Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ: Φαβορί & αουτσάιντερ στη μάχη του «σταυρού» – Τα «βαριά» χαρτιά, και οι εκπλήξεις σε νέα ονόματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κάλπες το αργότερο για τις 2 Οκτωβρίου.

Η Κουμουνδούρου έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης και ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα για να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στη «μάχη» του «σταυρού» με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει δώσει εντολή να κλείσουν οι υποψηφιότητες έως τα τέλη μήνα.

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η νέα αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία, όπως πρόκυψε από το συνέδριο και τις πρωτιές στην εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το μεγάλο βάρος πέφτει στο Λεκανοπέδιο που ψηφίζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός και θεωρείται ο πλέον κρίσιμος παράγοντας, για να επιτευχθεί ο στόχος της εκλογικής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ. έστω και με μια ψήφο διαφορά από τη Ν.Δ.

 

Α’ Αθηνών

Τα βαριά «χαρτιά» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης θα δώσουν για άλλη μια φορά τη «μάχη» του σταυρού στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος που έχει ερείσματα σ’ αυτή την περιφέρεια λόγω του ότι ήταν υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας, δεν θα είναι υποψήφιος καθώς θα λάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το παρών θα δώσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, όχι όμως και η Ράνια Σβίγκου, η οποία μετά την εκλογή της στη θέση της Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στο κόμμα.

 

Βόρειος Τομέας

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ  Πάνος Σκουρλέτης που έχει συγκρουστεί με τον Α. Τσίπρα, θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών και έχει μεγάλο ενδιαφέρον εάν θα καταφέρει να εκλεγεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο ανταγωνισμός άλλωστε είναι μεγάλος, καθώς εκεί κατεβαίνουν ο άτυπος αρχηγός της «Ομπρέλας» Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όσον αφορά στον Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν φαίνεται να έχουν βάση οι φήμες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά και έτσι και αυτός θα δώσει τη «μάχη» του σταυρού στο Βόρειο Τομεά.

 

Νότιος Τομέας

Φαβορί για τον Νότιο Τομέα, θεωρούνται οι νυν βουλευτές Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας και Ραλλία Χρηστίδου.

Ωστόσο, ο πήχης ανεβαίνει καθώς λέγεται ότι είναι αυξημένες οι «μετοχές» του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, αλλά και του δημοσιογράφου Γιώργου Κυρίτση που έχει ερείσματα στην κομματική βάση.

 

Δυτικός Τομέας

Προβάδισμα στον Δυτικό Τομέα έχουν η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου, οι οποίες κέρδισαν τις πρώτες θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανταγωνισμός όμως θα είναι σκληρός, καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια κατεβαίνουν η Χαρά Καφαντάρη, ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

 

Πειραιάς

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν κομβικής σημασίας την εκλογική περιφέρεια του Πειραιά και αναμένεται να δώσουν μεγάλη μάχη προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό ασκείται pressing στον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη να είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, με τον ίδιο πάντως να αντιστέκεται για την ώρα και να προτιμά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

Στη Β’ Πειραιά, τη μάχη θα δώσουν για άλλη μια φορά η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Τρύφων Αλεξιάδης που θεωρούνται φαβορί για μια θέση στο Κοινοβούλιο.

Ο πήχης όμως και σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνει, καθώς υποψήφια στη Β’ Πειραιώς αναμένεται να είναι κόρη του πρώην δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Λογοθέτη, Κατερίνα, που διεκδικεί με αξιώσεις έδρα στη Βουλή.

 

Αττική

Σίγουρες υποψηφιότητες για την Ανατολική Αττική είναι του Χρήστου Σπίρτζη του Νάσου Αθανασίου και του Πάνου Σκουρολιάκου.

«Σφήνα» όμως δεν αποκλείεται να μπει ο δημοσιογράφος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος –ο οποίος παίζει και για το Βόρειο Τομέα-, ενώ στη Δυτική Αττική θα πολιτευθεί εκ νέου ο Γιώργος Τσίπρας.

 

Πασοκογενείς

Στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα πάρουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως να έχει «κλειδώσει» ακόμη τουλάχιστον, η περιφέρεια που θα θέσουν υποψηφιότητα

Για παράδειγμα, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Μαδεμλής «παίζουν» για τον Βόρειο Τομέα, ο Γιάννης Ματζουράνης για τον Νότιο, ο Νίκος Φωτόπουλος για την Ηλεία και ο Χάρης Τσιόκας για τη Β΄ Θεσσαλονίκης.

 

Think tank

Ζητούμενο είναι επίσης τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας με τη «δεξαμενή» του think tank που έχει συγκροτήσει, τις προσωπικότητες δηλαδή, οι οποίες δίνουν κύρος και αξιοπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανεπιστημιακός Νικόλας Φαραντούρης «παίζει» για την  Α’ Αθήνας, ενώ για το Επικρατείας ακούγονται ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ