Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Ο Τάσος Μαυρίδης στον Χ-τύπο: “Δήμος πρότυπο σε όλη την Ελλάδα στην οικονομική διαχείριση”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας”, τόνισε στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής, κ. Τάσος Μαυρίδης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος απαντά σε όσα τον κατηγόρησε ο κ. Ψυχάλης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχετικά με τα χρήματα που πήρε ο δήμος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ακόμη, ο κ. Μαυρίδης, ενημερώνει για τους επόμενους στόχους της διοίκησης, κάνει ένα συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει γίνει στο Δήμο και τέλος αναφέρεται στη συνεργασία με την παράταξη “Λυκόβρυση – Πεύκη 2020”.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τάσου Μαυρίδη:

Κύριε δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της διοίκησης σας, κατά τη νέα δημοτική περίοδο, που θα στεκόσασταν;
Στην πρώτη μας θητεία καταφέραμε να κάνουμε τον Δήμο μας πρότυπο σε όλη την Ελλάδα στην οικονομική διαχείριση. Σε αυτή τη θητεία αξιοποιώντας την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου μας έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση καθημερινότητα. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες συνεχίζουμε να κάνουμε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στις γειτονιές μας, στις σχολικές μονάδες, στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν Δήμο- πρότυπο ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας.
Αν έπρεπε να σταθώ κάπου, θα ήταν η καθαριότητα και η ανακύκλωση. Είναι τομείς, στους οποίους έχουμε κάνει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Προχωρήσαμε στην επέκταση της ανακύκλωσης σε νέα ρεύματα και υλικά. Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων με τους κόκκινους κάδους, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε στη χωριστή συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών στα δημοτικά κτίρια. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ επεκτείναμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και παραλάβαμε ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για αυτό τον σκοπό. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τίποτε να μην πάει χαμένο και να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο απορριμματοφόρο και μέσα στο επόμενο διάστημα αποκτούμε άλλα 2 απορριμματοφόρα τύπου πρέσας, καθώς και ένα σάρωθρο μέσω του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Τέλος, το τελευταίο διάστημα προμηθευτήκαμε συνολικά 335 νέους κάδους απορριμμάτων και προχωράμε στην προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου. Επίσης οι παλαιότεροι κάδοι που έχουν μικρές φθορές επισκευάζονται προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των αναγκών και με αυτό τον τρόπο στέλνεται ένα μήνυμα οικονομίας και φιλοπεριβαλλοντικής στάσης
Όλα αυτά θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη, για αυτό έχουμε οργανώσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και τις πράσινες πολιτικές με σύνθημα «καθαρά για σένα», που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές των σχολείων της πόλης μας.

Σε ποιους τομείς έχετε προγραμματίσει να ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα;
Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης και στο Λύκειο Λυκόβρυσης. Έχουμε υποβάλει πρόταση προς την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκης, ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ηλιακό Χωριό. Επίσης, προχωράμε στην ανακατασκευή των 17 Παιδικών μας Χαρών.
Στις αθλητικές μας υποδομές ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ίδιους πόρους και πλέον σχεδιάζουμε την κατασκευή νέων εξεδρών και αποδυτηρίων του Σταδίου με βάση την υπάρχουσα προμελέτη. Ολοκληρώθηκε ακόμη η ανακατασκευή του Διαδημοτικού Αθλητικού Χώρου Λυκόβρυσης Μεταμόρφωσης με ίδιους πόρους του Δήμου μας και του Δήμου Μεταμόρφωσης. Επίσης σχεδιάζουμε την ανακατασκευή του Κλειστού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ», έχοντας ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης – νομιμοποίησης του ακινήτου και προωθούμε την ολοκλήρωση του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Λυκόβρυσης με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Τέλος, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάζουμε μεταξύ άλλων την κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης μαζί με υπόγειο γκαράζ, την ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» στη Λυκόβρυση, έργα στις σχολικές μονάδες της πόλης ένα έργο που περιλαμβάνει αναπλάσεις περιοχών με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία, καθώς και έργα που αφορούν στη συλλογή βιοαποβλήτων, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιακή σύγκληση. Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προσκλήσεις όλων των υπουργείων και των φορέων, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα πνοής στις δύο δημοτικές μας ενότητες.

Γενικότερα, παρατηρούμε μία όξυνση των αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Εσείς, ως δήμαρχος πως σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης;
Δυστυχώς σε αυτή τη θητεία μέρος της αντιπολίτευσης προσπαθεί επανειλημμένα να οξύνει το κλίμα και να λαϊκίσει, σε μία περίοδο που δεν ενδείκνυται καθόλου για τέτοιες πρακτικές.

Να επανέλθουμε στο θέμα του κορωνοϊού. Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών και σε επίπεδο προφύλαξης αλλά και σε οικονομικό επίπεδο;
Στον Δήμο μας λάβαμε μέτρα από την πρώτη στιγμή για την προστασία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπουργείων και των ειδικών.
Η υγειονομική κρίση μας έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Επιπλέον, να αναστείλουμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, να περιορίσουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρείχαμε στους πολίτες με ελεύθερη είσοδο. Από την άλλη πλευρά, ήδη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γενικότερα για τις ευάλωτες ομάδες (κατ’ οίκον παραδόσεις στους ωφελούμενους των δομών μας συνταγογράφηση από την ιατρό των ΚΑΠΗ, γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, κ.α.) Επίσης, ενισχύσαμε το Γραφείο του Δημότη και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που πραγματοποιήσαμε δωρεάν rapid tests για τους κατοίκους της πόλης μας.
Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τους εθελοντές στον Δήμο και στα Νομικά μας Πρόσωπα για την προσπάθεια που καταβάλουν υπό δύσκολες συνθήκες, τις επιχειρήσεις της πόλης και τους πολίτες που ενισχύουν τις δράσεις μας με εθελοντική δράση ή με δωρεές. Τις τελευταίες ημέρες δεχθήκαμε δωρεές από δύο τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην πόλη μας (Alpha, Eurobank) και από το Φυσικό Αέριο Αττικής που εδρεύει στη Λυκόβρυση. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου, ώστε να προσφέρουμε tablets στους μαθητές των σχολείων μας που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να συμμετέχουν στην τηλεεκπαίδευση.
Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του έχει λάβει μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου μας, που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης της πανδημίας. Και θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να στεκόμαστε αρωγός των πολιτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ψυχάλης, σας άσκησε κριτική – μεταξύ άλλων – για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο δήμος την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χρήματα από το κράτος που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας πήγαν στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Τι απαντάτε;
Τα χρήματα από το κράτος διατέθηκαν για την τοποθέτηση προστατευτικών τζαμιών στις θέσεις εργασίας δημοτικών υπαλλήλων, για την προμήθεια αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας, για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων κ.α. όπως προβλεπόταν από τη νομοθεσία. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας αξιοποιήσαμε μέρος αυτών των χρημάτων για να προσλάβουμε δύο εργάτες καθαριότητας για 4 μήνες. Επίσης, δώσαμε έκτακτη επιχορήγηση στο ΠΕΑΠ, για να καλυφθεί η μισθοδοσία του προσωπικού που εργαζόταν σε δομές, στις οποίες καταβάλλεται αντίτιμο και οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω ακριβώς των μέτρων για την πανδημία, όπως ακριβώς προέβλεπε άρθρο της σχετικής ΠΝΠ.
Είτε ο κ. Ψυχάλης είναι αδιάβαστος και δεν γνωρίζει για ποιους λόγους διατίθενται τα χρήματα από το κράτος, είτε απλά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ότι ο Δήμος δήθεν δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζομένους του. Το οποίο είναι πραγματικά αδιανόητο, ακόμη και για τον κύριο Ψυχάλη.

Η συνεργασία με την παράταξη Λυκόβρυση – Πεύκη 2020 είναι όσο αποδοτική περιμένατε;
Υπήρχε προγραμματική συμφωνία πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η οποία εφαρμόζεται στην πράξη. Συνεπώς είναι αποδοτική. Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τη δημοτική μας ομάδα, τους συνεργαζόμενους δημοτικούς συμβούλους καθώς και κάποιους συναδέλφους από τη μειοψηφία που με με την ψήφο τους και τη θετική τους στάση στηρίζουν πρωτοβουλίες και έργα του Δήμου μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ