Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες θα πλήξει τη χώρα από σήμερα το πρωί.

Κύρια χαρακτηριστικά της σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ.

Ήδη από την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για Παρασκευή (3/12) και Σάββατο (4/12) προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από δήμους και Περιφέρειες για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία.

γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν σήμερα Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

 

Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα για την Ελλάδα

 

Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, αρχικά στα δυτικά και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, και μέχρι το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Οι σημαντικότερες χαλαζοπτώσεις εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει τοπικά σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Τοπικές βροχές και, τις βραδινές κυρίως ώρες σποραδικές καταιγίδες, περιμένουμε στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, φαινόμενα που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν για τα διαστήματα 14:00 – 17:00 και 17:00 – 20:00, αποτυπώνονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες και με σύμβολα επισημαίνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

Οι μαύρες κουκίδες απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη έως 2 εκατοστά, τα κόκκινα τρίγωνα απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη μεγαλύτερα των 2 εκατοστών, ενώ οι λευκές κουκίδες δείχνουν πού αναμένονται μεγάλες ποσότητες χαλαζιού.

 

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 

[Πηγή: iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ