είτε μέσα από τα νομικά του πρόσωπα”.

Ταυτόχρονα, προχώρησε στην ανάλυση του Τεχνικού Προγράμματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “έχουμε τα συνεχιζόμενα έργα που είναι προϋπολογισμού 334.603,44 ευρώ, στη κατηγορία αυτή εντάσσεται μεταξύ άλλων οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτιρίων με πόρους από ΣΑΤΑ και το πρόγραμμα Φιλόδημος 2. Πρόθεση μας είναι ο εξωραϊσμός γενικά όλων των σχολικών μονάδων αλλά και οι επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις των νέων προγραμμάτων που τρέχουν όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Οι σχολικές μονάδες έχουν μείνει πίσω αρκετά χρόνια και δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι και γενικότερα όλη την υλικοτεχνική υποδομή που πρέπει να αναβαθμιστεί στα σχολεία και είναι και κύριο μέλημα μας. Τα νέα έργα είναι προϋπολογισμού 4.425.447,31 ευρώ. Όλο αυτόν τον χρόνο προσπαθήσαμε να μην επιβαρύνουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και να αξιοποιήσουμε ανταγωνιστικά προγράμματα ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου αλλά ούτε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή νιώθουμε περήφανοι για το έργο το οποίο έχουμε κάνει εδώ και ένα χρόνο, μέσα στην πανδημία και σε όλα αυτά τα έκτακτα που έχουν προκύψει. Το πρόγραμμα μας είναι καθαρά ρεαλιστικό και διεκδικητικό”.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του Τεχνικού Προγράμματος και όσα ανέφερε η κα Θωμαΐδου στην Επιτροπής Διαβούλευσης

Κατόπιν η Δήμαρχος και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Σμαραγδάκης κλήθηκαν να απαντήσουν σε σωρεία ερωτήσεων που είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με έργα και μελέτες που τρέχουν ή πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στην πόλη αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με το οικονομικό σκέλος διαφόρων εργολαβιών, με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμύτατη κριτική για όσα έγιναν αλλά κυρίως για όσα δεν έγιναν τον πρώτο χρόνο που βρίσκεται η κα Θωμαΐδου και η παράταξη της στη διοίκηση του Δήμου.

Π. Μανούρης: “Καρικατούρα το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημάρχου”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης στην τοποθέτηση του κατέκρινε το σχέδιο που ετοίμασε ο Δήμος για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, κάνοντας αναφορά σε μία σειρά από έργα που δεν δίνεται η απαραίτητη βαρύτητα στο Πρόγραμμα της Διοίκησης, όπως ψηφιοποίηση υπηρεσιών, έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων, αναβάθμιση παιδικών χαρών κ.α. “Η Δημοτική Αρχή για δεύτερη συνεχή χρονιά φέρνει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα από το οποίο αν εξαιρέσει κανείς τα έργα της Περιφέρειας που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποτελείται απλά από κάποια αναγκαία έργα συντηρήσεων ή αλλιώς έργα ρουτίνας. Σχεδόν κανένα έργο δεν υπάρχει από αυτά που για εμάς χρειάζεται η πόλη. Η αναγκαιότητα αυτών των έργων που σήμερα παρουσιάζεται ως Τεχνικό Πρόγραμμα εν έτη 2020 θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε ένα δήμο, ο οποίος είναι πολύ πιο πίσω από άλλους; Για αυτά ασκούσατε κριτική τα προηγούμενα χρόνια; Για εμάς το σημαντικότερο είναι ότι ο προϋπολογισμός ανταποδοτικών τελών όπως και όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα βαδίζει στο πουθενά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Μας απασχολεί έντονα το γεγονός ότι δεν μπορείτε να καλύψετε την απόσταση που υπάρχει από άλλους δήμους της Αττικής. Το Τεχνικό σας Πρόγραμμα είναι Πρόγραμμα προηγούμενης 20ετίας” σημειώσε ο κ. Μανούρης και κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παράταξη του θα καταψηφίσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής: “Εμείς θα ψηφίσουμε κατά, θεωρούμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα της Διοίκησης είναι καρικατούρα. Δυστυχώς έχουμε μείνει σε μερεμέτια, σκάλες, βαψίματα και διάφορες άλλες αστειότητες. Θεωρούμε ότι κάθε διοίκηση έχει μία περίοδο χάριτος όσο  αφορά τη λευκή μας ψήφο, από εκεί και πέρα είναι προφανές πλέον ότι δεν υπάρχει καμία πυξίδα”.  

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Πρόγραμμα που δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών”

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κώστας Κατιμερτζόγλου στην τοποθέτηση επισήμανε διάφορα έργα που απουσιάζουν από το Πρόγραμμα της διοίκησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Η κατάθεση ενός Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να απαντάει στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών και να κοιτάζει μπροστά, να έχει ένα στόχο. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα μιλάμε για έργα τα οποία ουσιαστικά πρόκειται να γίνουν και παίρνουν συνεχώς παρατάσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για χώρους και κτίρια για τη σχολική στέγη, για πολιτιστικά κέντρα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την πολύπαθη οδοποιία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεδομένα δεν απαντάει στις ανάγκες των πολιτών, δεν έχει κάποιον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δε διακρίνεται κανένα όραμα, γι’ αυτό και θα το καταψηφίσουμε”. 

Χ. Κανλής: “Απουσιάζει το όραμα από το Τεχνικό Πρόγραμμα”

Από πλευράς “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κανλής, ο οποίος με τη σειρά του άσκησε κριτική στη διοίκηση, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται κανένα όραμα και πλάνο στο Πρόγραμμα της. “Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πρόταση που χαρακτηρίζεται από απουσία οράματος. Μία πρόταση τελείως τυπική και διαδικαστική. Η κριτική εστιάζει στην απουσία πλάνου ώστε να μπορέσει η Δημοτική Αρχή να πείσει καταρχάς την ίδια και εν συνεχεία εμάς και τους δημότες ότι έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα βήματα. Η Δημοτική Αρχή έχει μπει σε μία διαχειριστική κουλτούρα και αυτό είναι σημείο κριτικής και παρακμής” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κανλής.

Τελικά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 9 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ