Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Χαμένη στο διαδίκτυο η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής – Ψήφισμα για την Αγιά Σοφιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πολλά τεχνικά προβλήματα πραγματοποιήθηκε η 12η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής μέσω τηλεδιάσκεψης – Ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Η διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής την Τετάρτη (29/7), σημαδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν σε συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης, ομιλητές που δεν ήταν σίγουροι εάν οι υπόλοιποι τους ακούν καθαρά και αρκετό εκνευρισμό από πλευράς αντιπολίτευσης για την στάση της δημοτικής αρχής να συνεχίζει με τηλεδιασκέψεις τις συνεδριάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις είχαν προχωρήσει σε αποχή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ (29/6), διαμαρτυρόμενες για την τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή να συνεχίζει με εξ αποστάσεως συνεδριάσεις.

Γ. Παπαδημητρίου: “Κάνω έκκληση να επιστρέψουμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις” 

Στην σχετική τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Παπαδημητρίου επανέλαβε την θέση της παράταξης του που είναι η άμεση επιστροφή των συνεδριάσεων στην πρότερη τους μορφή. “Θεωρούμε ότι πλέον είναι επιβεβλημένο να πάμε η στο πολιτιστικό κέντρο ή σε κάποιον άλλο χώρο, το Δ.Σ. έχει εξοπλιστεί με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να υποστηρίξουν συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν εκδοθεί και σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο εσωτερικών και την κεντρική κυβέρνηση που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους διαδικασίες. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να υποτιμούμε τον διάλογο, τις παρεμβάσεις και τις εργασίες του Δ.Σ. έτσι όπως συμβαίνουν την κανονική περίοδο. Κάνω έκκληση στην επόμενη συνεδρίαση να αλλάξει αυτό, το δημοτικό συμβούλιο με αυτές τις συνθήκες αδικεί την λειτουργία του” ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Γ. Ζαχάρως: “Σταματήστε επιτέλους αυτή την παρωδία” 

Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. κ. Ζαχάρως άσκησε δριμύτατη κριτική στην δημοτική αρχή για τη συνέχιση των εξ αποστάσεως συνεδριάσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική ΠΝΠ, σε κατάλληλο χώρο και με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Το Δ.Σ. συνεχίζει την εξ αποστάσεως λήψη αποφάσεων όταν η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αλλά περιφερειακών συμβουλίων συνεδριάζουν με την φυσική παρουσία των μελών τους. Η συνέχιση αυτής της τακτικής εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν γίνεται τα μισά θέματα της ημερήσιας διάταξης να μην συζητούνται λόγω του ευτελισμού της διαδικασίας. Εμείς καταγγέλλουμε ως ελάχιστη στάση διαμαρτυρίας την συνέχιση αυτής της παρωδίας και καλούμε τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό Συμβούλιο και κάθε μέλος του ξεχωριστά να τοποθετηθεί για την κατάσταση αυτή».

Γ. Πέτρου: “Πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία των μελών” 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πέτρου υπεραμύνθηκε της θέσης της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι “όποιος πιστεύει ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος προτιμά να συμμετέχει στην διαδικασία για την οποία έχει εκλεγεί μέσω τηλεδιάσκεψης μας υποτιμά όλους. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα είμαστε όμως σε μία πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Χθες βγήκε εντολή από το υπουργείο να ξαναβάλουμε μάσκες στους δημόσιους χώρους, ενώ λοιπόν αυτό το λέμε και το παραδεχόμαστε από την άλλη ζητάτε να επιστρέψουμε στο δια ζώσης, με το οποιοδήποτε ρίσκο. Υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και η συλλογική ευθύνη. Σε ότι αφορά το όργανο πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία. Κανέναν δεν εμποδίζει η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης να καταθέτει προτάσεις, να ασκεί την κριτική του και να μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του. Ελπίζω και εύχομαι να επανέλθουμε από Σεπτέμβρη με κανονικούς ρυθμούς στις διαδικασίες.” 

Ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί 

Η δημοτική αρχή ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που καταδικάζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πέτρου “πρόκειται για ένα ψήφισμα που ενώνει τις δυνάμεις των δήμων με το κεντρικό θεσμικό όργανο για να υπάρχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης της αυτοδιοίκησης συνολικά σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ένα ψήφισμα που καλεί σε ενότητα και ομοψυχία τις πολιτικές παρατάξεις που καταδικάζει την άθλια ενέργεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στηρίζει τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο”. 

Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετους αρκετούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι χαρακτήρισαν “χλιαρό” το συγκεκριμένο ψήφισμα και τα όσα αναφέρονται σε αυτό, με τον επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο” κ. Κουτρούλη να σημειώνει μεταξύ άλλων:“Θεωρώ ότι ότι ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι πάρα πολύ χλιαρό, επαναλαμβάνει την κυβερνητική πολιτική, δεν αφορά το Δ.Σ. Ηρακλείου που έχει την δική του θέση, η οποία θα πρέπει να είναι καθαρά καταδικαστική όλων αυτών των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια”. 

Κάθετα αντίθετη παρουσιάστηκε η Λαϊκή Συσπείρωση που μάλιστα αντιπρότεινε δικό της ψήφισμα διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το οποίο και ανέγνωσε εντός του συμβουλίου η κα Βλαντή.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος στη σχετική τοποθέτηση του ανέφερε: “Θα ήθελα να ζητήσω από το δημοτικό συμβούλιο να επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Λαϊκισμοί, λεονταρισμοί και μεγαλοστομίες δεν προσφέρουν τίποτα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου. Οι κύριοι εκφραστές της εξωτερικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση και τα υπουργεία, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες έδωσαν ξεκάθαρα τη θέση της Ελλάδας στην διεθνή ευρωπαϊκή κοινότητα. Μακριά από εθνικισμούς και φανατισμούς. Μπορούμε στην τοπική κοινωνία με τις προτάσεις και τις θέσεις μας ο καθένας από εμάς να παρουσιάζει το πολιτικό του ανάστημα αλλά δεν πρέπει να κάνουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ένα στοιχείο για να αναδείξουμε την προσωπικότητα μας και το πολιτικό μας βούλεσθαι στην τοπική κοινωνία.”

Τελικά οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και με πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής.

Διαβάστε το σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ που ψήφισε το Δ.Σ. Ηρακλείου εδώ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ