Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δήμος Νέας Ιωνίας: Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός για το 2021 – Οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (8/10) η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας, στην οποία συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με συντονιστή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη, ενώ η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου, οι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Οι φορείς της Επιτροπής συμμετείχαν στη διαδικασία με διατυπώσεις γνώμεων και εισηγήσεις προτάσεων σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ανέλυσε το σχέδιο που έχει ετοιμάσει ο Δήμος για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Η κα Θωμαΐδου ξεκινώντας την ενημέρωση της υπενθύμισε τα συνεχιζόμενα έργα που σχετίζονται με την Περιφέρεια Αττικής και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον δήμο, όπως η ανάπλαση και η υπογειοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου 150 (υπόγειο πάρκινγκ), για το οποίο ανέφερε ότι “συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες παρά τις κατασκευαστικές δυσκολίες λόγω των εδαφικών συγκυριών”, το συνεχιζόμενο έργο του μεγάλου αγωγού των ομβρίων στην οδό Πάρσης (ταυτόχρονα γίνεται και αγωγός αποχέτευσης), το έργο αποχέτευσης-ομβρίων στην περιοχή του Περισσού που δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει άμεσα και τέλος το δίκτυο σποραδικών τμημάτων ομβρίων μέσα στο κέντρο της Ν. Ιωνίας αλλά και στις διαφορές συνοικίες, επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν μόνο κάποια συγκεκριμένα τμήματα για αποκατάσταση», ενώ έκανε αναφορά και σε έργα που περιλαμβάνονταν στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα και βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία αφορούν κυρίως την καθημερινότητα, τα σχολεία και γενικότερα έργα υποδομών.

Δ. Θωμαΐδου: “Στα έργα του 2021 θα δώσουμε πολύ μεγάλη βάση στα σχολεία της πόλης”

Η Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που σχετίζονται με τα σχολεία της πόλης και εμπεριέχονται στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα: “Στα έργα του 2021 το πρόγραμμα μας είναι να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση στα σχολεία, όπως κάναμε και πέρσι, σε θέματα συντήρησης των σχολικών μονάδων, καθώς τα σχολεία μας είναι παλιά και χρειάζονται πολλές επισκευές, γι’ αυτό και έχουμε βγάλει μία μεγάλη εργολαβία συντήρησης σχολείων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε πάρει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια περίπου 1εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του πρώτου συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου στα Πευκάκια, το οποίο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί χρειάστηκε μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης”, τονίζοντας παράλληλα ότι “έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας να μπορέσουμε να χορηγηθούμε καινούριες ενεργειακές μελέτες για τα σχολεία, κυρίως επιλέγουμε τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα γιατί είναι πιο παλιά και χρήζουν τέτοιων αλλαγών. Πρόκειται για μεγάλα έργα που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει” ανέφερε και συμπλήρωσε πως “για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες που είναι χρονοβόρες και θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Όσες μελέτες έχουμε κάνει μέχρι τώρα έχουν προκύψει από τον Φιλόδημο, δεν έχουμε δηλαδή επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του Δήμου. Στα σχολεία έχουμε συμπεριλάβει επιπλέον επισκευές με χρώματα, την πυρασφάλεια και την κατασκευή και εγκατάσταση της αντικεραυνικής προστασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα νηπιαγωγεία και την προσχολική αγωγή, λέγοντας ότι πέρσι δημιουργήθηκαν 10 νέα τμήματα προσχολικής αγωγής και φέτος τοποθετήθηκαν τρεις νέοι οικίσκοι εντός νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν αίθουσες και να μπορούν να μπουν περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 

Εν συνεχεία, η Δήμαρχος, ανέλυσε τα διάφορα προγραμματισμένα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως αυτό της γεωθερμίας, για το οποίο ανέφερε ότι “πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει λειτουργήσει και να έχει αποδώσει. Από το 2017 το έργο αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ευελπιστούμε ότι με τις καινούριες μελέτες που προκύπτουν για το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που θα ανακουφίσει πολύ τα δημοτικά μας κτίρια (νηπιαγωγεία, νοσοκομείο, στάδιο κλπ)”.

Για το Αδριάνειο υδραγωγείο σημείωσε ότι “ο δήμος έχει καταθέσει στο Πράσινο Ταμείο πρόταση και έχει επιχορηγηθεί, περίπου 500.000 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την στατική του επάρκεια αλλά και να διαμορφώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του και παράλληλα έχουμε αναθέσει στην αρχαιολογική υπηρεσία σχετικές μελέτες. Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα ακολουθήσουν προτάσεις για δεύτερη επιχορήγηση για το υπόλοιπο κομμάτι του”.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών, όπως συντήρηση πεζοδρομίων (Λ.Ηρακλείου – Μ. Ασίας), έργα που αφορούν τα όμβρια για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου, ανάπλαση παιδικών χαρών, εργολαβία ετοιμόρροπων κτιρίων, ασφαλτοστρώσεις των οδών, ανακατασκευή των πλατειών, κλειστό γυμναστήριο-μπαλόνι στο χώρο του γηπέδου, ποδηλατοδρόμους και συνολική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, σημειώνοντας για τα παραπάνω ότι “θα προσπαθήσουμε να πάρουμε επιχορηγήσεις είτε από την Περιφέρεια είτε από τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν και έχουμε ξεκινήσει ήδη” και επισήμανε ξανά πως “για να γίνουν όλα αυτά και να πάρουμε τις απαραίτητες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουμε “ώριμα” έργα, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως όλες οι απαραίτητες μελέτες ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα επιχορηγούμενα προγράμματα”.

Α. Χατζησαββίδης: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα έξοδα του Δήμου»

Για τον Προϋπολογισμό της νέας χρονιάς αρχικά τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι “οι Προϋπολογισμοί πλέον, λόγω του ελεγκτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από το 2010 και μετά και του Παρατηρητηρίου που εποπτεύει, προσδιορίζονται από τους δύο προηγούμενους, συνεπώς την πρώτη χρονιά ο Προϋπολογισμός έγινε με βάση τα δύο τελευταία χρόνια της διοίκησης του κ. Γκότση. Φέτος, έχουμε την δυνατότητα να υπολογίσουμε και τον χρόνο της δικιάς μας θητείας. Εμείς λοιπόν προγραμματίσαμε, γι’ αυτό γίνεται τώρα και η διαβούλευση, να προλάβουμε μέσα στη φετινή χρονιά να κάνουμε και την έγκριση του Προϋπολογισμού ώστε να μπορούμε από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου να εφαρμόσουμε τον Προϋπολογισμό μας, 100% αν είναι δυνατόν. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα έξοδα του Δήμου, κάτι που έχει γίνει καθώς έχουμε εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα από πολλές προμήθειες με απευθείας αναθέσεις που γίνονται μέσα από site και διαγωνισμούς. Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την διαφανή διαδικασία των εξόδων και των προμηθειών. Παράλληλα, θέλουμε και σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις στην πόλης μας. Το κυρίαρχο αναπτυξιακό κομμάτι είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του κάθε δήμου, σε αυτή την κατεύθυνση η Δήμαρχος τρέχει και κυνηγάει, μαζί με τους συνεργάτες, να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Εμείς οι αιρετοί μαζί με τα στελέχη και τους εργαζόμενους οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες της πόλης για να κερδίσουμε την αξιοπιστία τους και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα της δουλείας των εργαζόμενων”. 

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος πήρε τον λόγο και ανέλυσε το οικονομικό σκέλος του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος αρχικά προσδιορίζεται σε 39εκ. ευρώ, κάνοντας ωστόσο εκτενή αναφορά στις κρατήσεις, τις υποχρεώσεις και τις πάγιες δαπάνες του Δήμου που υπάρχουν και περιορίζουν κατά πολύ το αρχικό ποσό, καταλήγοντας στο ότι “τα ίδια έσοδα του δήμου είναι της τάξης των 10.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ανταποδοτικών, οι επενδύσεις οι οποίες έρχονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό είναι της τάξης των 4.265.000 ευρώ, τα υπόλοιπα είναι είτε “Φιλόδημος” είτε “Τρίτσης” και είναι αποκλειστικά για τον σκοπό τον οποίο έχουν”. 

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Καρβουνιάρης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αριστείδης Χατζησαββίδης, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’/θμιας Εκπαίδευσης Αγγελική Δούκα, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Ν. Ιωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ