Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής: Αποχή της αντιπολίτευσης με αίτημα την επιστροφή σε δια ζώσης συνεδριάσεις 

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (29/6) στιγματίστηκε από την απόφαση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε αποχή, διαμαρτυρόμενη για την διαδικασία που επιλέγει να συνεχίζει να συνεδριάζει η δημοτική αρχή. Ο Χ-Τύπος επικοινώνησε με τους επικεφαλής των παρατάξεων που δεν έδωσαν το παρών στη τηλεδιάσκεψη και απαιτούν την άμεση επιστροφή του συμβουλίου στην πρότερη του μορφή.

Επιστολές διαμαρτυρίας από 4 αντιπολιτευτικές παρατάξεις

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πέτρου ενημέρωσε το σώμα ότι λίγη ώρα πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης έλαβε επιστολές διαμαρτυρίας από 4 αντιπολιτευτικές δημοτικές παρατάξεις (Ηράκλειο Μαζί, ΑΚΕΠ-Συνεργασία, Πνοή Ηράκλειο, και ΛΑ.ΣΥ.), στην οποία ζητούν να επιστρέψουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Πέτρου σχολιάζοντας την συγκεκριμένη κίνηση ανέφερε ότι μερίδα εξ αυτών ζητούσαν πριν λίγες μέρες να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο με εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, καταλήγοντας στο ότι “για όσο υπάρχει το φαινόμενο του κορωνοϊού και δεν έχει εξαλειφθεί, η προβλεπόμενη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης θα τηρηθεί στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο για να προστατευτεί κάθε δημοτικός σύμβουλος και οι οικείοι του.” 

Ν. Μπάμπαλος: “Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με τακτικές μικροπολιτικής” 

Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του καταδίκασε την συγκεκριμένη τακτική της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια που στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν την διοίκηση και την τοπική κοινωνία. “Για πολλοστή φορά η δημοτική αντιπολίτευση κάνει ένα τραγικό λάθος. Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρεμποδίσει το δημοτικό συμβούλιο και τη λειτουργία του, πιστεύει ότι με τέτοιες τακτικές μικροπολιτικής μπορεί να αποπροσανατολίσει και τη δημοτική αρχή αλλά και την τοπική κοινωνία. Αν εκείνοι έχουν επιλέξει την ουσιαστική απομάκρυνση από τα δημοτικά δρώμενα της πόλης είναι δικαίωμα τους, έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα να λύσουμε” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάμπαλος. 

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Μπάρμπας ρίχνοντας τα βέλη του προς τις παρατάξεις που αποφάσισαν να απέχουν: “Δεν μπορώ να καταλάβω την κίνηση αυτή, δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την ενέργεια, θεωρώ ότι η τηλεδιάσκεψη είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου και το βρίσκω απαράδεκτο προς τους παριστάμενους να ενημερώνουν τελευταία στιγμή το σώμα για την απόφαση τους να απέχουν. Πρέπει να υπάρχει μία συνεργασία, μία σύμπνοια, μια ομόνοια, δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε μικροπολιτικά. Στο Ηράκλειο έχουμε πέσει σε ένα τέλμα μικροπολιτικής που δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του τόπου.” 

Γ. Παπαδημητρίου: “Οι τηλεδιασκέψεις μειώνουν τα περιθώρια διαλόγου και άσκησης ελέγχου και αντιπολίτευσης”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Παπαδημητρίου αιτιολόγησε την συγκεκριμένη στάση της παράταξης του λέγοντας ότι οι τηλεδιασκέψεις υστερούν σε αμεσότητα και μειώνουν τα περιθώρια διαλόγου και άσκησης ελέγχου και αντιπολίτευσης. «Η κοινωνία, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι περισσότεροι δήμοι κάνουν προσεκτικά βήματα επαναφοράς προς την νέα κανονικότητα, ωστόσο, η δημοτική αρχή επιλέγει να συνεχίζει τις διαδικτυακές συνεδριάσεις που υστερούν σε αμεσότητα και μειώνουν τα περιθώρια διαλόγου και άσκησης ελέγχου και αντιπολίτευσης. Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή αυτή να ήταν η τελευταία τέτοια συνεδρίαση, εκτός αν θέλει να συνεχίσει να συνεδριάζει μόνη της γεγονός βεβαίως που την εξυπηρετεί και την εκφράζει, δεν εκφράζει όμως εμάς και την αντίληψή μας για την άσκηση του έργου μας.»

Π. Βλασσόπουλος: «Ο Δήμαρχος επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να αποφύγει τον διάλογο»

Ο πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της παράταξης «ΑΚΕΠ- Συνεργασία» κ. Βλασσόπουλος, μιλώντας στον Χ-Τύπο τόνισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα του δήμου στα οποία δεν δίνεται η δέουσα σημασία μέσω της διαδικασίας τηλεδιάσκεψης και ταυτόχρονα κατηγόρησε τον δήμαρχο πως επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αποφύγει τον διάλογο. «Υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα που πάνε δια περιφοράς ή τώρα τελευταία μέσω τηλεδιάσκεψης και φυσικά δεν δίνεται η δέουσα σημασία. Θέματα όπως τα σχολεία, ο φωτισμός led, το γήπεδο της Πρασίνου Λόφου κ.α. Τα ζητήματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να συζητηθούν δια ζώσης εντός του δημοτικού συμβουλίου ώστε να υπάρχει ο αντίλογος προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Δεν βοηθάει κανέναν η συγκεκριμένη κατάσταση. Ο Δήμαρχος θέλει να αποφύγει τον διάλογο και προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα, όπως οι συνεδριάσεις δια περιφοράς ή μέσω τηλεδιάσκεψης, να τον αποφύγει. Ουσιαστικά έχουμε να συνεδριάσουμε από τις αρχές Μαρτίου είναι τουλάχιστον αστεία αυτά που συμβαίνουν στον δήμο Ηρακλείου» κατέληξε ο κ. Βλασσόπουλος. 

 Κ. Κουτρούλης: “H δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ. απαιτεί τη δια ζώσης συνεδρίαση”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της παράταξης «Πνοή Ηράκλειο», με τον επικεφαλής κ. Κουτρούλη να δηλώνει σχετικά: «Η παράταξη μας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μεγάλοι δήμοι όπως ο δήμος Αθηναίων εδώ και τρεις συνεδριάσεις λειτουργούν δια ζώσης, το γεγονός ότι στον δήμο έχουμε μεγάλα προβλήματα όπως είναι η μη επισκευή των σχολείων από τον περσινό σεισμό, η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης χλοοτάπητα στο γήπεδο της Πρασίνου Λόφου και άλλα σοβαρά προβλήματα της πόλης, θεωρεί ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πρέπει να γίνονται δια ζώσης. Η δημοκρατία και η δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ. απαιτεί τη δια ζώσης συνεδρίαση.»

Αντίστοιχη είναι και η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία σε προηγούμενες τηλεδιασκέψεις είχε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη που υπάρχει για επιστροφή των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Ηρακλείου στην πρότερη τους μορφή και μάλιστα είχε προτείνει στο σώμα και διάφορους χώρους στη πόλη ώστε να μπορούν να τηρηθούν και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ