Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε σταθερά επίπεδα τα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο Αττικής – Αποχώρησε από το Δ.Σ. μερίδα της αντιπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθεροί παραμένουν οι συντελεστές των περισσότερων δημοτικών τελών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2022 όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην τελευταία του συνεδρίαση.

Παράλληλα, η πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη Δίκτυο Πολιτών για στοχευμένες μειώσεις 3,5% για όλους τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες) ως μέτρο ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, με την ίδια πρόταση μειώνονται στο ήμισυ τα τέλη που καταβάλουν για τους στεγασμένους χώρους τους οι αθλητικοί, πολιτιστικοί και λοιποί σύλλογοι – σωματεία, που επίσης είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Την στιγμή που αρκετοί δήμοι στην Αττική προχωρούν σε αυξήσεις στα δημοτικά τους τέλη λόγω των ανατιμήσεων από το υψηλό κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο για τα οχήματα καθαριότητας, ηλεκτρικό ρεύμα για τον δημοτικό φωτισμό, αναλώσιμα κτλ), εμείς ως Δήμος επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές μας στα ίδια επίπεδα για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες, έπειτα, μάλιστα, από 5 χρόνια συνεχόμενων μειώσεων στους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας», τόνισε στο συμβούλιο ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Ειδικότερα, όλες οι συντελεστές (τέλη για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, ΦΗΧ κτλ) παραμένουν και την επόμενη χρονιά στα ίδια επίπεδα με το 2021, επίπεδα που πλέον κατατάσσουν το Ηράκλειο χαμηλά στη λίστα των δήμων και των δημοτικών ενοτήτων του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε ύψος δημοτικών τελών.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος: «Όταν αναλάβαμε το 2014, ως δημοτική αρχή κάναμε πράξη αυτό που είχαν άμεση ανάγκη οι δημότες μας, τη μείωση δημοτικών τελών. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είχε τα πιο ακριβά τέλη, τώρα πια όχι. Πλέον τα τέλη μας είναι από τα πιο χαμηλά ανάμεσα στους δήμους της ευρύτερης περιοχής. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Τα γραφήματα με τη διακύμανση των τελών που δείχνουν τις μειώσεις που εφαρμόσαμε και η αποτύπωση της κατάταξης του Δήμου μας ανάμεσα στις πόλεις του Βόρειου Τομέα επιβεβαιώνουν την πραγματική εικόνα».

 

 

Αναλυτικά οι μειώσεις των προηγούμενων ετών:

  • Μειώσεις 2017: έως και 100% στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρήσεων στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.

     

  • Μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% στα τέλη που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα.

     

  • Μειώσεις 2019: 10% στα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.

     

  • Μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

     

  • Μειώσεις 2021: Για τα σπίτια του Ηρακλείου μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών. Για τις επιχειρήσεις, στοχευμένη μείωση 20% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Μείωση περίπου 20%, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου, στο Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ο οποίος, μετά από χρόνια έπεσε κάτω από το 1 ευρώ στα 0.85 λεπτά ανά τμ. Μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης.

 

Ν. Μπάμπαλος: “Τιμές που ίσχυαν στην πόλη πριν δύο δεκαετίες”

«Τα τελευταία 5 χρόνια μειώσαμε τη δημοτική φορολογία γυρνώντας, ουσιαστικά, σε τιμές που ίσχυαν στην πόλη πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπάμπαλος και πρόσθεσε: «Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που έκανε μειώσεις, τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν δει ποτέ οι δημότες, χωρίς όμως να υποβαθμίσουμε στο ελάχιστο τις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Αντίθετα, καταφέραμε και ανανεώσαμε τον στόλο της Υπηρεσίας αποκομιδής, τονώσαμε τα προγράμματα Ανακύκλωσης, τοποθετήσαμε υπόγειους κάδους, δημιουργήσαμε σταθμό μεταφόρτωσης, αλλάζουμε το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού με LED, αντιμετωπίσαμε όλες τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι βιώνουμε δύο χρόνια τώρα λόγω της πανδημίας.

Μια πανδημία που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας αλλά και τις προτεραιότητες καθώς ως δημοτική αρχή επιλέξαμε έμπρακτα να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους δημότες, τους επαγγελματίες της περιοχής, τα παιδιά μας στα σχολεία και τόσα άλλα. Το μυστικό μας για όλα αυτά ήταν και είναι η σωστή οικονομική διαχείριση, η οποία μας επιτρέπει να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο στους δημότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά του Κτήματος Φιξ με τις δικές μας δυνάμεις. Το νοικοκύρεμα και η χρηστή διαχείριση μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες μας έναν πνεύμονα πρασίνου 27 στρεμμάτων, στον οποίο θα δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πάρκο του Ηράκλειου, δώρο ζωής και υγείας, για εμάς και τα παιδιά μας».

 

Σηκώθηκε από τα έδρανα μέρος της αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Δικτύου Πολιτών, που τελικά έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ήταν η μόνη εναλλακτική που κατατέθηκε στη συνεδρίαση. Μολονότι είχε… ορθογραφικά λάθη (με λάθος αναγραφόμενες προτεινόμενες τιμές μειώσεων) 12 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για περαιτέρω μείωση του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Το παράδοξο είναι πως, όπως εξελίχθηκε η βραδιά, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έμειναν στα έδρανα για να την υπερασπιστούν λόγω μιας ακόμη σύγκρουσης με το δήμαρχο.

Η συνεδρίαση μύρισε “μπαρούτι” από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης του πακέτου των θεμάτων που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί μίνι σύσκεψη ανάμεσα στα στελέχη των παρατάξεων Ηράκλειο Μαζί και ΑΚΕΠ Συνεργασία, στο διάλειμμα που ζήτησε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος Γιώργος Παπαδημητρίου και έκανε αποδεκτό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Πέτρου, για να καθοριστεί η κοινή γραμμή που θα τηρούσαν οι δύο δημοτικές ομάδες που συνυπέγραφαν την εναλλακτική.

Από τις πρώτες κιόλας τοποθετήσεις φάνηκε η ένταση στον αέρα, τόσο από την εισήγηση, για λογαριασμό των δύο παρατάξεων του δημοτικού συμβούλου της ΑΚΕΠ, Γιάννη Φίλανδρου, όσο από αυτή του συναδέλφου του στη δημοτική ομάδα, Γιάννη Κεσκινίδη, που δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική, πέρα από το δήμαρχο, και στην παράταξη Δίκτυο Πολιτών, η οποία φανέρωσε εξ αρχής την πρόθεσή της να μην στηρίξει την εναλλακτική για τον ΦΗΧ.

“Τελικά σας πονάει το Κτήμα Φιξ. Τόσο που, μετά την προσπάθεια να μην περάσουν οι αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τις προσφυγές που κάνατε και απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από όλη την εκστρατεία για να μην το πάρει ο Δήμος, προσπαθείτε τώρα να το σαμποτάρετε μέσω του ΦΗΧ. Θέλετε να μειωθούν τα έσοδα του Δήμου και να μην μπορεί να το αγοράσει και να το αποδώσει στους δημότες. Βγείτε και πείτε στην κοινωνία ανοικτά ότι το Φιξ δεν το θέλετε. Οι μάσκες έπεσαν”, τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος.

Τα λόγια του όμως προκάλεσαν την έκρηξη των συμβούλων της ΑΚΕΠ οι οποίοι αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ακολουθούμενοι και από τον Γιώργο Παπαδημητρίου, χωρίς να κάτσουν για την ψηφοφορία των θεμάτων των δημοτικών τελών.

“Για ακόμα μια φορά, σε μια σημαντική στιγμή του Δημοτικού Συμβουλίου, έφυγαν. Για ακόμα μια φορά δεν άντεξαν την κριτική, την στιγμή που εμείς καθόμαστε και δεχόμαστε τη δική τους, όπως επιβάλει ο δημοκρατικός διάλογος. Για ακόμα μια φορά σε συζήτηση δημοτικών τελών συγκεκριμένη ομάδα δημοτικών συμβούλων επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη. Και μάλιστα την στιγμή που η δημοτική μας αρχή κάνει αποδεκτή και ενσωματώνει πρόταση της αντιπολίτευσης στην τελική απόφαση για τους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας για την επόμενη χρονιά. Τακτική που επαναλαμβάνεται όταν ακούμε σκληρές αλήθειες, όταν δεν μας «βγαίνουν τα κουκιά» δεν μπορεί να είναι αυθόρμητη κίνηση, παρά μόνον προειλημμένη και σκηνοθετημένη ενέργεια. Ευτυχώς, όπως αυτοί γυρίζουν την πλάτη στην πόλη, έτσι και η πόλη τους γυρίζει την πλάτη. Ευχαριστώ τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που έμειναν μέχρι τόσο αργά για να συζητήσουμε τα σημαντικά θέματα για το μέλλον του Δήμου.”, σχολίασε ο Νίκος Μπάμπαλος στον απόηχο των αντιδράσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ