Ελάτε στην παρέα μας

Αιγάλεω

Ο Γιάννης Γκίκας στο Χ-τύπο: “Ο Δήμος Αιγάλεω επενδύει στον άνθρωπο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζοντας το …οδοιπορικό συνεντεύξεων με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Γιάννη Γκίκα, ο οποίος μας μίλησε για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το δήμο του.

Αρχικά, ο δήμαρχος έκανε έναν μίνι – απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της πανδημίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κ. Γκίκα για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αιγάλεω.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Αιγάλεω, κ. Γιάννη Γκίκα:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας, τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεστε στο τιμόνι του δήμου.

Στον ενάμιση χρόνο είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλα και απροσδόκητα προβλήματα, τον σεισμό της 19ης Ιουλίου του 2019 και την πανδημία του κορωνοϊού.
Για την αντιμετώπιση τους χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο του δυναμικού στον δήμο και ταυτόχρονα να γίνουν ανακατατάξεις, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών.

Όσον αφορά στα σχολεία,έχουμε δρομολογήσει την αποκατάσταση τους με την είσοδο του εργολάβου σε δυο από αυτά και την επίσπευση των διαδικασιών για την κατεδάφιση αρχικά και την ανέγερση μετέπειτα για δυο ακόμη σχολικές μονάδες της πόλης μας. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου, στον εξωραϊσμό του Άλσους Αιγάλεω και στην ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας με μέσα με στόχο μια πιο καθαρή πόλη.

 

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία;

Ο Δήμος συνέχισε και συνεχίζει να βοηθάει τους δημότες που έχουν ανάγκη.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, ο δήμος για να βοηθήσει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του, προχώρησε στη μετακίνηση εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες όπου εκεί μπορούσαν να παρέχουν βοήθεια στο σπίτι και να συνδράμουν στις δομές του συσσιτίου και των συναφών δράσεων. Αυτές τις στιγμές προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος, η υγεία του, δηλαδή, αλλά και η όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του. Ο στόχος παραμένει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο, το Φαρμακείο ενώ ο δήμος προσφέρει και την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

 

 

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης του Αιγάλεω που θα μπορούσε να επενδύσει μία δημοτική αρχή και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε;

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι ένας αστικός δήμος και για μας αποτελεί βασικό ζήτημα να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας στον πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συμβαδίζουν η καθαριότητα, η ομορφιά της πόλης και η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, καθώς και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του καθενός για την ευθύνη του απέναντι στο περιβάλλον. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως η παρουσία του Άλσους Μπαρουτάδικου και η περιοχή του Ελαιώνα μέσα στον αστικό ιστό μας είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση για μας. Μέσω της αναβάθμισης αυτών των περιοχών μπορεί ο δήμος μας να αλλάξει επίπεδο και αυτός είναι ο στόχος μας. Όμως, ο δήμος αναπτύσσεται όταν οι δημότες ευημερούν γι αυτό μας ενδιαφέρει η τοπική μας αγορά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

 

 

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;

Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά πολλές είναι και οι προοπτικές που ανοίγονται με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις είναι επιτακτική, ωστόσο, και γι’ αυτό άλλωστε έχει κατατεθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής συγκεκριμένη πρόταση αναμόρφωσης, την οποία ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει. Στη σημερινή συγκυρία άλλωστε, οι σύγχρονοι θεσμοί είναι απαραίτητοι για τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των ευκαιριών εργασίας. Τα έργα της καθημερινότητας μας απασχολούν και η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων είναι ένας διαρκής στόχος. Προχωράμε σε αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, των χώρων πολιτισμού, όπως το θέατρο “Αλέξης Μινωτής” και των σχολικών κτηρίων.

 

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Οι δράσεις δεν σταματούν ποτέ. Είμαι στην ευχάριστη θέση, όμως, να πω ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους του Αιγάλεω φαίνεται να βρίσκει τη λύση του. Αναφέρομαι στην υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ και την απομάκρυνση των πυλώνων που είναι αίτημα 60 χρόνων τουλάχιστον. Το έργο, όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Κυβέρνησης, εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και μας ενδιαφέρει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όπως και τα έργα στο Άλσος Αιγάλεω θα συνεχιστούν μετά από τον καθαρισμό του και τον ηλεκτροφωτισμό του που έχει ολοκληρωθεί ώστε να το καταστήσουμε ακόμα πιο φιλικό για τους δημότες και σημείο αναφοράς της πόλης μας.

Όμως, πάνω απ όλα ο δήμος μας, είναι ένας δήμος που τον χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη και η ευημερία και δημιουργικότητα των ανθρώπων. Γι αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε προγραμματίσει δράσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ