Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το Μαξίμου στα όπλα: Η στρατηγική του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία

Δημοσιεύθηκε

στις


Εντολή να δουλέψει στο φουλ η κυβερνητική μηχανή έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου και του ακόμη πιο δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές θα απολαύσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους, είναι όμως βέβαιο ότι αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, τούς περιμένει εξαιρετικά σκληρή δουλειά.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η ενεργειακή ακρίβεια και η εκτόξευση του πληθωρισμού έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η χώρα μπήκε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, καθώς η κυβέρνηση διανύει τον τελευταίο χρόνο της θητείας της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και τα δημοσιονομικά περιθώρια μικρά.

Η πίεση θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης για να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αφού σε κάθε επίθεση του κ. Τσίπρα θα τον κατηγορεί για λαϊκισμό και έλλειμμα ευθύνης σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία

Με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2023, κάλπες μπορούν να στηθούν κάθε Κυριακή, το ερώτημα είναι με ποια στρατηγική θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γαλάζιοι» βουλευτές επισημαίνουν ότι ο «δρόμος της ευθύνης» είναι η μοναδική «άμυνα» της χώρας και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκτροχιασμός στον προϋπολογισμό. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες, αλλά με γνώμονα την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ.

 

Επιβράβευση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή ακρίβεια και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για πολεμικές συνθήκες.

Τονίζουν ωστόσο, ότι η οικονομία πάει καλά και δίνει τα περιθώρια για παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι όπως εκτιμούν θα επιβραβεύσουν την συνετή οικονομική πολιτική που ασκείται.

 

Ανοίγματα

Η στρατηγική του πρωθυπουργού έχει ως στόχο να προσεγγίσει στις πρώτες εκλογές ένα ποσοστό γύρω στο 36%, που θα τον φέρει μια ανάσα από την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Προτεραιότητά του είναι να συνεχίσει τα ανοίγματα στο Κέντρο, με το σκεπτικό ότι είναι ο πολιτικός χώρος που πάντα δίνει πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα μεσαία εισοδήματα άλλωστε ήταν αυτά που του έδωσαν τη νίκη τον Ιούλιο του 2019 και το Μαξίμου εκτιμά ότι θα του χαρίσουν άλλη μια τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

Πρόσφατη έρευνα της Pulse, έδειξε ότι ο πρωθυπουργός (28%)έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Αλέξη Τσίπρα (23%) στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον Κεντρώο χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διευρύνει το προβάδισμά του, με «όπλο» το σταθερό δημοσκοπικό εύρημα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

 

Η… δεξαμενή

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου αναζητά τις «δεξαμενές» εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να διευρύνει το προβάδισμά της, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλέον βασική «δεξαμενή» είναι οι κεντρώοι ψηφοφόροι, οι οποίοι στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αρχικώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύτηκαν, καθώς δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στο δίπολο της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Νεότερα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και ότι ένας στους δέκα ψηφοφόρους του κινήματος κινείται προς τη Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει μέσω του ΠΑΣΟΚ τη διεύρυνση προς το Κέντρο, στόχος που κρίνεται εφικτός, λόγω της φιλικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η τελευταία μεταγραφή ήταν αυτή της Άννας Ροκόφυλλου- κόρης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλου-, με σημαντική πορεία το Κίνημα.

Επίσης, ο Σταύρος Μπένος, ανέλαβε επικεφαλής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, ενώ στην Εύη Χριστοφιλοπούλου προτάθηκε η θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι κινήσεις αυτές, καθιστούν σαφές ότι το «φλερτ» του κ. Μητσοτάκη με στελέχη που προέρχονται από το χώρο του Κέντρου και διαθέτουν εκσυγχρονιστικό προφίλ αποτελεί στρατηγική επιλογή του για τη διεύρυνση της Ν.Δ.

 

Δεξιότερα της Ν.Δ.

Στο ερώτημα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης στρέφεται προς το Κέντρο και δεν δείχνει διάθεση να καλύψει τα νότα του από τα δεξιά, η απάντηση έχει σχέση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Στην παρούσα φάση, η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα από τα δεξιά της και τα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί δεν δείχνουν ικανά να περιορίσουν τα ποσοστά της.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει στήσει εδώ και καιρό γραμμές άμυνες και έχει στεγανοποιήσει τα δεξιά του με:
– την αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών στον Έβρο,
-την αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά συνέπεια, η στρατηγική του πρωθυπουργού θεωρείται απαγορευτική στη δημιουργία ενός ισχυρού κόμματος στα δεξιά της, που θα μπορούσε να «κλέψει» ψήφους από τη Ν.Δ. και έτσι μπορεί να επικεντρωθεί με άνεση στο Κέντρο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ