Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τιμητικές εκδηλώσεις για τον μουσουργό Αλέκο Ξένο στη Ζάκυνθο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα νέο CD με έργα του Ζακύνθιου μουσουργού Αλέκου Ξένου, ένας δρόμος και μία αίθουσα με τ’ όνομά του αποκαλύφθηκαν στην πόλη της Ζακύνθου τιμώντας τη μνήμη του επονομαζόμενου και «συνθέτη της αντίστασης». Ο Αλέκος Ξένος εκτός από το πλούσιο έργο του έχει στο ενεργητικό του το σαμποτάζ της μεγάλης γιορτής που ετοίμαζαν το 1943 οι Γερμανοί στο θέατρο «Ολύμπια» για την άνοδο του Γ ́ Ράιχ: προέτρεψε όλα τα πνευστά της Oρχήστρας του ΕΙΡ, στην οποία εργαζόταν, να «αρρωστήσουν» εκείνο το βράδυ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κυνηγηθεί από τους Ναζί και να περάσει στην παρανομία.

Το νέο cd με έργα του Αλέκου Ξένου, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τη νέα και πολύ δραστήρια δισκογραφική εταιρεία bémoΛ με έδρα τη Ζάκυνθο, μια πρωτοβουλία του ζακύνθιου πιανίστα, καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου και ιδρυτή της bémoΛ Διονύση Σεμιτέκολο

 

Σκοπός της εταιρίας είναι η παραγωγή, προβολή και έκδοση της τοπικής λόγιας μουσικής δραστηριότητας.

Με τίτλο «Αλέκος Ξένος – Έργα και Τραγούδια» το CD περιλαμβάνει μια σειρά από τραγούδια σε ποίηση Κρυστάλλη, Ψυχάρη, Παλαμά, Βάρναλη, Σεφέρη, Σταφέστα, Χατζόπουλου και Σαπφούς. Επίσης, Δημοτικά τραγούδια, αλλά και έργα του Ξένου για τσέλο και πιάνο, όπως ένα από τα πιο όμορφα έργα του συνθέτη, το Χορό-Τραγούδι αλλά και τη Σονάτα του. Ερμηνεύουν οι Διονύσης Σεμιτέκολος (πιάνο), Vaghinak Galoyan (τσέλο), Αναστασία Έδεν, Λένα Σουρμελή (τραγούδι).

Ο Χορός-Τραγούδι (1946) αποτελεί φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέκου Ξένου, τη Ζάκυνθο, με επεξεργασία του παραδοσιακού χορού Λεβαντίνικου ή συρτού ζακυνθινού και μιας Αρέκιας.

Η Σονάτα (1958), έργο που ακούγεται πολύ μοντέρνο ακόμα και σήμερα και απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τους μουσικούς, γράφτηκε αρχικά για βιολί και πιάνο, με μετέπειτα σε εκδοχές για άλλα όργανα, και σύμφωνα με τον δημιουργό της, εκφράζει «τη σκληρή πραγματικότητα και το άγχος που επέβαλαν οι ξένοι δυνάστες στη χώρα μας και, στο τέλος, τη σταθερή απόφαση της συνέχισης του αγώνα πλάι στους εργαζομένους».

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ξένος είχε κατηγοριοποιήσει τα τραγούδια του στους εξής πέντε κύκλους: Για την ειρήνη, για την αντίσταση, για την αγάπη, της ζωής και τα εργατικά. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου εντάσσονται στους κύκλους αυτούς, ενώ συμπεριλαμβάνονται και κάποια σε μεταφρασμένη Ιαπωνική ποίηση.

Το νέο cd παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Διονύση Σεμιτέκολο και πλήθος (μικρών και μεγάλων) ερμηνευτών, στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, σε μια συνδιοργάνωση του φιλόμουσου δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου και του Μουσικού Σχολείου.

Στην εκδήλωση, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σπύρος Φιορεντίνος, ανακοίνωσε πως η πρόσφατα ανακαινισμένη, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου, θα πάρει το όνομα «Αλέκος Ξένος». Παράλληλα, το υπερσύγχρονο στούντιο ηχογραφήσεων του Σχολείου, θα ονομαστεί «Δημήτρης Λάγιος». Την εκδήλωση προλόγισε η εγγονή του Αλέκου Ξένου, δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου η οποία μίλησε για το έργο και τη ζωή του παππού της και τις πηγές έμπνευσής του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ