Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τριπλό στοίχημα Κ. Μητσοτάκη για φυγή προς τα εμπρός – Η συνάντηση με Μπάιντεν και ο τουρκικός αναθεωρητισμός 

Δημοσιεύθηκε

στις

Κρίσιμος θεωρείται ο Μάιος για την κυβέρνηση με τον Κ. Μητσοτάκη να δείχνει αποφασισμένος να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της Ν.Δ. και να εδραιώσει την ηγεμονία του στην κοινωνία.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες οι οποίες θα ακυρώσουν την επιθετική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως βασικό στόχο να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που έχει φουντώσει η οργή για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ρίξει βαριά τη σκιά του και στην Ελλάδα καθώς ο πληθωρισμός που εκτοξεύτηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και προκαλεί ύφεση στην αγορά. Το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον πρέπει να συνδυαστεί και με τις απειλές της Άγκυρας, που αμφισβητεί την κυριαρχία 16 νησιών στο Αιγαίο και φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις, με τους συνεργάτες του να δηλώνουν ότι οι κρίσεις και θα αντιμετωπιστούν και η χώρα θα γυρίσει σελίδα για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεση της για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

 

Αξιόπιστη δύναμη

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μιλούν για τρία μεγάλα στοιχήματα μέσα στο Μάιο που έχουν σχέση με το συνέδριο της Ν.Δ., τη μείωση των τιμών στο ρεύμα και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στην παρούσα φάση τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο της Ν.Δ. που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, με τον  Κ. Μητσοτάκη να επιδιώκει να πιστοποιήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του.

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του, είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα απευθυνθεί όχι μόνον στους συνέδρους αλλά συνολικά στην κοινωνία για να πείσει ότι έχει προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τον λαϊκισμό και τη στασιμότητα.

 

Αντοχές της οικονομίας

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα απευθύνονται  στα μεσαία και τα λαϊκά εισοδήματα, που βιώνουν τον εφιάλτη της ακρίβειας, λόγω του πολέμου που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι πρωτοβουλίες για τη μείωση στις τιμές της ενέργειας, θα είναι τέτοιες που θα είναι σε θέση να τις αντέξει η οικονομία, προκειμένου να μη βρεθεί η χώρα σε νέα αδιέξοδα. Το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τους λογαριασμούς ρεύματος με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα επαναφέρει τις τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 και συγκεκριμένα στα 0,16 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει ήδη διαμηνύσει ότι έναντι μιας νέας ευρωπαϊκής καθυστέρησης στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η κυβερνητική παρέμβαση για το ρεύμα θα έχει τρεις άξονες
Α. Δέσμη μέτρων ώστε η τιμή να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Β. Διευκολύνσεις για την εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών της τελευταίας περιόδου.
Γ. περιορισμό των διακοπών στην παροχή ρεύματος μόνο σε περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών κι όχι σε ανήμπορους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους πολίτες.

Τα νέα μέτρα θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο αλλά θα υπάρξει στήριξη για τον Μάιο, με μια επιδότηση η οποία θα ανέλθει στα 72 ευρώ και εκτιμάται ότι θα δίνει ανάσα κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

30η Μαΐου

Το κλίμα στους κόλπους της ΕΕ όπως έγινε σαφές στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας έχει ωριμάσει για κοινή δράση και αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει χτυπήσει το σύνολο των χωρών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το Ουκρανικό και η ενέργεια, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν ρεαλιστικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα που προκάλεσε στην Ε.Ε. η ρωσική εισβολή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας επιβεβαίωσαν τη σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, καθώς είπαν ένα ηχηρό «όχι» στην απαίτηση να πληρωθεί με ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο. Ενδιαφέρον ως προς τις ισορροπίες που θα δημιουργηθεί προκαλεί η στάση της Γερμανίας η οποία τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία.

 

Λευκός Οίκος

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου και η ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση Κογκρέσου και Γερουσίας, δείχνει τις άριστες σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει αναδειχθεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και έχει επενδύσει στον αμερικανικό παράγοντα στην περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.

Ζητούμενο βέβαια είναι το εύρος της στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, μετά τις δραματικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που απειλεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ