Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Αναστέλλεται για 5 Δήμους η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ.κ. Χρ.Σταϊκούρας, Ν.Κεραμέως, Ι.Βρούτσης και Π.Θεοδωρικάκος, αναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε Δήμους της Χώρα.

Πιο συγκεκριμένα για τους Δήμους:

1) ΑΘΗΝΑΙΩΝ

2) ΖΩΓΡΑΦΟΥ

3) ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

4) ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

5) ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ.

Ειδικότερα, με το άρθρο 1 της Τροπολογίας αντικαθίσταται η παρ.4 του αρ.3 του ν.1566/1985, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ.3 του αρ.33 του ν.4521/2018, και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο το οποίο ορίζει τα εξής:

« (…) Όλως εξαιρετικάαναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου. »

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ξεκίνησε την εφαρμογή της σταδιακά πριν από δύο χρόνια με ορίζοντα τριετίας για την καθολική εφαρμογή της. Τον Σεπτέμβρη του 2019, σε 282 δήμους θεσπίστηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με την πολιτική ηγεσία να ορίζει το σχολικό έτος 2020-2021 το έτος που θα εφαρμοστεί καθολικά με την ένταξη των τελευταίων 40 εναπομεινάντων δήμων.

Η επέλαση της πανδημίας και το δίμηνο lockdown δημιούργησαν προβλήματα στην εξεύρεση χώρων και καθυστέρησαν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα στους δήμους όπου εντοπίζονταν οι περισσότερες ελλείψεις να μην βρεθούν οι απαραίτητες υποδομές εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου. Τελικά, σε 35 δήμους τα παιδιά από 4 ετών και πάνω, για πρώτη φορά, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία.

Για τους πέντε δήμους που εξαιρέθηκαν για ένα ακόμα χρόνο τα νήπια που θα βρεθούν εκτός νηπιαγωγείων θα απορροφηθούν σε παιδικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στα νηπιαγωγεία πιλοτικά το πρόγραμμα διδασκαλίας αγγλικών. Σε 58 νηπιαγωγεία τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχει μαζί με τον νηπιαγωγό και εκπαιδευτικός της αγγλικής γλώσσας. Η επιλογή των νηπιαγωγείων θα γίνει με κριτήρια την αντιπροσώπευση όλων των τύπων περιοχών, αστικών, ημιαστικών και αγροτικών, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή τους ώστε να αντιπροσωπεύεται όλη η επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ