Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ρεβεγιόν στα χρόνια της πανδημίας – Πώς θα κάνουν Χριστούγεννα εμβολιασμένοι και μη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται τόσο οι υγειονομικές αρχές όσο και η κυβέρνηση, καθώς τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και ο κορονοϊός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων για να μη χειροτερέψει η κατάσταση μέσα στις γιορτές.

Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η χώρα έκανε Χριστούγεννα κλεισμένη μέσα στα σπίτια της λόγω του αυστηρού lockdown που είχε τεθεί σε εφαρμογή. Οι μετακινήσεις γίνονταν αποκλειστικά μέσω sms, οι αγορές μέσω clickaway, η εστίαση ήταν κλειστή και όλος ο πλανήτης αντιμετώπιζε τα εμβόλια ως μοναδική ελπίδα για να γλιτώσει τον εφιάλτη.

Ένα χρόνο μετά, τα εμβόλια έδωσαν ανάσες, αλλά από τη στιγμή που ο «αόρατος εχθρός» όχι μόνο είναι εδώ, αλλά φροντίζει και να μεταλλάσσεται, γίνεται σαφές ότι ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα περιοριστικά μέτρα αφορούν μόνον όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην οικονομία να λειτουργεί και να δίνεται η αίσθηση μιας στοιχειώδους κανονικότητας.

 

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Και επίσημα η είσοδος στην χώρα με PCR ή rapid test – Τι αναφέρει αναλυτικά η ΚΥΑ

 

Κυβερνητικά στελέχη και λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι ναι μεν υπάρχει σχετική σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τονίζουν όμως ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Όπως εξηγούν οι παραλλαγές «ΔΕΛΤΑ» και «Όμικρον» είναι και ύπουλες και επικίνδυνες, κάτι που αποτυπώνεται όπως επισημαίνουν και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και στον κατάλογο των θυμάτων που συνεχώς αυξάνεται.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ενώ θα ενταθούν και οι έλεγχοι ώστε να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας.

Άλλωστε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επικρατεί έντονη κινητικότητα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, γεγονός που συμβάλει στη μετάδοση του ιού.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Το… τραπέζι

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τίποτα δε πρόκειται να αλλάξει για όσους ακόμη και σήμερα αρνούνται να εμβολιαστούν και να συμβάλουν στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας» που θα βάλει φρένο στην πανδημία.

Κατά συνέπεια οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν θέλοντας και μη, ρεβεγιόν στο σπίτι τους, καθώς συνεχίζει να ισχύει το απαγορευτικό της εισόδου στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Όσον αφορά στους εμβολιασμένους, θα μπορούν να πηγαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει για τα θέατρα, τα μουσεία και τα σινεμά.

Ρεβεγιόν βέβαια σημαίνει ως επί το πλείστον συνωστισμός σε σπίτια και για το λόγο αυτό ο καθηγητής Πνευμονομολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε πως ενόψει των χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, πρέπει όλοι να κάνουν ένα rapid test.

Δύο ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που υπάρχουν:
1.     «Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα εάν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους».
2.     «Καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως».

 

Αγορές, έξοδος

Οι ανεμβολίαστοι για να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, πρέπει να έχουν  rapid τεστ, που είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να μπουν σε κάποιο εμπορικό κατάστημα.

Όσον αφορά σε εμβολιασμένους αλλά και όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης ισχύει η ελεύθερη είσοδος, με την επίδειξη του σχετικούς εγγράφου.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα.

Τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self τεστ, προκειμένου να γίνεται ένας αυτοέλεγχος πριν από την χριστουγεννιάτικη έξοδο.

Πιστοποιητικά

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο πιστοποιητικό νόσησης, καθώς η χρονικής τους διάρκεια με πρόσφατη  απόφαση μειώθηκε από τους έξι στους τρεις μήνες. Το ίδιο ισχύει και για το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους που είναι άνω των 60 ετών, το οποίο παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Έχει δοθεί ένας μήνας περιθώριο για την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που έχουν λήξει τα πιστοποιητικά, τότε οι πολίτες θα έχουν τους περιορισμούς που έχουν και οι ανεμβολίαστοι.

 

«Όμικρον»

Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση μπορεί να εντοπίζεται στην παραλλαγή  «ΔΕΛΤΑ», αλλά δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή με την «Όμικρον».

Στην περίπτωση που επικρατήσει το ευμενές σενάριο είναι να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει και το ακραίο να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα, οπότε ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πανδημία. Το ακραίο σενάριο δεν θεωρείται πιθανό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν επικρατήσει θα προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη και σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ και θάνατοι εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ