Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Ψηφίστηκε η μείωση του 10% στα δημοτικά τέλη – Άγρια κόντρα για την εναλλακτική πρόταση της “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Γενναία μείωση της τάξεως του 10% στα δημοτικά τέλη του 2021 ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας (12/11) – Η εναλλακτική πρόταση της παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» πυροδότησε εντάσεις.

Στη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας ψηφίστηκε η μείωση της τάξεως του 10% στα δημοτικά τέλη του 2021, σε μία συνεδρίαση που για άλλη μία φορά δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί, αυτή τη φορά μεταξύ Δημοτικής Αρχής και «Ενότητας για τη Ν. Ιωνία», με αφορμή την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξη του κ. Γκότση και την άρνηση της να κατατεθεί ως μία κοινή πρόταση προς ψήφιση.

Α. Χατζησαββίδης: “Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια μείωση τέτοιου μεγέθους στη Ν. Ιωνία”

Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης στην εισήγηση του εξειδίκευσε τη μείωση του 10% στα δημοτικά τέλη του 2021, αναφέροντας ότι “μέχρι τώρα είχαμε συντελεστές 1,48 ευρώ τ/μ για οικιακή χρήση και 5,01 ευρώ τ.μ. για την επαγγελματική-οικονομική δραστηριότητα. Αυτά μειώνονται κατά 10% και η οικιακή χρήση πάει στο 1,33 ευρώ τ/μ και η επαγγελματική στα 4,51 ευρώ τ/μ.” και συμπλήρωσε ότι “η συγκεκριμένη μείωση είναι αρκετά σημαντική για την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Πρέπει να σημειωθεί πως έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια μείωση τέτοιου μεγέθους στη πόλη και θεωρώ ότι είναι μία σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους της Ν. Ιωνίας”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η “Ενότητα για τη Ν .Ιωνία”, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αντίρρηση στο να τεθεί προς ψήφιση ως μία κοινή πρόταση, αποδεχόμενη τις συγκεκριμένες αλλαγές που πρότεινε η αντιπολιτευτική παράταξη.

Χ. Κανλής: “Ζητάμε η πρόταση μας να μπει αυτόνομη προς ψήφιση”

Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” κ. Κανλής, έκανε την εισήγηση της εναλλακτικής πρότασης της παράταξης του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  “εμείς κάναμε μία ανάγνωση των αναγκών της πόλης αλλά και των αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας για να μπορέσουμε να δώσουμε μία ώθηση σε τομείς όπως η ανακύκλωση και η πολιτική προστασία, όπου διαβάζοντας την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, θεωρούμε ότι δεν έχει δοθεί το απαιτούμενο βάρος. Προτείνουμε λοιπόν κάποιες αλλαγές σε κωδικούς προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα προτείνουμε -πέρα από την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%- και την ένταξη στις απαλλαγές που απολαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες όλων των εργαζομένων κατοίκων της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ακόμα και αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν εκτός της πόλης”. Στη συνέχεια ανέλυσε τις παρεμβάσεις της παράταξης του σε διάφορους κωδικούς, καταλήγοντας στο ότι “ζητάμε η πρόταση μας να μπει ως αυτόνομη προς ψήφιση, καθώς θεωρούμε ότι είναι μία βελτιωτική πρόταση σε σχέση με αυτή της διοίκησης”.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” εδώ

Π. Μανούρης: «Το συνολικό σχέδιο της διοίκησης απέχει πολύ από αυτό ενός σύγχρονου Δήμου»

O επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης στη τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Ν. Ιωνίας, δίνοντας έμφαση σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, τομείς που σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και δεν έχει χαράξει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τα δημοτικά τέλη αιτιολογώντας την απόφαση της παράταξης του να καταψηφίσει τις δύο προτάσεις που διαμορφώθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η πρόταση της Ενότητας έρχεται ως συμπλήρωμα των ανταποδοτικών και δεν νομίζουμε ότι τροποποιεί τους στόχους που διαφαίνονται στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Η Δήμαρχος που δεν υπακούει σε απλές αποφάσεις του Δ.Σ. δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα της υποβληθεί ως απόφαση του σημερινού Δ.Σ. Θεωρούμε ότι η οικονομική προσέγγιση των προτάσεων είναι μία σχετικά καλή προσπάθεια, ενώ είναι πλαισιωμένη και από την γεμάτη αναζητήσεις σε θέματα περιβάλλοντος προσωπικότητα του κ. Χατζησαββίδη. Θα μπορούσαμε να την ψηφίσουμε, ωστόσο, μετά την στάση τον πρώτο χρόνο, κυρίως της Δημάρχου, σε θέματα που αφορούν πιθανή συνεργασία μας, όχι σε επίπεδο ανταλλαγής θέσεων αλλά σε επίπεδο συνεργασίας και της αποτυχίας της, έχω καταστήσει σαφές ότι σε ζητήματα τέτοια θα είμαστε ανυποχώρητοι. Εμείς θα ψηφίσουμε κατά, θεωρούμε ότι το συνολικό σχέδιο που έχετε βάλει στο τραπέζι είναι πολύ μακριά από το σχέδιο που θα μπορούσε να βάλει ένας σύγχρονος δήμος.»

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της ¨Δημιουργίας Αλληλεγγύης” και όσα δήλωσε ο κ. Μανούρης εδώ.

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Η μείωση των ανταποδοτικών δεν οφείλεται σε καμία αλλαγή πολιτικής – Τα προβλήματα παραμένουν” 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κώστας Κατιμερτζόγλου στην τοποθέτηση του εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξης του, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την λογική των ανταποδοτικών τελών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “υπάρχει ένα ταμειακό πλεόνασμα, το οποίο αξιοποιείται για την μείωση των ανταποδοτικών, αυτό φυσικά δεν είναι άσχετο με την τεράστια μείωση του προσωπικού την τελευταία δεκαετία που τα ανταποδοτικά παραμένουν παγωμένα, όπως και από τον στόλο των οχημάτων που ανανεώνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα τα ανταποδοτικά τέλη να μην επιστρέφονται με την μορφή παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Το ότι δίνεται η δυνατότητα μείωσης των ανταποδοτικών τελών δεν οφείλεται σε καμία αλλαγή πολιτικής και ουσιαστικά πολιτικής βούλησης, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται». 

Διαξιφισμοί και δύο προτάσεις προς ψήφιση 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης, φανερά ενοχλημένος από την κίνηση της “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” να ζητήσει να μπει ως αυτόνομη προς ψήφιση η πρόταση της, επιτέθηκε ανοιχτά στην παράταξη του κ. Γκότση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “συμπεριφέρεστε σαν πολιτικοί απατεώνες, ενώ δεν ήρθατε στην Οικονομική Επιτροπή έρχεστε τώρα και κάνετε αυτή την πρόταση για να πείτε στον κόσμο ότι πέρασε η δική σας. Σταματήστε επιτέλους να παίζετε αυτού του είδους τα πολιτικά παιχνίδια. Αυτή την πολιτική απατεωνιά δεν θα την ανεχτούμε άλλο”. Τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση των συμβούλων της παράταξης, ζητώντας από τον Αντιδήμαρχο να ανακαλέσει, με τον κ. Κανλή να απαντά σε ανάλογο ύφος: “Στην αρχική σας εισήγηση είπατε ότι συμφωνείτε με τις παρεμβάσεις μας, τις οποίες όμως δεν ψηφίζετε. Αν αυτό δεν είναι πολιτική απατεωνιά τότε ποιο είναι; Καλούμε την Δημοτική Αρχή να δείξει στην πράξη ότι συμφωνεί με τις παρεμβάσεις μας, ψηφίζοντας την πρόταση μας”. Σε εκείνο το σημείο επικράτησε μεγάλη ένταση στη τηλεδιάσκεψη, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κουλούρη να επεμβαίνει προκείμενου να κατευνάσει τα πνεύματα και να συνεχιστεί η διαδικασία.

Τελικά, κατόπιν αρκετών διευκρινίσεων και αντιπαραθέσεων σχετικά με την ψηφοφορία, τέθηκαν προς ψήφιση και οι δύο προτάσεις και με 9 υπέρ υπερίσχυσε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Κατά και των δύο προτάσεων ψήφισαν οι παρατάξεις “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, Λαϊκή Συσπείρωση και Εκτός Σχεδίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ