Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ξανά στη Βουλή το ζήτημα των λατομείων στο Πεντελικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση στη Βουλή από κοινού με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνο Σκουρλέτη έκανε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος Αθανασίου σχετικά με την αδειοδότηση λατομείου μαρμάρων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στη θέση Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας του Δ. Διονύσου και του Δ.Πεντέλης.

Η ερώτηση, που συνυπογράφεται από ακόμη19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύεται από αίτημα κατάθεσης της «Προγραμματικής Μελέτης» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους», που προετοιμάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Οι δημόσιες εκτάσεις που ζητά ιδιώτης για τη λειτουργία λατομείου βρίσκονται πλάι σε κατοικημένες περιοχές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων έχουν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή, υπενθυμίζοντας ότι οι λατομικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Πεντελικού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τρεισήμισι μήνες δεν έχει απαντήσει στην πρώτη Ερώτηση, που είχε υποβληθεί για το θέμα στις αρχές Ιουνίου. Το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε ότι στις 5/5/21 έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση. Ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τι αποφάσισαν οι υπηρεσίες του.

Από την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού αποκαλύφθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του επεξεργάζονται «πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και αφορά σε «Προγραμματική Μελέτη» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους». Αυτή την προγραμματική μελέτη ζητούν οι συνυπογράφοντες βουλευτές.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Πεντελικό Όρος; Θα δώσουν άδεια λειτουργίας λατομείου μαρμάρου, την ώρα που καταστρώνουν «μάστερπλαν» για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων λατομείων της περιοχής; Πότε θα ενημερωθούν οι κάτοικοι, οι δήμοι και οι φορείς της περιοχής για το περιεχόμενο της «Προγραμματικής Μελέτης»;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο των εγγράφων, που εξειδικεύουν την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ζητούν την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το τελικό κείμενο της «Προγραμματικής Μελέτης». «Θα πρέπει να γίνει σαφές» στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, «πως ούτε οι κάτοικοι ξέχασαν το θέμα, που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον ούτε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκοπεύουν να αδρανήσουν» σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενό τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ