Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (7/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ) αναμένεται να ληφθούν εφέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, έναντι 991 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) πέρυσι. Αυτό προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την κατανομή των κονδυλίων, προκύπτει ότι ποσό ύψους 3,614 δισ. ευρώ αφορά στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο (οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), ποσό 324 εκατ. ευρώ αφορά στις ενισχύσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά, ποσό 130 εκατ. ευρώ θα δοθεί για τις επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμων, ενώ ποσό 90 εκατ. ευρώ είναι για την επιδότηση θέρμανσης.

 

  • Μείωση 4% παρουσίασαν οι πωλήσεις σε αξία των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αγγίζοντας τα 61 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δείγμα του eRetail Audit της Convert Group. Αναφορικά με την ετήσια μεταβολή στην online αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, το 12μηνο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 κατέγραψε αύξηση τζίρου 23% των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε αξία συγκριτικά με το αντίστοιχο 12μηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, ανερχόμενος στο ποσό των 221 εκατ. Ευρώ. Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αναδεικνύονται οι εξής: +11% σε προϊόντα για κατοικίδια, +3% σε προϊόντα περιποίησης και τρόφιμα για βρέφη και παιδιά και +2% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού. Επιπροσθέτως, η κατηγορία των φρέσκων τροφίμων επέφερε το 34% των ετήσιων πωλήσεων του κλάδου.

 

  • Σημαντική πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας που διεξάγει το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (112,1 μονάδες) και στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο λιανικό εμπόριο.

 

  • Αποκλειστικά ψηφιακά θα γίνεται, από τις 9 Μαΐου 2022, η επικοινωνία με τις ΔΟΥ, για τις διαδικασίες, που έχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην ψηφιακή εφαρμογή, Τα Αιτήματά μου. Έτσι, η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων, των εντύπων δηλώσεων προς τις ΔΟΥ και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται μόνο από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ