Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τα διλήμματα Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες – Η πόλωση και τα σενάρια ακόμη και για τρίτες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του για τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.

Οι αποφάσεις δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένη ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας.

«Γαλάζιοι» βουλευτές τονίζουν ότι τα δύο αυτά θέματα είναι κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό και σημειώνουν ότι η απάντηση στο γρίφο που αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θα δοθεί λίγο μετά τον 15Αύγουστο.

Όπως εξηγούν, οι μεγάλες αβεβαιότητες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή απαιτούν καθαρές λύσεις και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το… χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι πάντα στο τραπέζι.

Όπως γίνεται αντιληπτό η χώρα εισήλθε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και οι Κυριακές από την 11η Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου θεωρούνται πολύ πιθανές για να στηθούν κάλπες.

 

«Οργώνει» την Ελλάδα

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού έχουν ως στόχο να τονώσουν το κοινωνικό προφίλ του ίδιου και της κυβέρνησης του και να θέσουν τα διλήμματα της προεκλογικής περιόδου που θα είναι μικρής διάρκειας.

Ο πρωθυπουργός μέσα στον Ιούλιο θα… οργώσει όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και να θέσει τα διλήμματα της επόμενης κάλπης.

Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Τσίπρα, αναγνωρίζουν όμως, ότι η εκλογική μάχη που θα δώσει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να κυβερνήσει εκ νέου τη χώρα, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η απλή αναλογική κόβει το δρόμος προς την αυτοδυναμία και το πλέον πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Καθαρές λύσεις

Ο πρωθυπουργός πάντως στην περίπτωση που λάβει την απόφαση για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό ποσοστό για τη Ν.Δ.

Το δίλημμα που θα θέσει δεν θα αφορά στην παραδοσιακή σύγκρουση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, καθώς παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες και εκ των πραγμάτων είναι ξεπερασμένο.

Το σχήμα που θέλει να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στο δρόμος προς τις κάλπες είναι αυτό ανάμεσα στην πρόοδο που εκπροσωπεί η κυβερνητική παράταξη και την καθήλωση ή τη στασιμότητα, που θέλει να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποτέλεσμα ή αδράνεια, δημιουργία και πρόοδο ή οπισθοδρόμηση», είναι κάποια από τα διλήμματα που θα θέτει συνεχώς ο πρωθυπουργός, λόγω του ότι περιέχουν λέξεις που υποχρεώνουν τους πολίτες να πάρουν καθαρή θέση.

 

Διακύβευμα

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι άλλο από τη σταθερότητα, καθώς το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον έχει μεγάλες αβεβαιότητες.

Στην ουσία αυτό που θέλει να πετύχει ο πρωθυπουργός είναι να κάνει σαφές το δίλημμα για το εάν ο ίδιος ή ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα μεγάλα θέματα της ενεργειακής κρίσης και των ελληνοτουρκικών.

Οι επιτελείς του Μαξίμου τονίζουν ότι το συγκεκριμένο δίλημμα θα υποχρεώσει τους πολίτες να τοποθετηθούν καθαρά για το ποιος ηγέτης μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Άλλωστε, το παράδειγμα της Γαλλίας που έχει μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα και κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε συνθήκες ακυβερνησίας, είναι αποθαρρυντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν ανάγκη από καθαρές πλειοψηφίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους ψηφοφόρους την ώρα της κάλπης να κρίνουν το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ. και να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεξαμενή νίκης

Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι να συσπειρώσει γύρω από τη Ν.Δ. όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες και ιδίως αυτές του Κέντρου που δίνουν πάντα τη νίκη στις  εκλογικές αναμετρήσεις

Η συγκεκριμένη «δεξαμενή» θεωρείται το «κλειδί» για την επόμενη κάλπη και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε κάποιους πολύ κρίσιμους τομείς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων τόσο στα δύο χρόνια της πανδημίας, όσο και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, είναι τα δυνατά χαρτιά του πρωθυπουργού.

«Εάν κερδίσουμε τη μάχη του Κέντρου» θα έχουμε κάνει το μεγάλο βήμα για μια άνετη πρωτιά στις πρώτες εκλογές», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ.

 

Πόλωση

Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα όπως για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Η πόλωση είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει τη Ν.Δ. σε τυχόν δεύτερες εκλογές, αλλά θεωρείται και πάλι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να φτάσει στο 37,7% -38% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, κάτι όμως που είναι παρακινδυνευμένο, λόγω του ότι θα οδηγήσει σε συνθήκες ασφυξίας την οικονομία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ