Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Δήμος Αγ. Δημητρίου: Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα στηρίζεται από Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Με το πανευρωπαϊκό σύνθημα φέτος “Μένουμε υγιείς και μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον” ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σχεδίασε για μια ολόκληρη εβδομάδα μια σειρά από δράσεις που έχουν διττό στόχο:

Από τη μία πλευρά, μέσω των βιωματικών δράσεων, εργαστηρίων και ενημερώσεων, δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού γύρω από την ασφαλή, ανεμπόδιστη και συμπεριληπτική μετακίνηση όλων των πολιτών και κυρίως στο σεβασμό στον πεζό, τη μητέρα με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ. Ενώ από την άλλη, ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι πολίτες να επιλέγουν βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η δημοτική και δημόσια συγκοινωνία, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευεξία, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής, διάστασης του Δήμου.

Καθημερινά και για μια ολόκληρη εβδομάδα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν μια σε βιωματικές δράσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα – σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής και ΚΟΚ, δημιουργικά παιχνίδια, ρομποτικές κατασκευές, θεματικές θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικές προβολές και εκθέσεις, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα δρόμου, ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια στην πόλη, παραδοσιακά παιχνίδια γειτονιάς και πολλά άλλα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, όπου για λίγες ώρες θα υπάρχει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε ένα τμήμα της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, και για μερικές ώρες θα φιλοξενήσει ΜΟΝΟ πεζούς, ποδηλάτες, λαμπαδηδρόμους, μάγους, ζογκλέρ & ξυλοπόδαρους και… άφθονο παιχνίδι, χορό, μουσική, ζωγραφική, ρομποτική, αθλητισμό και φωτογραφία. Οι περισσότερες δράσεις θα επικεντρωθούν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στην Πράσινη και χωρίς ρύπους μετακίνηση για όλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

1) Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου( ώρες μαθημάτων 8:30- 13:00)
Πρωί :
«Bόλτες …Ποδηλάτου»
« Παιχνίδια με τον Κ.Ο.Κ»
Ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και σεμινάρια – μαθήματα για να μάθουν τα παιδιά τον Κ.Ο.Κ μέσω βιωματικών δράσεων, δημιουργικά παιχνίδια, ρομποτική και κατασκευές. Απευθύνεται σε παιδιά των Δημοτικών Σχολείων στο ωράριο του Σχολείου.

2) Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (09:30)
« Ποδηλατικός Γύρος»
Εκκίνηση από οδό Ζαλόγγου ( Πλατεία Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου)
με κατεύθυνση προς τον Ασύρματο
τερματισμός στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου θα πραγματοποιηθούν βιωματικά παιχνίδια οδικής συμπεριφοράς α. Ανθρώπινα ποδήλατα, β. Αγγίγματα ζωής, γ. Αρματοδρομίες, δ. Παίζω και ανακυκλώνω, ε. Μαθαίνουμε τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

3) Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου
«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» – Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.
15:30 Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη Λ. Αγίου Δημητρίου από το ύψος της οδού Λ.Ακρίτα έως την οδό Νοταρά.
17:30 – 20:30 Για ένα απόγευμα ο δρόμος ανήκει σε πεζούς, ποδηλάτες, λαμπαδηδρόμους, παιδιά και μεγάλους
Υπέροχες δράσεις με:
• βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια
• φροντίδα ενός σκύλου θεραπείας
• χορό, ζωγραφική και μουσική
• θέατρο “Πρόταση γάμου” Α.Τσέχωφ
• ρομποτική και κατασκευές
• αθλητισμό και «special Basketball», επίδειξη Boccia, επίδειξη Para Badminton, τζάμπολ αγάπης
• τέχνη, έκθεση ζωγραφικής «ανακύκλωση και τέχνη»
• ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου
• Κλιματούπολη

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ