Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παρασκήνιο: Ισορροπία τρόμου με Novartis, Πρόεδρο, επενδύσεις, απόδημους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, με τα ανοικτά μέτωπα της Novartis, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των επενδύσεων και των απόδημων, να διαμορφώνουν ισορροπία τρόμου.

Ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης προκειμένου η οικονομία να γυρίσει σελίδα και να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων.
Οι συνθήκες για μια επενδυτική έκρηξη που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης είναι ευνοϊκές, αλλά τα πάντα μπορούν να ανατραπούν εάν κυριαρχήσουν συνθήκες πόλωσης
Στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι οι χειρισμοί που θα κάνει στην πολύκροτη υπόθεση Novartis που διαμορφώνει συνθήκες πόλωσης και μπορεί να τινάξει στον αέρα, τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως θα τηρήσει σκληρή γραμμή, κάνοντας λόγο για σκληρό ρεβανσισμό της Ν.Δ. και να προαναγγέλλει αγώνες μέχρι τέλους κατά της διαφθοράς.
Με δεδομένο ότι η αντιπαράθεση θα χτυπήσει κόκκινο στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής στη Βουλή, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για επιπτώσεις στην οικονομία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι δεν ευνοούν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, οι καταγγελίες για σκάνδαλα, παραδικαστικά κυκλώματα και διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Εάν μάλιστα προσθέσει κανείς και τη σκληρή αντιπαράθεση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για ισορροπία τρόμου που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

180 «Ναι»
Ανάλογος προβληματισμός για το εάν μπορούν να επιτευχθούν συνθήκες συναίνεσης υπάρχει και με την υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα κριθεί στις αρχές του 2020. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει τη λύση του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία όμως υπερασπίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, που τον είχε προτείνει το 2015. Η αριθμητική δείχνει ότι μπορούν να βρεθούν 180 ψήφοι από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά το ερώτημα που είναι εάν ο νέος πρόεδρος θα προέρχεται από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά.

Πίεση Φώφης
Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά η πίεση της Φώφης Γεννηματά είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς εκτιμά ότι δεν πρέπει να εκλέγεται μονοκομματικός πρόεδρος με 151 ψήφους.
Τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πολλά από τον Αντώνη Σαμαρά και την Άννα Διαμαντοπούλου έως τον Κώστα Καραμανλή και τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Ο Κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς έχει τη δυνατότητα μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης να βρει λύση που δεν απαιτεί ευρεία πλειοψηφία 180 αλλά 151 βουλευτών. Ξέρει όμως ότι πρέπει να ζυγίσει την απόφαση που θα λάβει για το πρόσωπο που θα προτείνει, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν θα διαμορφωθούν συνθήκες συναίνεσης στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αριθμητική
Η δύσκολη παραγοντική πολιτική εξίσωση φαίνεται και από τις ισορροπίες στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου μπορεί να διαμορφωθεί ευρεία πλειοψηφία, αλλά και να χαθεί για μια ψήφο.
Για να αλλάξει η σχετική συνταγματική ρύθμιση απαιτούνται συνολικά 200 ψήφοι, καθώς ο νομοθέτης ήθελε σε τέτοια θέματα να υπάρχει ευρύτατη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.
Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. διαθέτουν 180 ψήφους, αλλά εάν προστεθούν σε αυτούς οι 19 που έχουν μαζί ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, το τελικό αποτέλεσμα βγάζει 199.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται αυτή την αλλαγή, το «κλείδι» κρατά στα χέρια του το ΚΚΕ, που διαθέτει 15 βουλευτές και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συζητήσεις και συνεννόηση.
Οι ισορροπίες όμως είναι και πάλι εύθραυστες, καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο, η κ. Γεννηματά να ζητήσει εγγυήσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι ασκήσεις αριθμητικής που γίνονται στα κομματικά επιτελεία, είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν στα ύψη τους τόνους, καθώς οι πάντες επιθυμούν να είναι ρυθμιστές των εξελίξεων.
Η Κουμουνδούρου στρέφει ήδη τα πυρά της κατά της κ. Γεννηματά λέγοντας  ότι παζαρεύει την ψήφο των αποδήμων για τον Πρόεδρο και κατά του ΚΚΕ, το οποίο καλεί να μην κάνει «ιστορικό δώρο στη Δεξιά».

«Στην ώρα τους»
Όπως γίνεται αντιληπτό οι εξελίξεις επιταχύνονται και το αμέσως προσεχές ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, που θα αναδείξουν και το πολιτικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Στο ερώτημα εάν μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες συνεννόησης, δεν υπάρχει για την ώρα απάντηση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν τα ρέστα τους.
Κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν τη φράση «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», θέλοντας να καταστήσουν σαφές ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα λάβει τις αποφάσεις και θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ