Ελάτε στην παρέα μας

Ελευσίνας

Ενημέρωση του κοινού για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τον Δήμο Ελευσίνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφετηρία την αύξηση των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Ελευσίνας εφαρμόζει, ήδη από το 2012, πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα πλαίσια εργολαβίας που αφορά την απεντόμωση και απολύμανση δημόσιων χώρων και κτιρίων, με την προνυμφοκτονία και τους ψεκασμούς ακμαίων ατόμων. Πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ελευσίνας, και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, η οποία διατηρεί και τα σχετικά δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να είναι ολοκληρωμένο το πρόγραμμα καταπολέμησης. Η αρμοδιότητα για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ρέματα και άλλες  περιαστικές περιοχές ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ η καταπολέμηση τους εντός του αστικού ιστού ανήκει στο Δήμο Ελευσίνας.
Στα πλαίσια υλοποίησης της σχετικής εργολαβίας, ξεκίνησαν και φέτος από ιδιωτικά συνεργεία υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών και προνυμφοκτονία σε χαρτογραφημένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Ελευσίνας. Οι ψεκασμοί διενεργούνται αρχικά σε φρεάτια ομβρίων, και με τα εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα, ενώ ακολουθούν στοχευμένοι ψεκασμοί και σε άλλους χώρους που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Φέτος, λόγω ιδιαζουσών κλιματολογικών συνθηκών, παρατηρείται σημαντική αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών και ως εκ τούτου οι δράσεις καταπολέμησής τους θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι ψεκασμοί γίνονται μόνο από εδάφους, μόνο σε επιφάνειες, ενώ είναι στοχευμένοι, δηλαδή γίνονται σε συγκεκριμένες εστίες αναπαραγωγής που έχουν προκύψει από δεδομένα της εντομολογικής επιτήρησης.
Εκτός των παραπάνω ενεργειών, λαμβάνουν χώρα και άλλα μέτρα προληπτικού χαρακτήρα όπως ενημέρωση του πληθυσμού μέσω φυλλαδίων ή άλλων δράσεων, κούρεμα πλεονάζουσας φυτικής κάλυψης από πάρκα και πλατείες, επιδιόρθωση αρδευτικού δικτύου, περιορισμός άσκοπων ποτισμάτων, κλπ.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Ελευσίνας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ προσκαλούν τους δημότες της Ελευσίνας στη συνάντηση για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αναφορικά με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προφύλαξης, με εξειδικευμένους επιδημιολόγους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ελευσίνας, την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 και ώρα 17:30.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ