Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σε τεντωμένο σχοινί: Ρυθμιστής ο Μπαίντεν στο «καυτό» τρίμηνο των ελληνοτουρκικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας -Άγκυρας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί ως όχημα το Oruc Reis, για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και δείχνει αποφασισμένη να παίξει στο «γήπεδο» της διπλωματίας και όχι των στρατιωτικών απειλών που εκτοξεύει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Διπλωματικοί κύκλοι δεν κρύβουν ότι πραγματικός στόχος του κ. Ερντογάν είναι να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο και να υποχρεώσει την Ελλάδα να συρθεί σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο.
Παρά το γεγονός ότι Το Oruc Reis έφτασε πολύ κοντά στο Καστελόριζο, η ψυχραιμία της Αθήνας  ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στον «σουλτάνο» να προχωρήσει το σχέδιο του.
Η αντεπίθεση ήταν άμεση και εκδηλώθηκε σε δύο επίπεδα που οδηγούν τον Τούρκο Πρόεδρο σε πλήρη απομόνωση, καθώς εμφανίζεται ως ο μόνιμος «ταραξίας» στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα:

  • Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών ήταν ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς δύο χώρες μπορούν να λύσουν ειρηνικά τις μεταξύ τους εκκρεμότητες.
  • Η τριμερής στην Λευκωσία μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου ανέδειξε το πώς η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευημερίας στην περιοχή της αν. Μεσογείου.

Απομόνωση
Παράλληλα, η Αθήνα έθεσε τους εταίρους προ των ευθυνών τους, καθώς επιμένει στο εμπάργκο όπλων,  ενώ ζητά και την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται ματ στην διπλωματική σκακιέρα, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, με την λίρα να είναι εδώ και πολύ καιρό σε ελεύθερη πτώση.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εάν οι πρωτοβουλίες της Αθήνας αποδώσουν καρπούς ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί σε απομόνωση και η θηλιά θα σφίξει ακόμη περισσότερο για την τουρκική οικονομία.

Θα συνετιστεί;
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν ο «σουλτάνος» θα συνετιστεί ή εάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις του, αδιαφορώντας για το κόστος που έχουν οι επιλογές του για τη χώρα του.
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει καθώς θεωρείται απρόβλεπτος «παίχτης» που θέλει να χρησιμοποιεί την ισχύ των όπλων για να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Κρίσιμες ημερομηνίες
Από την άλλη βέβαια, τα αδιέξοδα που θέλει να προκαλέσει δεν μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθεί τελείως απομονωμένος.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αλλά όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έως και το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις στο όνομα της «γαλάζιας πατρίδας»

Ας δούμε τρεις πολύ κρίσιμες ημερομηνίες:

  • 19 Νοεμβρίου-Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Ο κ. Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σύντομα το βαρύ κλίμα που υπάρχει εναντίον του στην Ευρώπη.
  • 10-11 Δεκεμβρίου Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Ερντογάν δεν συνετιστεί το πιθανότερο είναι ότι οι «27» δεν θα περιοριστούν σε μια απλή «κίτρινη κάρτα». Θα του βγάλουν «κόκκινη», κάτι που σημαίνει πολύ βαριές κυρώσεις στην Τουρκία και την οικονομία της.
  • 20 Ιανουαρίου- νέος «πλανητάρχης»: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που «φωτογραφίζουν» ως νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν «αυταρχικό», ενώ είχε καταγγείλει και την πολιτική του έναντι των Κούρδων, προτείνοντας να υποστηριχτεί η αντιπολίτευση. Ωστόσο, το πλέον πιθανό είναι ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί έως τις 20 Ιανουαρίου όταν ο κ. Μπάιντεν θα γίνει νέος πλανητάρχης και οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου.

12 ναυτικά μίλια
Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον «σουλτάνο», που καλείται να αποφασίσει εάν θα επιμείνει στην στρατηγική της έντασης ή εάν θα προχωρήσει σε διάλογο επί ενός και μόνο θέματος.
Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι διάλογος γίνεται μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα και σε καμία περίπτωση δεν είναι εφ’ όλης της ύλης όπως ζητάει ο κ. Ερντογάν.
Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι απαιτείται υπομονή και σύνεση και εξηγούν ότι ο «σουλτάνος» επιθυμεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά.
Ασφαλώς και η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά αυτό θα γίνει σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος και όχι σπασμωδικά.
Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι η Αθήνα δεν πρέπει να χάσει την ψυχραιμία της προκειμένου να δώσει το πάτημα που ψάχνει η Τουρκία για να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι αυτή που καταπατά το διεθνές δίκαιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ