Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δήμος Ν. Ιωνίας: Ο Α. Χατζησαββίδης “ξεκαθαρίζει” το ζήτημα της αγοράς λεωφορείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 3η ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου Νέας Ιωνίας, προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Άρης Χατζησαββίδης.

Αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσε το ζήτημα της αγοράς λεωφορείων προκειμένου να ενισχυθεί η δημοτική συγκοινωνία του Δήμου.

Ο ίδιος αναφέρει αναλυτικά:

“Αφορμή για την τρίτη ενημέρωση των αγαπητών συμπολιτών μας, είναι οι προσφυγές του δημοτικού συμβούλου κ. Τσομπάνογλου προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που αφορούν τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, της παρούσας δημοτικής Αρχής για την αγορά των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας.

Παρατήρηση 1η. Ο κ. Τσομπάνογλου ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, με Δήμαρχο τον κ. Γκότση, είχε εμπλακεί στη διαδικασία αγοράς των λεωφορείων χωρίς αποτέλεσμα.

Παρατήρηση 2η. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενέργειες αυτές  του κ. Τσομπάνογλου είναι προσωπικές και ανεξάρτητες από την Παράταξη “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ” που εκλέχθηκε.

Παρατήρηση 3η. Κοινοποιείται η προσφυγή στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης από την δικηγόρο κ. Μπακογιάννη Ζωή, υποψήφια δημοτική σύμβολο της ίδιας παράταξης που αντικατέστησε στην ενημέρωση των δράσεων της παράταξης τον κ. Λυκούδη Μάκη που είχε προεκλογικά αυτή την αρμοδιότητα. Εξ αυτού του γεγονότος βγαίνει το συμπέρασμα, ότι ο κ. Τσομπάνογλου έχει την κάλυψη της παράταξής του.

Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε το ΙΣΤΟΡΙΚΟ συνοπτικά της δημοτικής συγκοινωνίας στη πόλη μας και αν χρειαστεί θα γίνουμε περισσότερο αναλυτικοί.

Ξεκίνησε η δημοτική συγκοινωνία επί δημαρχίας κ. Μπουρδούκου με ενοικιαζόμενα πούλμαν από ιδιώτες μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Έργων και Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Ε.Α)

Το 2005 επί Δημαρχίας κ. Χαραλάμπους με Πρόεδρο στη Δ.Ε.Π.Ε.Α. τον κ. Δασκουτρό και Αντιπρόεδρο τον κ. Μανούρη, επιλέχτηκε να αγοράσουν μεταχειρισμένα πούλμαν από την Γερμανία  που υπολειτούργησαν 4-5 χρόνια με πάρα πολλές βλάβες, υψηλό κόστος, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αποσύρθηκαν και έγιναν συμβάσεις με τον σημερινό (Ο.ΣΥ. Α.Ε ) Οδικές Συγκοινωνίες.

Το 2011 με Δήμαρχο τον κ. Γκότση ήρθε το θέμα αυτό για συζήτηση με πρωτοβουλία δική μου στο δημοτικό συμβούλιο. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν για το ιστορικό αυτό δημοτικό συμβούλιο και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Στη τελευταία θητεία των 8,5 χρόνων του κ. Γκότση ο κ. Τσομπάνογλου ήταν 7 χρόνια Αντιδήμαρχος. Σε όλη τη θητεία του κ. Γκότση είχαμε νοικιασμένα ή δανεισμένα πούλμαν από τον σημερινό Ο.ΣΥ και από τον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Στο τέλος της θητείας τους, επιχείρησαν να αγοράσουν με δάνειο πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας χωρίς αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο το γεγονός της τελευταίας 15ετίας η μεγάλη ταλαιπωρία των συνδημοτών μας, που χρησιμοποιούσαν την δημοτική συγκοινωνία, από τις συνεχείς κοστοβόρες και χρονοβόρες βλάβες.

Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ξεκινήσαμε την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος που συμπεριελάμβανε και την αγορά καινούργιων λεωφορείων για την δημοτική συγκοινωνία. Η αλλαγή της χρονιάς και η καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού ταυτίστηκε χρονικά με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος μας έβαλε σε νέες  πρωτόγνωρες υποχρεώσεις και διαδικασίες, της όσο το δυνατόν αποτελεσματικής του αντιμετώπισης. Ανατράπηκε όλος ο σχεδιασμός φορέων με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έπαιρνε η Κυβέρνηση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση αξιοποιήσαμε την δυνατότητα που έδιναν οι Νομοθετικές ρυθμίσεις να αγοράσουμε τα λεωφορεία με συνοπτικές νόμιμες διαδικασίες, αντί τις χρονοβόρες, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καινούργια λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Υπάρχει αλληλογραφία και ερώτημα του Δήμου μας για την εξασφάλιση της νομιμότητας των ενεργειών μας και έγγραφη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών από 21/5/2020 με Αρ. Πρωτ. 30704 που μας βεβαιώνει το νόμιμο της διαδικασίας.

Επειδή το ποσό που είχαμε δεσμεύσει δεν έφτανε για τρία λεωφορεία τροποποιήσαμε την μελέτη και αποφασίσαμε στην Ο.Ε. να πάρουμε δύο λεωφορεία μεσαία και ένα μικρότερο.

Η διακήρυξη  και η πρόσκληση, αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς να έχουμε αυτή την  υποχρέωση, για λόγους ανταγωνισμού και διαφάνειας, σε όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με τούτο το αντικείμενο.

Κατατέθηκαν δύο προσφορές σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης από εταιρείες.

Η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή ενήργησε σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και συνέταξε το πρακτικό που είναι σε γνώση όλων των μελών της Ο.Ε και όσων θέλουν να ενημερωθούν.

Η αναγκαιότητα της αγοράς των λεωφορείων ποτέ δεν αμφισβητήθηκε στην πράξη από κανέναν, όμως αναρωτιέμαι, παρεμποδίζεται μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους;

Επειδή το πρόβλημα των παλαιών λεωφορείων είναι μεγάλο και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, η αναγκαιότητα επίσπευσης και έλευσης των καινούργιων, κάλεσα έκτακτη Ο.Ε για να κερδίσουμε χρόνο και πήραμε απόφαση επικύρωσης πλειοψηφικά με μία αρνητική ψήφο.

Θέλουμε ως δημοτική αρχή το θέμα της δημοτικής συγκοινωνίας που ταλαιπωρεί τους συνδημότες μας 15 χρόνια, να το λύσουμε οριστικά και μέσα στη φετινή χρονιά τα ολοκαίνουργια λεωφορεία, να είναι στη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Αγαπητοί συμπολίτες η εννεάμηνη εμπειρία της λειτουργίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ που εξασφάλισε την απλή αναλογική και την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, απέδειξε την ανωριμότητα ακόμη και αυτών που την ψήφισαν, να την υποστηρίξουν στην πραγματικότητα.

Εάν δεν δινότανε η δυνατότητα στον εκλεγμένο Δήμαρχο από τον Λαό την δεύτερη Κυριακή, να έχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Ποιότητα Ζωής, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα είχε παντελώς απαξιωθεί. Το αποδεικνύουν αυτό τα αντιπαραγωγικά χρονοβόρα δημοτικά συμβούλια που ευκαιριακά συγκλίνουν ετερόκλιτες δυνάμεις για να μην περάσουν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής. Αυθαίρετα παίρνουν τον λόγο και φωνασκούν, έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι για να μην παράγουμε πολιτικές που θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων του τόπου μας.

Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, από το μεταβατικό θεσμικό καθεστώς της Αυτοδιοίκησης, εμείς ως εκλεγείσα δημοτική αρχή με όλες μας τις δυνάμεις, τις διαφανείς, ανταγωνιστικές διαδικασίες που σας ανακοινώσαμε στις προηγούμενες ενημερώσεις θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, με μοναδικό στόχο, την επίλυση περισσότερων προβλημάτων των συνανθρώπων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ