Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μέσω συνεδρίων αγριεύει ο πόλεμος Μητσοτάκη – Τσίπρα – Οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια για κάλπες έως τον Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνεται στη χώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη ακρίβειας, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Το επόμενο δίμηνο η αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» και θα κορυφωθεί μέσα στο Μάιο, όπου είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν τα συνέδρια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε τον Αλέξη Τσίπρα να… αλωνίζει με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και φρόντισε να περάσει αμέσως στην αντεπίθεση.

Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η απόφασή του να διεξαχθεί το 14ο συνέδριο της Ν.Δ. στις 6,7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της κυβέρνησής του.

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα θα προχωρήσει και σε δύο προσυνέδρια με στόχο ο πρωθυπουργός να διατηρήσει την πολιτική του ηγεμονία που θα γίνουν στις εξής ημερομηνίες:

– Το Σάββατο 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με θεματικές ενότητες:
Α) Καθημερινότητα πολιτών, Μειώσεις Φόρων, Επενδύσεις και Νέες Δουλειές
Β) Τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

– Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης με θεματικές ενότητες:
Α) Τουρισμός & Ναυτιλία
Β) Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής

Έμφαση θα δοθεί και στην Αττική, η ψήφος της οποίας αναδεικνύει σχεδόν πάντα κυβερνήσεις, με τρεις προσυνεδριακές συζητήσεις.

Ειδικότερα:

  • Η πρώτη θα γίνει στις 29 Μαρτίου στο Αιγάλεω με θέμα τις Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα,
  • η δεύτερη στις 11 Απριλίου στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση – Κράτος φιλικό προς τους πολίτες»
  • η τρίτη στις 18 Απριλίου στη Νίκαια με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα»

Μετά το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., ο διάλογος με τα μέλη και τις Οργανώσεις του κόμματος θα συνεχιστεί με την διοργάνωση μετασυνεδριακών συζητήσεων σε όλη την χώρα.

 

Νέες συμμαχίες

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός ανάβει στο φουλ τις «μηχανές» της Ν.Δ., για να πετύχει το μέγιστο δυνατό βαθμό συσπείρωσης και να προλάβει την εφ’ όλης της ύλης αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας θα είναι καταιγιστικές και με τη σκληρή γραμμή κατά του πρωθυπουργού επιδιώκει να μηδενίζει την ψαλίδα της δημοσκοπικής διαφοράς.

Το 3ο συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Απριλίου, με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα να δηλώνουν ότι και φρένο θα μπει στην εσωστρέφεια και νέες κοινωνικές συμμαχίες θα χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Τaekwondo στο Φάληρο, ενώ τα μέλη θα μπορούν να πάρουν μέρος στις συνεδριακές διαδικασίες, αλλά και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, ύστερα από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά στην ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα νέο δυνατό ξεκίνημα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

 

Όργιο σεναρίων

Τα δύο συνέδρια, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα εισέρχεται για τα καλά πλέον σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με όργιο σεναρίων για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες είτε μέσα στην άνοιξη, είτε στις αρχές του καλοκαιριού.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και το κύμα ανατιμήσεων, αλλάζουν το πολιτικό τοπίο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανατροπής των κομματικών συσχετισμών.

 

Κάτω από 10 μονάδες

Η τελική απόφαση βέβαια ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τις αντοχές της οικονομίας και τις μυστικές δημοσκοπήσεις που θα έχει στη διάθεσή του.

Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO έδειξε σύμφωνα με το βαρόμετρο του powergame.gr,ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 9,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου:

  • Η ΝΔ  συγκεντρώνει το 31,8% των προτιμήσεων
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%,
  • Το ΚΙΝΑΛ 13,8%,
  • το ΚΚΕ με 5,5%,
  • η Ελληνική Λύση με 4,1%
  • το ΜΕΡΑ 25 με 2,3%

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.

H επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

 

Το «κλειδί»

Το γεγονός ότι η διαφορά είναι κάτω από τις 10 μονάδες, σε συνδυασμό με τις συνθήκες αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος, καθιστά σαφές ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ρισκάρει.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα συνέδρια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα την ευκαιρία να συσπειρώσουν τον κόσμο τους και να απευθυνθούν στη μεσαία τάξη που είναι και το κλειδί για τη νίκη στις εκλογές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ