Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

H εποχή Ανδρουλάκη και οι… αναγνώσεις σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Ζυμώσεις και παρασκήνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή μετά τη σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ., εξέλιξη η οποία προκαλεί διαφορετικές αναγνώσεις σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι ο νέος αρχηγός είναι υποχρεωμένος να δώσει άμεσα το στίγμα των προθέσεων του.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα μπορεί να μην προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να αξιοποιήσει το θετικό momentum για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. τον Μιχάλη Κατρίνη ήταν αναμενόμενη καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα γενιά, αλλά τα δύσκολα για τον ίδιο τώρα αρχίζουν.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα ότι προτεραιότητα για το νέο αρχηγό είναι να προχωρήσει σε ένα γενναίο άνοιγμα προς όλες τις τάσεις, που θα δώσουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση, ο 42χρονος αρχηγός θα επιδιώξει να προχωρήσει με όρους ενότητας και σταθερό πλαίσιο πολιτικής αυτονομίας, με στόχο όπως διαμηνύει, η νίκη της παράταξης να γίνει σύντομα και νίκη της πατρίδας. Αυτό σημαίνει, ότι στόχος του είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. να αποσπάσει διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι όμως που για να συμβεί απαιτεί πολύ μεγάλες  αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό.

Από μηδενική βάση

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση στον οργανωτικό τομέα, με στόχο να στηθούν από μηδενική βάση οι οργανώσεις του κινήματος, που θα δώσουν τη δυνατότητα να ανακτήσει τη σχέση του με την κοινωνία.

«Τώρα που ο κόσμος είναι ζεστός είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα», λένε με νόημα στελέχη που απηχούν τις απόψεις τους και ξεκαθαρίζουν ότι «απαιτείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους της παράταξης».

 

Προσκλητήριο

Είναι επίσης βέβαιο, ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα απευθύνει άμεσα προσκλητήριο επαναπατρισμού, το οποίο όμως δεν θα αφορά στελέχη που έχουν προσχωρήσει είτε στη Ν.Δ. είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούμενο για παράδειγμα, είναι πώς θα χειριστεί το θέμα που έχει προκύψει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά και δεν ήταν υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2019.

Λεπτοί χειρισμοί απαιτούνται και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά την ήττα του στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, δηλώνει ότι θα συμβάλει στην ενότητα και το δυνάμωμα της παράταξης.

 

Συνέδριο

Σ’ αυτή τη νέα πορεία ορόσημο θεωρείται το συνέδριο του κόμματος, όχι μόνο για τη στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη έναντι των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, αλλά και για την ιδεολογική φυσιογνωμία της παράταξης.

Έως τότε, ενδιαφέρον έχει το πώς ο νέος αρχηγός θα χειριστεί το δίλημμα «με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» και εάν καταφέρει να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι κόμμα με προοπτική εξουσίας.

 

Ισχυρός αντίπαλος

Μέσα στο κλίμα αυτό, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον κ. Ανδρουλάκη, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα υπάρξει δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο και ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση.

Το ερώτημα που θέτουν κυβερνητικά στελέχη είναι σε τι βαθμό ο νέος αρχηγός θα διεμβολίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείουν κάποια στελέχη που στήριξαν τον κ. Παπανδρέου να «μετακομίσουν» στην Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό, στη Ν.Δ. κρατούν «μικρό καλάθι» και αυτό που περιμένουν από τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι να δώσει το πολιτικό αλλά και ιδεολογικό του στίγμα για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

 

Αντιδεξιό μπλοκ

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα που θέτουν τα στελέχη του είναι εάν με τον κ. Ανδρουλάκη στο τιμόνι του ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνεχιστεί ή θα μπει στον «πάγο» η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει πολλά στο λεγόμενο «αντιδεξιό μπλοκ», καθώς οι επόμενες εθνικές θα γίνουν με απλή αναλογική, σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει δυνάμεις που κινούνται απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Με βάση αυτό ως δεδομένο η πίεση, στο νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνεχιστεί, καθώς βασική επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι να διαμορφώσει αφήγημα που δεν θα έχει πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που το φλερτ του κ. Τσίπρα στον κ. Ανδρουλάκη δεν αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι τόνοι θα ανέβουν, με στόχο την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί από τις θέσεις του στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και σημειώνουν ότι θα αναμένουν να δώσει άμεσα το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ