Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης ανέλαβε την διοργάνωση των θρησκευτικών πανηγυριών – Αντέδρασε μερίδα της αντιπολίτευσης για το κόστος των συναυλιών Ζήνα – Νικολόπουλου και Γλυκερίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο τρόπος διοργάνωσης των θρησκευτικών πανηγυριών απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του.

Αν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την απόφαση της διοίκησης να αλλάξει τον τρόπο που πραγματοποιούνταν τα πανηγύρια και από τους συλλόγους να περάσουν στη διαχείριση του δήμου, είχαν αρκετές ενστάσεις για το κόστος των δύο συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν με την Γλυκερία στις 5 Αυγούστου, και με την Πέγκυ Ζήνα και τον Χρήστο Νικολόπουλο στις 6 Αυγούστου, όπου εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. .

 

Νέα Πορεία: Μας γυρνάτε στην εποχή 2006 – 2010

Αρχικά, στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ανέφερε ότι δεν θα διαφωνήσει η “Νέα Πορεία” με την διεξαγωγή των θρησκευτικών πανηγυριών αλλά συμπλήρωσε ότι διαφωνεί κάθετα με τα ποσά που δαπανώνται από την δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικά είπε: “Μας γυρνάτε στην εποχή 2006 – 2010 που τότε δίνονταν και 45.000 ευρώ στα αντίστοιχα πανηγύρια. Έρχεται τώρα ο κ. Σαραούδας να δαπανήσει 45.380 ευρώ για τα πανηγύρια στις 5 και 6 Αυγούστου 2022. Αυτό εμείς το καταγγέλλουμε γιατί την ώρα που οι πολίτες έχουν πρόβλημα να πληρώσουν το ρεύμα έρχεται η διοίκηση και φέρνει την Πέγκυ Ζήνα και την Γλυκερία σπαταλώντας τόσα χρήματα. Ο κόσμος θα πρέπει να το ακούσει για να ξέρει πως σπαταλώνται τα χρήματά του. Επί δικής μας διοίκησης δεν δαπανήσαμε ούτε ένα ευρώ για τέτοιες εκδηλώσεις”. Ολοκληρώνοντας ο κ. Χρονόπουλος είπε πως θα υπερψηφίσει την εισήγηση αλλά με τις παρατηρήσεις που έθεσε.

 

Συμμαχία Πολιτών: “Φεύγουμε από το καθεστώς των συλλόγων που δήθεν διοργάνωναν τα πανηγύρια”

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων: “Είναι θετικό για εμάς ότι αλλάζει το καθεστώς με το οποίο γίνονται τα πανηγύρια στη Μεταμόρφωση. Φεύγουμε από το καθεστώς των συλλόγων που δήθεν διοργάνωναν τα πανηγύρια αφού πίσω τους κρύβονταν οι ιδιώτες. Τα ποσά είναι η αλήθεια πως ακούγονται υψηλά όμως δεν έχω άποψη άλλωστε δεν είναι αυτό που συζητάμε αυτή την στιγμή.” Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση τόνισε πως θα το ψηφίσει η παράταξη που ηγείται, καθώς στέκεται στο σημαντικό που είναι η αλλαγή στον τρόπο που θα γίνονται, πλέον, στην πόλη οι γιορτές της.

 

Πολιτεία Πολιτών: “Πρώτα βάφουμε τα σχολεία και μετά πληρώνουμε τους καλλιτέχνες”

Υπέρ τάχθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολιτεία Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, με τις επισημάνσεις τους για το κόστος. Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του δήλωσε ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος: “Είμαστε υπέρ των εκδηλώσεων που προτείνει ο δήμος. Θεωρώ πως για την Αγία Παρασκευή υπάρχει μία ιδιαιτερότητα γιατί είναι η εκκλησία στην οποία γιόρταζαν οι πρώτοι κάτοικοι στις Κουκουβάουνες, όπως λέγονταν τότε η πόλη μας. Θεωρώ ότι μόνο για εκεί μπορεί ο τοπικός σύλλογος να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί όπως γνωρίζουμε και από τα χωριά μας, οι τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσον αφορά στα ποσά, αυτά είναι αυξημένα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και αντιπαραβάλω ως γεγονός ότι από το 5ο δημοτικό σχολείο έχει ζητηθεί να βαφτεί ολόκληρο το σχολείο και δεν έχει τα χρήματα ο δήμος για να το κάνει αυτό. Άρα πρέπει να γίνεται μία πιο συνετή επιλογή, με προτεραιότητα – όπως έχετε πει και εσείς κύριε δήμαρχε- τα σχολεία. Πρώτα, λοιπόν, βάφουμε τα σχολεία και μετά πληρώνουμε τους καλλιτέχνες.”

 

Δ. Τσίκνας: “Μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού ο δήμος θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών”

Αφού οι δύο επόμενοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν θέλησαν να τοποθετηθούν, (“Λαϊκή Συσπείρωση” – Παναγιώτης Μακρίδης, “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” – Δημήτρης Πεπαρίδης) ο λόγος πήγε στον ανεξαρτητοποιημένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Δημήτρη Τσίκνα, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του: “Επειδή πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι και επειδή γνωριζόμαστε όλοι εδώ θα αναφερθώ για ακόμα μία φορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση. Η θέση μας τότε ήταν η σημερινή πρόταση της δημοτικής αρχής, δηλαδή τα θρησκευτικά πανηγύρια της πόλης μας να φύγουνε από τη διαχείριση των ιδιωτών και να πάνε στη διαχείριση του δήμου. Από την εισήγηση όμως που μας έφερε η διοίκηση αυτό γίνεται α λα καρτ. Δηλαδή, σε δύο πανηγύρια λέμε ότι τα κάνουμε εμείς και το άλλο το δίνουμε στον ιστορικότερο σύλλογο της πόλης μας. Για να υπήρχε πλήρης ταύτιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις θα έπρεπε όλα τα πανηγύρια να τα διοργανώνει ο δήμος.” Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίκνας τόνισε πως θα μπορούσε ο δήμος να κάνει μία εξαίρεση φέτος, καθώς προηγήθηκαν δύο χρόνια πανδημίας και να στεκόταν στο πλευρό των μαγαζιών της πόλης που εμπλέκονται με τα πανηγύρια, με όρους που θα έβαζε η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο.

 

Δήμαρχος: “Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας”

Η συζήτηση “έκλεισε” με την τοποθέτηση του δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Στράτου Σαραούδα, ο οποίος απάντησε στις ενστάσεις που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως για το κόστος των συναυλιών που θα διοργανώσει ο δήμος.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος τόνισε: “Είναι το πρώτο Καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς για τον κορωνοϊό και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτό που λέγαμε και στο πρόγραμμά μας: Εκδηλώσεις από το δήμο και όχι από τους συλλόγους και με τον τρόπο που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια”. Όσον αφορά στους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν, αυτό ήταν δουλειά του τμήματος πολιτισμού και της αρμόδιας αντιδημάρχου στον πολύ λίγο χρόνο που είχαν, καθώς ήταν όλα ρευστά για το τι θα ισχύει γύρω από τις απαγορεύσεις για την πανδημία.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με όσα ακούστηκαν, όταν θα κάνεις κάτι συναυλιακό τότε θα πρέπει να έχεις αξιόλογους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες αυτοί έπαιξαν στον Πειραιά, στο Μαρούσι και αλλού μπορείτε να δείτε τα χρήματα που κόστισαν εκεί και με πόσα χρήματα έρχονται στη Μεταμόρφωση.”

Στη συνέχεια ο κ. Σαραούδας τόνισε ότι πολλοί κάτοικοι της Μεταμόρφωσης πάνε στο Μαρούσι που κάνει συναυλίες με εισιτήριο ενώ τώρα ο Δήμος Μεταμόρφωσης το προσφέρει δωρεάν. Ενώ είπε με νόημα πως όπως μία οικογένεια κάνει τον προϋπολογισμό της για να καλύψει τα έξοδά της αλλά προσπαθεί να έχει και λίγα χρήματα για να πάει και στον κινηματογράφο, έτσι και ένας δήμος καλύπτει τις ανάγκες του και προσπαθεί να προσφέρει και ψυχαγωγία στους πολίτες του.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι με μοναδική εξαίρεση τον κ. Τσίκνα που ψήφισε “λευκό”.

 

 

 

[Φωτογραφία: George Spanos Photography]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ