Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κτήμα Φιξ: Φόβοι να μην επαναληφθεί η ιστορία – Όσα έγιναν στο Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σήριαλ που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στα πράγματα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής γύρω από την απόκτηση του Κτήματος Φιξ “παίχτηκε” στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Αυτή την φορά τη συζήτηση προκάλεσε μερίδα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι σύμβουλοι της οποίας ζήτησαν να συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να παραχωρήσει συναίνεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, να προχωρήσουν εκείνα και όχι ο Δήμος στην απαλλοτρίωση και αγορά του χώρου των 27 στρεμμάτων. Η πρότασή τους δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η παράταξη της ελάσσονος του Δικτύου Πολιτών θεώρησαν την εισήγηση των συμβούλων της υπόλοιπης μειοψηφίας ως ένα καταλύτη που θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την αγορά του Κτήματος, με αποτέλεσμα, αντίστοιχα, να καθυστερεί και το άνοιγμα της πόρτας του για τους δημότες.

Η θεματολογία της συνεδρίασης του ΔΣ, την οποία οι εμπλεκόμενες παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν προοιωνίσει στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ήρθε ως αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, βάσει της ερμηνείας που έδωσε στο αποτέλεσμα αυτού του ραντεβού η κάθε πλευρά.

Οι παρατάξεις του Γιώργου Παπαδημητρίου, Παντελή Βλασσόπουλου, Κυριάκου Κουτρούλη και Γιώργου Ζαχάρου, όπως είχαν τονίσει και στην συνέντευξη τύπου, «διαβάζουν» στα λεγόμενα του Υπουργού πραγματική πρόθεση, αυτή την φορά, το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση του Κτήματος Φιξ και να αγοράσει εκείνο το ακίνητο, γλυτώνοντας έτσι τον Δήμο από το δάνειο που χρειάζεται για να αποκτήσει αυτός το Κτήμα. Εισηγήθηκαν, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρηθεί συναίνεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τη δική του πλευρά. Μάλιστα, σύμβουλοι όπως ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Μαστοράκος – ο οποίος, να θυμίσουμε, είχε ανάλογη αλλά αρνητική όμως εμπειρία το 2004 όταν χάθηκε η τότε απαλλοτρίωση από το κράτος του Κτήματος Φιξ – τόνισε ότι αυτή η συναίνεση μπορεί να έχει και ορισμένο χρονικό περιθώριο ώστε να φανεί το αξιόπιστο των προθέσεων των υπουργείων.

 

Η πρόταση της διοίκησης

Διαφορετική ερμηνεία στις εξελίξεις έδωσε η πλευρά της διοίκησης η οποία θεωρεί ότι, μετά από δεκαετίες διεκδίκησης και προσπαθειών, δεν πρέπει να χαθεί ακόμα μια απόπειρα να αποκτηθεί το Κτήμα Φιξ και να γίνει πάρκο για τους Ηρακλειώτες, όταν μάλιστα η διαδρομή που προτείνεται να ακολουθεί ως εναλλακτική λύση του δανείου είναι και εκείνη που 20 χρόνια πριν οδήγησε στο τότε ναυάγιο. Πόσο μάλλον όταν, είναι δεδομένο πλέον σύμφωνα με τα λεγόμενα των Υπουργών, ότι σε περίπτωση που το Κτήμα αποκτηθεί από κάποιο Υπουργείο θα ανήκει στο συγκεκριμένο Υπουργείο και όχι στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Για αυτό και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με την οποία συντάχθηκε το Δίκτυο Πολιτών της Αιμιλίας Τζίβα και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Χρήστος Τσουλουχάς, ήταν να απορριφθεί η πρόταση της λοιπής αντιπολίτευσης για να μην καθυστερήσει άλλο η υπόθεση αφενός, αφετέρου το Κτήμα να περάσει στην ιδιοκτησία καθαρά του Δήμου και όχι κάποιου άλλου κρατικού φορέα. Αντ’ αυτού, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, όποιο Υπουργείο θέλει πραγματικά να συνεισφέρει μπορεί είτε να χρηματοδοτήσει τον Δήμο στην αποπληρωμή του δανείου, είτε, στην επόμενη ημέρα της αγοράς, να στηρίξει τις εργασίες ανάδειξης και αναστύλωσης των διατηρητέων ως χώρο πρασίνου και πολιτισμού της πόλης.

«Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ακύρωσε την προσπάθεια ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εμποδίσουν την απόκτηση του Κτήματος Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και αντ’ αυτού να οδηγήσουν στο να αποκτηθεί από την κεντρική διοίκηση και να καταντήσουμε ενοικιαστές στον τόπο μας. Εμείς προχωράμε για να κάνουμε το όνειρο όλων των Ηρακλειωτών πραγματικότητα. Ο Δήμος μας έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το Κτήμα Φιξ και να το αποδώσει στους δημότες ως χώρο Πρασίνου και Πολιτισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάμπαλος στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Δείτε επίσης: Κτήμα Φιξ: …Το ξένο είναι πιο γλυκό – Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις από την αντιπολίτευση [Βίντεο]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ