Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Στα χέρια ιδιωτών καθαριότητα και πράσινο σε δήμους

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολιτικές αναταράξεις και φόβους για βουνά από σκουπίδια προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει τη «βεντάλια» των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών.

Η θεσμική αλλαγή έρχεται μέσα από το άρθρο 179 του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου μέσω του οποίου μπαίνουν στο παιχνίδι της καθαριότητας και όχι μόνο σε ιδιώτες.
Με το επίμαχο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να εκχωρούν πιο εύκολα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και χωρίς αιτιολογημένη έκθεση:

  • Να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για τη διαχείριση αποβλήτων και την καθαριότητα.
  • Να παραχωρούν σε ιδιώτες τις εξαιρετικά κρίσιμες υπηρεσίες του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

Επί της ουσίας δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν την αδυναμία τους να εκτελέσουν με ιδία μέσα τις υπηρεσίες αυτές.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα των ΟΤΑ και τη φυσιογνωμία της αυτοδιοίκησης, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζαμε έως σήμερα.

Αδυναμία συλλογής
Βασικό επιχείρημα για την αλλαγή αυτή, είναι ότι σε μικρούς δήμους, που διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό στην καθαριότητα, υπάρχει αδυναμία στη συλλογή απορριμμάτων.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες και είναι εμφανές το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Ιδιωτικοποίηση
Ωστόσο, εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση εκφράζουν τελείως διαφορετική άποψη και μιλούν ευθέως για χαριστική βολή στις κοινωνικές υπηρεσίες των που οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση.
Έχουν αρχίσει μάλιστα και κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την οργισμένη αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο άρθρο, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επιστροφή του εφιάλτη των σκουπιδιών.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη και να προχωρήσει σε διάλογο με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών.

Πηγή πλούτου
Στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό σχεδιασμό η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, με δεδομένο ότι η διαχείριση των σκουπιδιών έχει πολλές παραμέτρους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η προβληματική διαχείριση στον τομέα των σκουπιδιών μετά και το τέλος εποχής της Φυλής, έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς δήμους της Αττικής.
Από την άλλη βέβαια ουδείς αμφισβητεί ότι τα απορρίμματα αποτελούν πηγή νέου πλούτου και είναι λογικό να στρέφονται στον τομέα αυτό ιδιώτες επενδυτές που διψούν για κέρδος.
Υπ’ αυτή την έννοια, οι δήμοι έχουν ανάγκη από δημάρχους μάνατζερ, οι οποίοι και θα μπορούν και θα ξέρουν πως θα διαπραγματεύονται με τους ιδιώτες επενδυτές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι με τον τρόπο αυτό, οι δήμοι οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση και κατά συνέπεια αλλοιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας που είχαν έως τώρα.
Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου, άλλοι όμως μιλούν για προσαρμογή των δήμων σε μια νέα εποχή, που απαιτεί πάνω απ’ όλα στρατηγικές όμοιες με αυτές στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοτικά τέλη
Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δημοτικά τέλη, εάν δηλαδή θα αυξηθούν με την εκχώρηση στους ιδιώτες βασικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο.
Οι απόψεις για το εάν θα μετακυλήσει στους δημότες το κόστος διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δήμοι θα αγοράζουν φθηνότερα αυτές τις υπηρεσίες και άλλοι ακριβότερα.

Ομηρία
Στο παρασκήνιο, ψιθυρίζεται ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στην ισχυρή δράση συνδικάτων όπως αυτό της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκηρύξουν απεργία.
Οι θιασώτες αυτές της άποψης, ισχυρίζονται ότι η κοινωνία δεν μπορεί να βρίσκεται υπό την ομηρία μιας συντεχνίας, η οποία σταματάει την απεργία μόνον εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Εργασιακές σχέσεις
Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος που έχει σχέση με τις γνωστές παθογένειες της δράσης συνδικάτων που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, αλλά η άλλη σχετίζεται με τη βίαια αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.
Οι δήμοι θα σταματήσουν τις προλήψεις και ο εργολάβος που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων θα δίνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια ή θα τους απολύει ή θα προχωρεί στην αντικατάστασή τους.
Αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει γενίκευση της μερικής απασχόλησης, όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, λόγω του ότι ανά πάσα στιγμή θα χάνει τη δουλειά του.

Αποχή
Ο Ασκός του Αιόλου πάντως έχει ανοίξει και σήμερα μετά το συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ η ομοσπονδία θα αποφασίσει το πλαίσιο της δράσης της, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Το σίγουρο είναι ότι οι κινητοποιήσεις αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο με αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία, κάτι που σημαίνει ότι τα σκουπίδια  επιστρέφουν στους δρόμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ