Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Ενισχυμένα» εμβόλια προστατεύουν από τις υποπαραλλαγές Covid19 – Τι λένε οι επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια Covid-19 παρέχουν σημαντική επιπρόσθετη προστασία σε όσους είχαν κάνει έως τέσσερις δόσεις, σύμφωνα με μελέτη του CDC.

Τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά διδύναμα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά της Covid-19 παρέχουν αυξημένη επιπρόσθετη προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού στους ανθρώπους που είχαν κάνει δύο έως τέσσερις δόσεις των παλαιότερων εμβολίων.

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η πρώτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των ανανεωμένων στη σύνθεση τους εμβολίων, με βάση στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο και όχι εργαστηριακά.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό ενημερωτικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, επιβεβαιώνουν τα αρχικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών των ίδιων των εταιριών παραγωγής των εμβολίων, που είχαν δείξει ότι τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια μετά από ένα μήνα οδηγούν στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, σε σχέση με τα αρχικά μονοδύναμα εμβόλια.

Η μελέτη, η οποία αφορούσε περισσότερους από 360.000 ανθρώπους, συνέκρινε τα ενισχυτικά επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (που στοχεύουν τόσο στον αρχικό κορονοϊό όσο και στις νεότερες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον) με τα αρχικά εμβόλια των ίδιων εταιριών.

Η μελέτη βρήκε ότι συγκριτικά το μεγαλύτερο όφελος από τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν οι άνθρωποι 18-49 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, όταν η χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου Covid-19 γίνεται οκτώ ή περισσότερους μήνες μετά την προηγούμενη δόση, η σχετική επιπρόσθετη αποτελεσματικότητά του – σε σύγκριση με εκείνη του αρχικού όσον αφορά την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα – είναι 56% στα άτομα 18-49 ετών, 48% στους 50-64 ετών και 43% στους άνω των 65 ετών.

Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα πέφτει στο 28% έως 31%, όταν οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται μόνο δύο έως τρεις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ μόνο 35 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 10% περίπου του πληθυσμού έχουν κάνει τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι όλοι πρέπει να κάνουν τα εν λόγω ενισχυτικά εμβόλια, αναγνώρισαν πάντως ότι τα εν λόγω εμβόλια μπορεί να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και στο μέλλον, καθώς συνεχίζεται η εξέλιξη των παραλλαγών του κορονοϊού. Ενδεικτικά, κατά το τελευταίο δίμηνο, οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 τείνουν να κυριαρχήσουν στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη ΒΑ.5.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ