Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ανακοίνωση από την “Κόκκινη Ρωγμή” για την κακοκαιρία στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση για την κακοκαιρία στο Ηράκλειο Αττικής εξέδωσε η “Κόκκινη Ρωγμή”.

Στο κείμενό της αναφέρει τα εξής:

“Οι πολιτικές των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων μετατρέπουν ακόμη και το χιόνι σε καταστροφή! Να μην συνηθίσουμε την καταστροφική πολιτική του κεφαλαίου, της Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου. Να τους ανατρέψουμε!

Από την προηγούμενη βδομάδα περιμέναμε, με ακρίβεια ημέρας, την χιονόπτωση της Δευτέρας 24 Γενάρη. Για άλλη μία φορά, το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη και η «ετοιμότητα» Περιφέρειας και Δήμου δεν μας αιφνιδίασαν με την αντίδραση τους. Αντιμετώπισαν και αυτή την πρόκληση όπως όλες τις προηγούμενες. Άφησαν τον κόσμο τελείως αβοήθητο.

Το Ηράκλειο ήταν μία από πολλές περιοχές που πολλά σπίτια δεν είχαν ρεύμα, δέντρα πέσανε στους δρόμους, οι δρόμοι και η πλατεία μετατράπηκαν σε παγοδρόμια. Η δημοτική αρχή απούσα και πριν και στη διάρκεια της κακοκαιρίας. Στο Δήμο με τα μεγαλύτερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα, δεν προέβλεψε να ρίξει έστω αλάτι στους δρόμους και στη πλατεία έτσι για τα «μάτια του κόσμου». Ο κόσμος πάλευε μόνος, με μοναδική βοήθεια τους λίγους εργαζόμενους στο Δήμο, να καθαρίσει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους μπροστά στα σπίτια τους.

Την Παρασκευή 21 και την Κυριακή 23 Γενάρη οι «αρμόδιοι φορείς» κάνανε συσκέψεις επί συσκέψεων για να μας πείσουν ότι «ο κρατικός μηχανισμός, η Περιφέρεια και οι Δήμοι είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία». Τώρα, που «βγήκαν τα άπλυτα στη φόρα», μαθαίνουμε ότι ο σχεδιασμός τους είχε ένα και βασικό στόχο: να μη σταματήσει να δουλεύει η αγορά. Γι’ αυτό δεν κλείσανε τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς, γι’ αυτό αφήσανε να λειτουργεί η Αττική Οδός, γι’ αυτό δεν πήρανε κανένα προληπτικό μέτρο προστασίας.

Έτσι βρέθηκαν πάλι χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα γιατί τα δέντρα πέφτανε από το βάρος του χιονιού πάνω σε καλώδια, χιλιάδες εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι για μέρες στα αυτοκίνητά τους χωρίς καμία βοήθεια στην Αττική Οδό, Εθνικούς δρόμους, στους κεντρικούς δρόμους, στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Χιλιάδες εργαζόμενοι διένυσαν χιλιόμετρα για να φτάσουν από τις δουλειές τους στο σπίτι τους χωρίς συγκοινωνίες. Νοσοκομεία χωρίς πρόσβαση με κλειστούς δρόμους, ασθενείς χωρίς σίτιση, γιατροί που έψαχναν απελπισμένα τρόπο να πάνε στην εφημερία τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών και της δραματικής υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών αντιμετώπισης κινδύνων για πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική μέχρι τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το αφήγημα περί “ακραίων καιρικών φαινομένων” και αναζητά άλλοθι στην κλιματική αλλαγή. Μας ζητάνε να “μάθουμε να ζούμε με τέτοια φαινόμενα”. Είναι προκλητικοί και εγκληματίες.
Το ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα το φωνάζουμε εδώ και χρόνια αλλά οι κυβερνήσεις, μαζί με τις πολυεθνικές της ενέργειας, είναι αυτές που με την πολιτική τους και την προκαλούν και δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν, όπως φάνηκε και με την αποτυχία της Συνόδου για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Ταυτόχρονα, με την πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αφήνουν το κόσμο στο έλεος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής για να κερδίζουν δισεκατομμύρια τα αρπακτικά της αγοράς.

Είναι οι περικοπές που αφήνουν το κράτος και τους Δήμους χωρίς προσωπικό και μηχανήματα για τις φωτιές, τις πλημμύρες, τα χιόνια. Είναι οι περικοπές που διαλύουν το ΕΣΥ την ίδια ώρα που πεθαίνουν 100 άτομα την ημέρα από την πανδημία. Είναι οι περικοπές που διαλύουν τις Συγκοινωνίες, τις Μονάδες Φροντίδας για τους φτωχούς, τους άστεγους, τους πρόσφυγες και κάθε ευάλωτη ομάδα. Είναι η ιδιωτικοποιημένη Αττική Οδός που εγκλώβισε τους οδηγούς για ώρες και η ιδιωτικοποιημένη ΤΡΕΝΟΣΕ τους επιβάτες. Είναι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα με το πρώτο καύσωνα και το πρώτο χιόνι και το ιδιωτικοποιημένο Φυσικό Αέριο που κερδοσκοπεί με τους λογαριασμούς.

Είναι η πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές στο ιδιωτικό κέρδος. Η πολιτική που αφήνει ανθρώπους να παγώνουν από το κρύο ή/και να πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών ενώ προσπαθούν να ζεσταθούν, για να μην επιβληθεί μείωση στις τιμές και το φόρο στα καύσιμα και χάσουν τα υπερκέρδη τους οι πετρελαϊκές και το κράτος. Η πολιτική που ξοδεύει δις. € σε Ραφάλ, εξοπλισμούς, και θεωρεί προτεραιότητα τα περιπολικά και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ αντιμετωπίζει με ρίψεις νερού τις πορείες των πυροσβεστών και με ρίψη χημικών κάθε διεκδίκηση για τη δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική ανάγκη. Η πολιτική των απευθείας αναθέσεων για φιέστες, Μεγάλους Περιπάτους, λίστες Πέτσα, γήπεδα των ΠΑΕ, αλλά όχι για την στελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών κοινωνικής και πολιτικής προστασίας. Η πολιτική που κλείνει νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας, για να βγει κερδισμένο το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας.

Σε αυτές τις άθλιες ταξικές προτεραιότητες μόνο o αγωνιζόμενος λαός με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα και ένα μαχόμενο φοιτητικό-νεολαιίστικο κίνημα μπορούν να βάλουν φραγμό. Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε με ένα αποφασιστικό αγώνα διαρκείας, να ξεδιπλωθούν μαχητικοί απεργιακοί αγώνες, να οργανωθούν κινητοποιήσεις και να δοθούν μάχες για:
Να αρθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τους Δήμους και να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με κάλυψη των αναγκών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
Να σταματήσουν τώρα οι «συμβάσεις παραχώρησης» σε ιδιώτες. Όχι στη νέα ληστρική σύμβαση για 25 χρόνια εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Να εθνικοποιηθεί η Αττική Οδός και όλοι οι εθνικοί δρόμοι, να καταργηθούν τα διόδια, έχουμε χιλιοπληρώσει τους δρόμους.
Όλα τα δημόσια αγαθά στο δημόσιο για τις λαϊκές ανάγκες. Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού και κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους. Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης και δημόσιων αγαθών. Να γίνει ξανά ενιαία και δημόσια η ΔΕΗ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Καμία κουβέντα για ιδιωτικοποίηση του νερού. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε σύμβασης ΣΔΙΤ.
Άμεση αποζημίωση από το δημόσιο όλων των πληγέντων, είτε των εγκλωβισμένων στους δρόμους, είτε όσων υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα ή άλλο εξοπλισμό λόγω του χιονιά, στο ύψος της ζημιάς που υπέστησαν.
Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, τους άστεγους, τους φτωχούς, αποκλεισμένους, πρόσφυγες, μετανάστες, που χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας, θερμαινόμενους χώρους, ξενώνες, σίτιση που είναι υπεραπαραίτητα για να αντέξουν στις συνθήκες.
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ
Μόνη λύση η οργάνωσή μας για να ανατραπεί αυτή η δολοφονική πολιτική και η κυβέρνηση.
Μάχη τώρα για δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, ξενώνες αστέγων, πολιτική προστασία για όλο το χρόνο, δρόμους και συγκοινωνίες δημόσιες και δωρεάν με ποιοτικές υπηρεσίες γα όλους και όλες.
Μάχη ενάντια σε κάθε μικρή ή μεγάλη ιδιωτικοποίηση: υγεία, παιδεία, δρόμοι, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό.
Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση στο Δημόσιο την Τρίτη 1 Φλεβάρη με συγκέντρωση στη 1.00 μμ στο Υπουργείο Υγείας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ