Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

“Η απλή αναλογική δεν υπηρετείται σωστά”, του Γ. Πέτρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Είμαι ένας από αυτούς που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν στην φιλοσοφία της απλής αναλογικής. Πάντα, όμως, με την προϋπόθεση ότι στο πεδίο της ουσιαστικής εφαρμογής της θα επικρατεί πολιτική ωριμότητα και μία διαφορετική κουλτούρα όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά. Θεωρούσα και θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η ενσυναίσθηση και η συνειδητοποίηση της θέσης και του ρόλου του καθενός στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις αποφάσεις που καθορίζουν την πορεία της πόλης.

Σε πολλούς δήμους τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η αυτονόητη κυβερνησιμότητα μετετράπη σε ζητούμενο. Η φιλοσοφία της παραγωγικής σύνθεσης απόψεων και θέσεων, διαστρεβλώθηκε σε φαινόμενα συμπόρευσης και συγκυριακής συνάθροισης ετερόκλητων δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων, με διαφορετική ιδεολογία, διαφορετική κομματική ταυτότητα και αναφορές, διαφορετικά προεκλογικά προγράμματα, προκειμένου να διαμορφώνονται αντιπροτάσεις αμφιλεγόμενων πολιτικών φιλοσοφιών με κίνητρο, όχι απαραίτητα το καλό της πόλης, αλλά περισσότερο υπηρετώντας μία λογική του «πάμε όλοι μαζί να χτυπήσουμε τον Δήμαρχο και την διοίκηση».

Είναι φανερό σε όλους ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερισχύει η αντιπολιτευτική διάθεση με την προσδοκία του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους παρά η βούληση για παραγωγή έργου.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα όλες οι προτάσεις της διοίκησης. Το θεωρώ σημαντικό, διότι η διοίκηση προχωράει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του προγράμματος της, για το οποίο ψηφίστηκε από τον κόσμο, για το οποίο άλλωστε θα κριθεί στο τέλος της θητείας της.

Βεβαίως και στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο κατατίθενται εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες, φυσικά, δεν αφορίζονται και δεν απορρίπτονται απριόρι. Αντιθέτως είναι καλοδεχούμενες και, όπως έχει αποδειχτεί, σε περιπτώσεις που αυτές είναι εποικοδομητικές, χρήσιμες και ουσιαστικές, υιοθετούνται από την διοίκηση και ενσωματώνονται στην βασική της πρόταση.

Αυτό όμως απέχει πολύ από το να προσπαθεί να διοικεί κάποιος υλοποιώντας τον προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που κατέθεσε η αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους.

Υπάρχει δε και ένα οξύμωρο στοιχείο σε όλη αυτή την υπόθεση, το οποίο άπτεται στην ενσυναίσθηση που ανέφερα προηγουμένως. Προκαλεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που διοίκησαν με απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας στο παρελθόν με ποσοστά πρώτης Κυριακής 22%, σήμερα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του, έως τώρα ισχύοντος, εκλογικού νόμου, αμφισβητούν την δυνατότητα να διοικήσει και να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της μια διοίκηση με ποσοστό 45% και απόσταση περίπου 28% από τον δεύτερο!

Συνεπώς, η απλή αναλογική μολονότι έχει μια σωστή φιλοσοφία στη δομή της, φαίνεται να αποτυγχάνει γιατί δεν υπηρετείται σωστά. Πολλοί από τους «υπέρμαχούς» της, την υπονομεύουν με τις πολιτικές τους συμπεριφορές.

 

*Ο Γιώργος Πέτρου είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ