Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Εύρημα- βόμβα για το βατερλώ Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατήφεια και απογοήτευση επικρατεί μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα υπέρ της Ν.Δ.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στην Κουμουνδούρου, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το διακύβευμα των εκλογών.
Ζητούμενο πλέον για τον πρωθυπουργό δεν είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε έως πρόσφατα, αλλά το πώς περιορίσει το μέγεθος της ήττας, που έφτασε στις ευρωεκλογές σχεδόν στις 9,5 μονάδες.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι το τι έφταιξε και χάθηκαν σε μόλις τέσσερα χρόνια, οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί δηλαδή που έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό το 2015.
Παρά την απέχθεια που έχουν πολλά στελέχη για τις δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους για το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.
Το κυβερνών κόμμα, μετά τη μνημονιακή στροφή που έκανε το 2015, υποχρεώθηκε να λάβει πολύ σκληρά μέτρα, που τον έφεραν σε ρήξη με τους κοινωνικούς του συμμάχους.
Η ηγεμονία του στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά εισοδήματα εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αντικαταστάθηκε από απέχθεια, για τον τρόπο που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η απαξίωση
Το εύρημα που υπάρχει σε δημοσκόπηση της ΜRB, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους λόγους για τους οποίους απαξιώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.
Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κέρδιζε έστω και με μία ψήφο διαφορά», το 45,5% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι χάθηκε πολύ γρήγορα η έξωθεν καλή μαρτυρία.
Η απάντηση προκαλεί σοκ, καθώς ένας στους δύο ψηφοφόρους ούτε αισθάνεται κοντά του τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πιστεύει ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες μ’ αυτόν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η ρητορική
Ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, παρά την προσπάθεια που καταβάλει τόσο μέσω συνεντεύξεών του, όσο και με ομιλίες του σε κομματικό ακροατήριο.
Είναι άλλωστε κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, καθώς δεν έχει ούτε την άνεση, ούτε τη βεβαιότητα που εξέπεμπε έως το βράδυ της 26ης  Μαΐου, όταν ηττήθηκε πανηγυρικά στις εκλογές.
Η ρητορική που ακολουθεί τόσο ο ίδιος όσο και η νέα ηγετική του ομάδα (Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Τσακαλώτος και Χαρίτσης) είναι καθαρά αμυντική.
Έχει καθαρά αντιδεξιό χαρακτήρα και προσπαθεί να φοβίσει μέσω των επιπτώσεων που θα έχει στην κοινωνία η εφαρμογή νεοφιλελεύθερου προγράμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η στρατηγική όμως αυτή είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος το μόνο που έχει να κάνει, είναι να δεσμεύεται ότι το μόνο που θέλει είναι να ενώσει τους Έλληνες.
Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και ότι θα εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό που έχει ξεμείνει από επιχειρήματα.

Επόμενη ημέρα
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επόμενη ημέρα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με δεδομένο ότι από τους σημερινούς βουλευτές θα παραμείνουν στη θέση τους περίπου 70, στόχος του είναι μια ελεγχόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν θα έχει σχέση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τον ριζοσπαστικό αριστερό του προσανατολισμό ή εάν θα αποκτήσει μια νέα κεντροαριστερή φυσιογνωμία.
Ο «Χτύπος» έχει ήδη αποκαλύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή δεν θα υφίσταται μετά τις εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα.
Η απόφαση αυτή είναι μονόδρομος ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. κερδίσει την αυτοδυναμία, καθώς η πίεση από το ΚΙΝΑΛ, θα γίνει ακόμη πιο έντονη.
Η σύγκρουση για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους θα ενταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες αποχωρήσεις όπως έγινε και το 2015.
Ο φόβος που υπάρχει είναι να μην έχει το κυβερνών κόμμα την τύχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξαιτίας της μετάλλαξής του βρέθηκε από το 43% το 2009 στα όρια της εκλογικής επιβίωσης το 2015.
Ο κ. Τσίπρας θέλει να προλάβει τυχόν δραματικές εξελίξεις και για το λόγο αυτό αναδεικνύει πρόσωπα, όπως η Έφη Αχτιόγλου που μπορούν να απευθυνθούν με καλύτερους όρους σε κεντροαριστερό ακροατήριο.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ