Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (2/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα digitalsme.gov.gr για τις αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πρόκειται για έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 445.000.000 ευρώ. Η δράση, που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., αφορά στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας.
  • Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο στην ΕΕ Πρόγραμμα με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 4,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) και το υπόλοιπο αποτελεί εθνική συμμετοχή. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες, υπηρετώντας τις εθνικές στρατηγικές και προτεραιότητες στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών πεδίων, καθώς και των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

  • Το 84% των βιομηχανικών ΜμΕ αναμένεται να υλοποιήσει σχέδια για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μέσα στην επόμενη τριετία, με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 9% να παραμένει αδιάφορο.Σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕ, οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρώπη λόγω του πολέμου και της ακρίβειας φαίνεται να έχουν αφυπνίσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των ευρύτερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, με τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου παράλληλα να δηλώνει γνώση των σχετικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων σε επίπεδο ΕΕ.

 

  • Πτώση 26,8% στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα σημειώθηκε το α’ πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού. Ειδικά για τον μήνα Μάιο, αυτός ήταν καλύτερος μήνας από τους προηγούμενους, καθώς κατάφερε να “κλείσει” σημαντικά την “ψαλίδα” μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται, όπως αναφέρει η Ένωση. Συγκεκριμένα βελτίωσε ελαφρά τη Μέση Τιμή Δωματίου και έδωσε 82.1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά -6.9% έναντι του 2019). Η συνολική, ωστόσο, απόδοση 5μηνου παρέμεινε πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ