Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΝΙΚΟΣ ΠΕΠΠΑΣ: Η συνταγή της επιτυχίας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία καθαρή εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας Αττικής δίνει μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Πέππας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζει χαρακτηριστικά ότι “η συνταγή της επιτυχίας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι να κριθούμε εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της μεθόδου” και παρουσιάζει τα οικονομικά δεδομένα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, καθώς και το πως πέτυχε να αυξήσει σημαντικά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ο κ. Πέππας, αναφέρεται στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και φυσικά περιγράφει τις συνέπειες που έχει επιφέρει ο Κορωνοϊός, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, το “σπίτι” του κ. Πέππα.

Κύριε Πέππα, πολλοί παρομοιάζουν τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με τη διοίκηση ενός μικρού σε μέγεθος κράτους. Ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών συμφωνείτε ή το βρίσκετε υπερβολικό;
Η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής είναι μια περιφέρεια η οποία καλείται να συγκεράσει μεγάλες αντιθέσεις και να καλύψει ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων- σχεδόν του μισού ελληνικού πληθυσμού-.
Οι ανάγκες κάθε περιοχής ποικίλουν και ο στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας, με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, είναι να μπορέσουμε να δώσουμε χώρο στους πολίτες της να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν, παρέχοντάς τους κατάλληλες υποδομές, επιλύοντας τα καθημερινά τους προβλήματα. Η Περιφέρεια Αττικής πράγματι είναι ένα «μικρό κράτος» καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές περιστάσεις που κάθε φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο Περιφερειάρχης μας έχει δημιουργήσει ένα ευέλικτο σχήμα διοίκησης με διακριτές αρμοδιότητες που στοχεύει στην ανανέωση των υπηρεσιών και την ταχεία άσκηση διοίκησης και είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που μπορώ να υπηρετώ σε μια τόσο υπεύθυνη θέση, δίπλα σε έναν άνθρωπο που το όραμά του είναι η ανάδειξη της Αττικής.

Όσον αφορά στο αντικείμενό σας, ποια είναι η οικονομική φιλοσοφία που ακολουθείτε;
Η βασική μας στόχευση είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών με όποιο τρόπο κι αν αυτό χρειαστεί να γίνει, με ίδιους πόρους ή με επενδύσεις. Η ατζέντα μας δεν αγκυλώνεται σε στρατηγικές που υπηρετούν μια συγκεκριμένη οικονομική θεωρία και φιλοσοφία αλλά μεταβάλλεται όπως το απαιτούν οι συνθήκες.
Η συνταγή της επιτυχίας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι να κριθούμε εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της μεθόδου.

 Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο και πλέον στο τιμόνι των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία που να περιγράφουν την οικονομική της κατάσταση;
Ο προϋπολογισμός μας καθώς και οι τροποποιήσεις του έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα. Το 4% σχεδόν αφορά ανελαστικές δαπάνες, με ίδιους πόρους θα εκτελέσουμε έργα άνω των 184 εκ. ευρώ, με ένα ποσοστό 22% του προϋπολογισμού μας θα περάσει σε έργα για την αξιοποίηση των μητροπολιτικών πάρκων και αλσών της περιφέρειας μας. Ολόκληρος ο προϋπολογισμός, στοχεύει στην ανάδειξη της Αττικής ως μια περιφέρειας πράσινης, σωστά οχυρωμένης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που κατά το παρελθόν έχουν πλήξει πολλές περιοχές, μια περιφέρεια πρότυπο που θα προσελκύει επενδύσεις και θα προστατεύει την ζωή και την υγεία των πολιτών της.

Η Περιφέρεια Αττικής ξεχώρισε στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων αν και είχε μείνει αρκετά πίσω. Πως τα κατάφερε;
Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων βρίσκεται σήμερα στο 47%, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και στοχεύει πάντα στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων. Είναι για μας μεγάλη επιτυχία όπως έχει πει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μας, να βλέπουμε το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα, πραγματοποιώντας έτσι τους στόχου που θέσαμε πριν ένα χρόνο.

Οι δράσεις που συντέλεσαν στην αύξηση της απορρόφησης ήταν:

  • Επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στις δράσεις επιχειρηματικότητας και συγκεκριμένα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και στη δράση για τις επιχειρήσεις στους πληγέντες δήμους, δράσεις που ήταν κολλημένες για αρκετό διάστημα.
  • Συνεργασία και στενή παρακολούθηση όλων των δικαιούχων του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020.
  • Ενίσχυση της απορρόφησης με ώριμα και εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας όπως η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών Θηβών (Α τμήμα).
  • Ξεμπλοκάρισμα Μεγάλων Έργων, όπως η αποχέτευση Ραφήνας – Αρτέμιδας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2020 και οι νέες προβλήτες του ΟΛΠ για την κρουαζιέρα (υπογράφηκε σύμβαση αρχές του 2020).

Πόσο έχει επηρεάσει η κατάσταση με την πανδημία τα οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας;
Οι δαπάνες που προκλήθηκαν εξ’ αιτίας της πανδημίας του Covid 19 στη χώρα μας ομολογουμένως επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειάς μας, όπως άλλωστε και τον προϋπολογισμό των άλλων Περιφερειών αλλά και του ελληνικού κράτους. Η πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία ωστόσο, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο προκειμένου να προφυλαχθούν οι πολίτες και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μας. Ήδη έχουμε προβεί στην προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για κάθε υπάλληλο, αλλά και για το κοινό που επισκέπτεται της υπηρεσίες μας. Ιδρύσαμε υπηρεσία στήριξης πολιτών μέσω τηλεφωνικής γραμμής, εξοπλίσαμε τις υπηρεσίες μας με διαχωριστικά όπου δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν οι προκαθορισμένες από τους ειδικούς αποστάσεις, προβήκαμε στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω live streaming κ.ο.κ. Για μας οι δαπάνες που έγιναν εξ’ αιτίας του κορονοϊού δεν αποτέλεσαν βάρος στον προϋπολογισμό, ο οποίος παραμένει απολύτως ισοσκελισμένος και λειτουργικός προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά ιερή υποχρέωση προκειμένου να διασφαλίσουμε με όσα μέσα έχουμε την προστασία των πολιτών.

Έχετε εμπειρία και από τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Ήταν καλό “σχολείο” για την ανάληψη των τωρινών σας καθηκόντων;
Η εκκίνηση για μένα έγινε στο δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης όπου είχα την τιμή να διατελέσω Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών στην τότε Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με νομάρχη τον καλό μου φίλο Λεωνίδα Κουρή. Κατόπιν υπήρξα Αντιδήμαρχος Οικονομικών στον Δήμο Διονύσου, όπου άλλωστε είναι και το σπίτι μου. Οι συνθήκες μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα στην διοίκηση και το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα είναι να μπορώ να προσαρμόζομαι κι εγώ βλέποντας πολλά διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα. Η εμπειρία μου πηγάζει από την συνεχή τριβή με τα κοινά αλλά και την στενή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο εκείνη αλλάζει.

Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που έχετε πάρει από τον Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη;
Ο Περιφερειάρχης μας, ήδη από την προεκλογική περίοδο έθεσε ψηλά τον πήχη για μια Περιφέρεια η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα διαχείρισης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού της. Και μετά από ένα χρόνο στη διοίκησή της, είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι σταδιακά πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Βασικοί πυλώνες για μας είναι ο άνθρωπος και η εξέλιξη της Αττικής σε όλα τα επίπεδα. Πρόκριμά μας είναι η ασφάλεια, η ολοκλήρωση και πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, η επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των απορριμμάτων αλλά και η προβολή της Αττικής, ως πολιτισμικού προορισμού. Με αυτά τα στοιχεία θα καταφέρουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας αποτελεσματικότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Προέρχεστε από την Ανατολική Αττική, μία περιοχή με ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παρακολουθείτε την επικαιρότητα της περιοχής;
H Ανατολική Αττική είναι το σπίτι μου. Παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα που συνοδεύει τη θέση ευθύνης με την οποία με τίμησε ο Γιώργος Πατούλης, δεν σταματάω ποτέ να ενημερώνομαι για όσα συμβαίνουν στην περιφερειακή ενότητα από την οποία προέρχομαι.
Στην πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάς από που προέρχεσαι, ιδιαίτερα όταν ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού καλείσαι να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα ανθρώπων που τους γνωρίζεις προσωπικά, που έχετε μεγαλώσει μαζί. Είναι προσωπική μου επιλογή να ενημερώνομαι καθημερινά για ζητήματα που ανακύπτουν στην Ανατολική Αττική και να αποτελώ μέρος της λύσης σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Πως προσπαθεί η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής;
Η ιδιαιτερότητα της Ανατολικής Αττικής είναι ότι έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους σε όλο της το φάσμα, ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Η έκταση της περιοχής συνοδεύεται από μεγάλες διαφορές και ιδιαιτερότητες στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της, αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά της. Η Περιφέρεια Αττικής με τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως και για όλα τα κομμάτια της Αττικής μας, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία. Η φιλοδοξία μας είναι να μην μένει κανένα μέρος «ξεχασμένο».

Ποια η συνεργασία σας με τους δημάρχους της περιοχής και τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Αυγερινό;
Η επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, όπως άλλωστε και κάθε κάτοικο της Αττικής και αυτό γίνεται μόνο μέσα από συντονισμένες ενέργειες και αγαστή συνεργασία. Είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με τους Δημάρχους της περιοχής αλλά και τον κ. Αυγερινό για να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο που είναι η ευημερία των πολιτών της Αττικής, όπως άλλωστε συμβαίνει και για όλες τις περιφερειακές ενότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ