Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής: Ένα ακόμα βήμα για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμα βήμα στο μακρύ δρόμο προς την απόκτηση του Κτήματος Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με αραγές το μέτωπο των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζει την πρόταση του δημάρχου.

Με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, την οποία ψήφισε η δημοτική ομάδα του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, το Δίκτυο Πολιτών και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χρήστος Τσουλουχάς, εγκρίθηκε το πρακτικό συμβιβασμού με τους ιδιοκτήτες, δικαιούχους των χρημάτων της αποζημίωσης, ώστε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των 27 στρεμμάτων του Κτήματος για λογαριασμό του Δήμου.

Επόμενο στάδιο, η έγκριση τόσο από την Οικονομική Επιτροπή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο της δανειακής σύμβασης που έχει συμφωνήσει με τραπεζικό ίδρυμα ο Δήμος ώστε να προκύψει η χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης και το Κτήμα Φιξ να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να ανοίξει τις πόρτες του, μετά από δεκαετίες προσμονής, στους κατοίκους του Ηρακλείου ως πάρκο.

 

Εμμένει στη θέση της μερίδα της αντιπολίτευσης

Βεβαίως, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που προηγήθηκε της απόφασης κυμάνθηκε στα γνωστά, πλέον, επίπεδα ανάμεσα στα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την υπόθεση της απόκτησης του Κτήματος Φιξ.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν (μερίδα από συμβούλους μάλιστα της μειοψηφίας αποχώρησε σταδιακά πριν την ψηφοφορία) επανέλαβαν τη θέση τους ότι το Κτήμα ναι μεν πρέπει να αγοραστεί από τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό να γίνει με χρήματα από την κεντρική πολιτική σκηνή (αρμόδια υπουργεία) και όχι με χρήματα που θα δανειστεί ο Δήμος.

Από την πλευρά τους, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τον δρόμο που ακολουθεί η διοίκηση, επέμειναν ότι τα τόσα χρόνια αδράνειας από πλευράς κεντρικής διοίκησης, παρά τις διαχρονικές πιέσεις του Δήμου, αποδεικνύουν ότι ο μόνος τρόπος για να περάσει το Κτήμα Φιξ στην κυριότητα του Δήμου και των δημοτών είναι να βασιστεί ο Δήμος στις δικές του δυνάμεις, πόσο μάλλον τώρα που η διαπραγμάτευση που έχει προηγηθεί με τους ιδιοκτήτες έχει ρίξει τις απαιτήσεις τους σε ένα ιστορικά χαμηλό ποσό, το οποίο μπορεί να διαθέσει ο Δήμος χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες και χωρίς να υποβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών του.

Η καταγγελία του Δημάρχου που θα συζητηθεί

Μετά και το τελευταίο ΔΣ, λοιπόν, ο Νίκος Μπάμπαλος θα χρειαστεί ένα ακόμα βήμα για να κάνει πράξη το σχέδιό του για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, επιχειρώντας να περάσει τους όρους της δανειακής σύμβασης για την αγορά του Κτήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από ό,τι φαίνεται η συμμαχία των παρατάξεων που έχει διαμορφωθεί γύρω από την δική του πρόταση κρατάει, παρ’ όλη την χρονική καθυστέρηση που προκάλεσαν οι προσφυγές οι οποίες κατατέθηκαν από το άλλο στρατόπεδο κατά των προηγούμενων βημάτων – αποφάσεων του Δήμου. Προσφυγές που μπορεί να μην ευδοκίμησαν στα ελεγκτικά όργανα, τράβηξαν όμως πίσω την υπόθεση σε χρόνο τέτοιο που θα μπορούσε να «σπάσει» το μέτωπο που στηρίζει την αγορά του Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος: «μου κατήγγειλε ιδιοκτήτης του Φιξ ότι δέχθηκε πιέσεις από συγκεκριμένους παράγοντες να μην πουλήσει το Κτήμα στο Δήμο γιατί από την κεντρική διοίκηση θα πάρει περισσότερα χρήματα». Ο Νίκος Μπάμπαλος τόνισε ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί η καταγγελία καθώς, εάν ισχύει, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές κινήσεις και πιέσεις για να μην μπορέσει ο Δήμος να αγοράσει το Κτήμα Φιξ…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ