Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δημοσκοπήσεις: Οι εκλογικές τάσεις λένε την αλήθεια για Μητσοτάκη, Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο πολιτικό σκηνικό όπου κυριαρχεί η ηγεμονία του Κ. Μητσοτάκη, χωρίς όμως να υπάρχει η αισιοδοξία του διμήνου Μαρτίου- Απριλίου για την κυβέρνηση «φωτογραφίζουν» οι δημοσκοπήσεις.

Τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της πανδημίας από το καλοκαίρι και μετά, ναι μεν ενέτειναν τον προβληματισμό της κοινωνίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν άλλαξαν και τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός έως και αυτή την ώρα να «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.
Η υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα είναι αδιαμφισβήτητη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια με τον κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.
Από τις δημοσκοπικές τάσεις της περιόδου δεν προκύπτει ανατροπή του πολιτικού τοπίου και όπως φαίνεται, από την κυβέρνηση εξαρτάται εάν θα συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπνέει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καρπωθεί από τη φθορά της κυβέρνησης και τις άστοχες επιλογές που έκανε.
Παρά την υποχώρηση ως και 16 μονάδες -με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis- του ενθουσιασμού που υπήρχε την περασμένη άνοιξη για την κυβέρνηση, τα δεδομένα δεν άλλαξαν.

Χαμηλές πτήσεις
Οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται να κάνει την υπέρβαση προκειμένου να ξαναμπεί δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.
Η απήχηση της κυβέρνησης είναι σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται δημοσκοπίκα στα επίπεδα του 20%-23%, πολύ κάτω δηλαδή σε σχέδιο με το ποσοστό του 31,6% που έλαβε στις εκλογές.
Στη δημοσκόπηση για παράδειγμα της Pulse, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 20%, ενώ το κυβερνών κόμμα 37,5%, μια διαφορά δηλαδή της τάξης των 17,5 μονάδων που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.

Τα κρίσιμα θέματα
Ο μόνος προβληματισμός για την κυβέρνηση έχει σχέση με το γεγονός ότι αδυνατεί να ξεπεράσει τον πήχη του 40%, ενώ εμφανίζει και μια ελαφριά πτώση σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Θετική είναι η γνώμη των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον τρόπο αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, κρίσιμων θεμάτων όπως ο κορονοίος και τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα:

  • Το 67% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση, ενώ το σχετικό ποσοστό ήταν 70% τον Σεπτέμβριο.
  • Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα προβλήματα με την Τουρκία, αν και το ποσοστό ήταν 67% τον Σεπτέμβριο, μια πτώση δηλαδή 9 μονάδων
  • Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας, ενώ υπάρχει ένα 9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

Οικονομία
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, καθώς ο κορονοϊός ροκανίζει τα ποσοστά της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να καταθέτει προτάσεις με στόχο να εμφανίσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ που θα του δώσει τη δυνατότητα να κερδίσει τη μάχη των κεντρώων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, τον πρώτο λόγο και σε αυτό τον τομέα έχει η κυβέρνηση, λόγω του ότι αυτή είναι που θα πάρει αποφάσεις οι οποίες θα σφραγίσουν την πορεία της χώρας την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Η αποδοχή
Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα τόσο για τον Ν. Δένδια όσο και για τον Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος δεν προέρχεται από τη Ν.Δ. που παίρνουν πρωτιές μεταξύ των δημοφιλέστερων υπουργών της κυβέρνησης.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δημοφιλέστερος είναι με βάση την έρευνα της Prorata ο  Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος με απόφαση του Κ. Τσίπρα δεν ανήκει πλέον στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Χωρίς «ρεύμα»
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει συστηματικά το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της Χ. Τρικούπη, το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί να μπει σφήνα στο δίπολο Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ και να διαδραματίσει ρόλο.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis έλαβε ποσοστό της τάξης του 5,4% αλλά σε αυτή της Opinion Poll ανέβηκε στο 6,4%, που και όμως είναι μικρό για να υποστήριξε κανείς ότι έχει «ρεύμα».

Δημοφιλία
Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζει να έχει το προβάδισμα έναντι του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και διατηρεί ακόμη υψηλά ποσοστά αποδοχής, όχι όμως τα ίδια με της άνοιξης.
Το παρήγορο στοιχείο για τον κ. Τσίπρα είναι πώς είναι πιο δημοφιλής από το κόμμα του, αλλά ο προβληματισμός έγκειται ότι η δημοτικότητά του παραμένει σταθερά σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ