Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λένε ότι βομβάρδισαν με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal – «Μπλοκάραμε την είσοδό τους στο Κίεβο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach και είναι «αδύνατο να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ενώ το Reuters σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.

Εχουν σκοτωθεί 112 παιδιά από την έναρξη του πολέμου

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο, ενώ η εισαγγελία ανέφερε μέσω Telegram ότι άλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο

«Φανταστείτε 14.000 πτώματα» στο στάδιο της Μόσχας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε με το δικό του μήνυμα στην εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας.

Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην ουκρανική πρωτεύουσα Ολεξίι Κουλέμπα δήλωσε ότι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία των συγκρούσεων στα βόρεια και τα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης από τις πλέον ευάλωτες περιοχές.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε το πρωί ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί έχασαν την πρόσβαση στην Αζοφική αλλά «μπλόκαραν» την είσοδο των Ρώσων στο Κίεβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν τον στόχο τους στον τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ενώ δεν διευκρίνισε εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Η Ρωσία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι περίπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Μπλόκο» στην είσοδο των Ρώσων στο Κίεβο, έκλεισαν τις κύριες οδούς

Οι Ρώσοι έχουν «κυκλώσει» το Κίεβο, όμως οι δύο κύριες διαδρομές προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας φέρεται να έχουν μπλοκαριστεί, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό.

Όπως ανέφερε ο Ολεξάντρ Χρούζεβιτς, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου – που χωρίζει την πόλη από βορρά προς νότο – έχουν σταματήσει.

«Από σήμερα, ο εχθρός έχει σταματήσει σε απόσταση σχεδόν 70 χιλιομέτρων από τη δεξιά όχθη της πόλης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση πυρών, εκτός από βολές ρουκετών. Στην αριστερή όχθη, η προέλαση έχει επίσης ανακοπεί. Ο εχθρός βάλλει κυνικά κατά των υποδομών μας, όμως οι κύριοι τρόποι επίθεσης έχουν μπλοκαριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Αντρέι Μόρντβιτσεφ, ενώ αν επαληθευτεί θα πρόκειται για τον πέμπτο Ρώσο στρατηγό που χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε εγκαταστάσεις του στρατού στη νότια πόλη Μικολάεφ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το AFP.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο πολλά χωριά στην περιοχή έχουν καταληφθεί και η πόλη δέχθηκε σφοδρά πυρά.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Άνοιγμα» στη Ρωσία, «ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Μεεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση. «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Επιπλέον, ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική, πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και τον ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

«Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα» ανέφερε για το θέατρο ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ