Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Α. Τσίπρας – ΔΕΘ: Με… οπλοστάσιο το ιδιωτικό χρέος και τη νέα γενιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, που θα επιβεβαιώσει τη νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία αντιμετωπίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα την αποψινή του ομιλία και την αυριανή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει αποφασισμένος να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το αύριο της χώρας και να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει και πάλι κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σκληρή κριτική θα πρέπει να συνοδεύεται και με ρεσαλιστικές προτάσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τις πυρκαγιές.

Αυτό σημαίνει ότι θέλει να εμφανίσει προφίλ εν αναμονή πρωθυπουργού που δεν περιορίζεται σε αντιπολιτευτικά πυρά, αλλά έχει έτοιμες προτάσεις για το πως πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς θα παρουσιάσει “πακέτο” προτάσεων που θα δίνουν διέξοδο στα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επικαιροποίησει την πρόταση του για τη συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους λόγω της πανδημίας, υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνει το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός.

 

Χρέη νοικοκυριών

Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν “κορυφαίο” το θέμα του ιδιωτικού χρέους, με το σκεπτικό ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει μεταξύ άλλων τις εξής προτάσεις:

Α. Πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

Β. Διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για κάποιες κατηγορίες χρεών

Γ. Αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις σε 120 δόσεις.

Οι επικαιροποιημένες προτάσεις ήταν αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων στην Κουμουνδούρου όλες τις προηγούμενες ημέρες και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα βρουν απήχηση στο σύνολο της κοινωνίας.

Απάντηση στα αδιέξοδα

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα μάλιστα τονίζουν ότι είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις που δίνουν απάντηση στα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση και σε προτάσεις που έχουν σχέση με το κύμα ακρίβειας που έχει διαμορφώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στα νοικοκυριά.

 

Εξειδίκευση προτάσεων

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα επαναλάβει και θα εξειδικεύσει τις προτάσεις που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων είναι οι εξής:

  • αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο,
  • πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο,
  • αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,
  • μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

 

Δείτε επίσης: ΔΕΘ: Η λίστα με τα μέτρα – ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

 

Ειδική αναφορά μάλιστα κάνουν για τη νέα γενιά, που χαρακτηρίζουν “ψίχουλα” τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει απόψε σαφές στίγμα των προθέσεων του.

 

Νέα γενιά

Ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με το σκεπτικό ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στο κύμα ακρίβειας. Η πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκει σύμφωνη και τη ΓΣΕΕ, ενώ έχει επεξεργαστεί κατάλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοδιατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο.

 

Πολιτικά ανοίγματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστεί στην παρουσίαση προτάσεων, καθώς θα δώσει και το στίγμα των πολιτικών πρωτοβουλιών και των ανοιγμάτων που θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει απολέσει την ηγεμονία που διατηρούσε τα προηγούμενα χρόνια και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τα πάντα πλέον σε πολιτικό επίπεδο είναι διαφορετικά. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το momentum και θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια νέα μεγάλη συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων που θα κυβερνήσει και θα βγάλει τη χώρα από τα “νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει έμφαση στη μεσαία τάξη και τη μεσαία επιχειρηματικότητα, για να καταστήσει σαφές ποιους θεωρεί φυσικούς του συμμάχους.

 

Εκλογές – αναλογική

Ζητούμενο είναι εάν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, κάτι που έως τώρα έχει αποφύγει, λέγοντας είτε ότι θα ήταν ανεύθυνο κάτι τέτοιο εκ μέρους του, είτε πως μόνον ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις επιβάλλει.

Το ερώτημα πάντως είναι δεδομένο στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής και θα έχει ενδιαφέρον τι θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας, λόγω του ότι η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι απαντήσεις που θα δώσει για την απλή αναλογική και για το εάν θα συνεργαζόταν με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Από τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα θα φανούν και οι προθέσεις του σχετικά με τις συμμαχίες που θα επιδιώξει στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία όταν στηθούν οι κάλπες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ