Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί – Υπολογίστε τα χρήματα που θα εισπράξετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μέσα από την online εφαρμογή που δημιούργησε του ΚΕΠΕΑ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούνται δώρα εορτών, βάσει της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010 (άρθρο 1), όλοι οι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Υπολογισμός του ποσού

Για τον τρόπο υπολογισμού του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος πληρωμής των μισθωτών, αν δηλαδή λαμβάνουν ημερομίσθιο ή μισθό, ενώ περίοδος που υπολογίζεται αρχίζει την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Όσοι έχουν εργαστεί σε όλη την διάρκεια της περιόδου, δικαιούνται όλο το δώρο, που ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια. Όσοι δεν ολοκλήρωσαν το διάστημα δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογα με τον χρόνο της εργασιακής του σχέσης.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου του κάθε έτους και το ποσό υπόκειται σε εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών

Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία, κλπ), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από το μισθωτό εργασίας – τακτικά κάθε μήνα – ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ