Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

ΕΝΦΙΑ: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει αλλαγές – Έρχονται περισσότερες δόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στο ύψος του φόρου, αλλά και στις ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αυξήσεις που θα φέρουν στον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά και προκειμένου να ελαφρύνει το μηνιαίο βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών.

Δεδομένο επίσης είναι ότι έχει κλειδώσει η απόφαση της κυβέρνησης η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 να γίνεται σε περισσότερες δόσεις. Πρόθεση είναι η πρώτη δόση να ξεκινά από το Μάρτιο και η αποπληρωμή του φόρου να γίνεται με 10 η 11 μηνιαίες δόσεις, έως και τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Στόχος είναι με το νέο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων, μειώνοντας τον μηνιαίο λογαριασμό προς την εφορία. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου με ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ το 2021 πλήρωσε το μήνα 166,6 ευρώ ενώ εάν το 2022 εφαρμοστεί το νέο σχέδιο θα καταβάλλει 100 ευρώ αν οι δόσεις είναι 10 ή 90,9 ευρώ για 11 δόσεις.

Αλλάζει ο υπολογισμός

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες είναι αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Πρόθεση μάλιστα είναι για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας ο φόρος ακόμα και να μειωθεί σε σχέση με το 2021.

Ήδη με τον προϋπολογισμό αποκαλύφθηκε ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Δηλαδή η μείωση θα είναι της τάξης του 3,5% σε σχέσει με το 2021.

Η οριστικοποίηση των νέων συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ, είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, με την αρμόδια επιτροπή να τρέχει διάφορα μοντέλα προκειμένου να βρει τη συνταγή για το κόφτη των επιβαρύνσεων από τις αντικειμενικές τιμές.

Στον νέο ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, ενώ η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερους συντελεστές, οι οποίοι που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία.

Αυτη η αλλαγή θα φέρει μείωση φόρου έως και 30% σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήρωναν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Φόρος εισοδήματος

Αλλαγές εξετάζονται και στο φόρο εισοδήματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ σχεδιάζει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ