Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Ο Αύγουστος κρίνει τις κάλπες του φθινοπώρου – Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει η μέρα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Επισήμως το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η τετραετία θα εξαντληθεί, οι εξελίξεις όμως είναι τέτοιες, που υποχρεώνουν τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η σεναριολογία ενισχύεται και από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο κ. Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ορατό από ποτέ, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις, οι οποίες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από κάποιους πολύ κρίσιμους παράγοντες. Όπως εξηγούν, κρίσιμοι παράγοντες είναι, η πορεία του τουρισμού, οι πυρκαγιές και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο.

Στο παρασκήνιο, λέγεται επίσης ότι θεσμικά ο πρωθυπουργός μπορεί να επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που μόνον ο Κώστας Σημίτης έχει επιτύχει στη Μεταπολίτευση, αλλά συζητά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Το «παράθυρο» που αφήνει ορθάνοικτο αποτυπώνεται σε δύο φράσεις, οι οποίες αφορούν στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι εξής:

-«ο πολιτικός διάλογος έχει ξεπεράσει τα όρια»

-«υπάρχει μηδενιστική κριτική για όλα».

 

Οι αποφάσεις

Με αυτά τα δεδομένα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και ο πρωθυπουργός κρίνει ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τον ίδιο, θα υλοποιήσει την απόφαση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών θα γίνει αμέσως μετά τον 15Αύγουστο και θα έχουν χαρακτήρα «εξπρές», της σύντομης δηλαδή προεκλογικής περιόδου.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, δύο είναι οι Κυριακές που δείχνουν ως οι επικρατέστερες για να γίνουν οι εκλογές:

Α. Η Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και

Β. Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

 

Σχεδόν δύο μήνες

Στόχος του Μαξίμου όπως γίνεται αντιληπτό, είναι να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην έχουν χρόνο, προκειμένου να αντιδράσουν.

Το γεγονός πάντως, ότι η αντιπολίτευση έχει προεξοφλήσει τις κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου καθιστά σαφές ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι βουλευτές θα κάνουν περιοδείες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από την άλλη βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για σχηματισμό κυβέρνησης -κάτι που δεν θα γίνει με την απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή-, αναμένεται να είναι κάτι λιγότερο από δυο μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και αυτή τη διάσταση και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ακυβερνησία, καθώς η χώρα βρίσκεται στο έλεος της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

«Γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση Ν.Δ. προς τα τέλη Οκτωβρίου θα κατατεθεί άμεσα ο νέος προϋπολογισμός, που είναι κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις στην οικονομία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν είτε στις 11 είτε στις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Διερευνητικές επαφές

Αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, το Σύνταγμα ορίζει ότι θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες θα κρατήσουν έως και εννέα μέρες. Στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση – που είναι και το πιθανότερο σενάριο-, θα ακολουθήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, θα χριστεί από την Κ. Σακελλαροπούλου ένας από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Αυτός με τη σειρά του θα πρέπει να συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

 

Το όριο αυτοδυναμίας

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η Ν.Δ. θα μπορέσει στις δεύτερες εκλογές όχι μόνον να αναδειχτεί πρώτο κόμμα, αλλά να έχει και την αυτοδυναμία στη Βουλή για να κυβερνήσει μόνη της.

Σαφής απάντηση δεν υπάρχει για την ώρα, καθώς το πολιτικό περιβάλλον θα είναι διαφορετικό στις δεύτερες εκλογές, το γεγονός όμως ότι απαιτείται ποσοστό της τάξης του 37,5% έως 38%, κάνει την αποστολή εξαιρετικά δύσκολη. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει κυβέρνηση ούτε στις δεύτερες εκλογές, τότε θα ακολουθήσει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών επαφών για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα σχηματιστεί προς τα τέλη του Οκτωβρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ