Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Κυβέρνηση: Αντίστροφη μέτρηση για τον μίνι-ανασχηματισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λίγες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα λάβει χώρα ο μίνι-ανασχηματισμός που μπορεί να είναι και θέμα ημερών.

Θέμα χρόνου θεωρούνται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από τη στιγμή κιόλας που επήλθε η αποκλιμάκωση στο μέτωπο με την Τουρκία, μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, οι αλλαγές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και, ως επί το πλείστον, προσανατολισμένες στην καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι σαφές ότι θα υπάρχει ένα πρόσωπο που θα είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Αυτό το πρόσωπο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει υπ’ ευθύνη του τα δημοσιονομικά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αλλαγές στο εσωτερικό των υπουργείων

Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξουν και ορισμένες περιορισμένες αλλαγές δομών στο εσωτερικό των υπουργείων, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα η διαχείριση των κονδυλίων. Βεβαίως, στο Μαξίμου θα υπάρχει μια ισχυρή «τρόικα» με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Παρών στη διαδικασία θα είναι και ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, του οποίου η επιτροπή θα έχει παραδώσει τη συνολική δέσμη προτάσεών της ως τα μέσα του φθινοπώρου, με αρκετές από αυτές να ενσωματώνονται στο εθνικό σχέδιο που θα πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Μπορεί να γίνουν και ορισμένες ακόμα διορθωτικές κινήσεις, αλλά, όπως μεταδίδει κεντρικός παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση κρίνεται επιτυχημένη ως σχήμα, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται ούτε μείζονες τομές, ούτε δομικές αλλαγές. Πρακτικά, οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα λάβουν χώρα, προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα τα ευρω-κονδύλια τα επόμενα χρόνια και να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά ορισμένοι τομείς της διοίκησης που θέλουν… τρέξιμο, προκειμένου να μην μείνουν αναξιοποίητοι κρίσιμοι πόροι για την πραγματική οικονομία, αλλά και για τομείς που μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, μπορεί αρκετά από τα ονόματα που βρίσκονταν εδώ και καιρό «στο κόκκινο» να παραμείνουν κανονικά στο κυβερνητικό σχήμα και οι παρεμβάσεις, πέραν αυτών που θα αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, να είναι μετρημένες ακόμα και στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πάντως, είναι σαφές ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει προαναγγελθεί εδώ και μια εβδομάδα και έχει πλούσια ατζέντα θα γίνει με την τρέχουσα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Από εκεί και μετά, όμως, ο χρόνος αρχίζει και μετρά αντίστροφα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκτιμάται πως έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις εδώ και αρκετές μέρες. Πηγή: Reader.gr

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ