Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (6/8) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Με νέο ηλεκτρονικό όπλο για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από εισόδημα και ΦΠΑ, προχωρά η ΑΑΔΕ. Με την «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS από το νέο έτος η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

 

  • Δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον για τον κλάδο της εστίασης μετά από την έρευνα που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε 206 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός πως η καλή τουριστική περίοδος θα επιτρέψει την αναπλήρωση των απωλειών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνεται πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, βρίσκεται σε παγίδα χρέους. Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές, ενώ ακόμη περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις του δείγματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Συγκεκριμένα περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ περισσότερες από 1 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως τα ταμειακά τους διαθέσιμα επαρκούν για λιγότερο από 1 μήνα.

 

  • Γλυκόπικρη ήταν η γεύση που άφησε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε λιανέμπορους και προμηθευτές, αφενός λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας και αφετέρου λόγω της αύξησης των πωλήσεων σε αξία η οποία προήλθε αποκλειστικά από αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση παρουσίασε αρνητική τάση. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI Hellas, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκε στο σύνολό της θετικά σε αξία, 1% με 1,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

 

  • Ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψε ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας το 2021, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικάστην «κατανάλωση εκτός σπιτιού». Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

  • «Λαβράκια» περιμένουν να βγάλουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Βουλγαρίας. Ήδη, οι «μηχανές» στην Ανεξάρτητη Αρχή δουλεύουν στο φουλ, στοχεύοντας σε δύο βασικά ζητήματα: Τα ΙΧ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγαρικές πινακίδες, καθώς και στις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (μητρικές, θυγατρικές κ.λπ.) στη γείτονα χώρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ