Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (18/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Τον Ιούλιο θα γίνει η εφάπαξ εξόφληση ή η πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταβλήθηκε την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, τα εκκαθαριστικά θα ζητούν να επιστραφούν για πληρωμή τα 2 δισ. ευρώ. Τέλος, εξήγγειλε παράταση για άλλους 6 μήνες για τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 250 εκατ. Ευρώ.

 

  • Τις σοβαρές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτυπώνει η έρευνα που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε εξαμηνιαία βάση. Η εμφάνιση του πληθωρισμού, που από τα μέσα του 2021 και μετά καλπάζει, κυρίως εξ αιτίας της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε αρχικά λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και προσφάτως λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει δημιουργήσει νέες δυσκολίες, αβεβαιότητες και προκλήσεις. Για τις επιχειρήσεις οι ανατιμήσεις, ιδίως στις τιμές ενέργειας, τουλάχιστον κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκάλεσαν τρεις σοβαρές και αλληλένδετες επιπτώσεις: α) σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, β) ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών, γ) σοβαρή αύξηση των υπερχρεωμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

  • Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει το Q-Equity από την ΕΑΤΕ με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για την δημιουργία funds που θα επενδύουν σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που επιτρέπουν ευρύ φάσμα επενδυτικών στρατηγικών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η έναρξη του InnovateNow μέσω του οποίου θα επενδυθούν 100 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια.

 

  • Το λιανεμπόριο τροφίμων τόσο την περίοδο της έντονης οικονομικής ύφεσης, όσο και την περίοδο της πανδημίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο του 2010-2021. Συγκεκριμένα από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2021 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 57%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%. Πρακτικά το λιανεμπόριο τροφίμων το 2021 απασχολεί σχεδόν 80 χιλ. περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το 2000 ξεπερνώντας τις 220 χιλ. άμεσα απασχολούμενους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ