Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μίνα Γκάγκα: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο rapid test για την είσοδο ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέροντας πως οι ενεμβολιάστοι μπορεί χρειαστεί να κάνουν rapid test για να πάνε στο σουπερμάρκετ, ενώ μίλησε και για την άποψη πως στα ΜΜΜ πρέπει οι πολίτες να φορούν διπλή μάσκα.

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα.

Δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2. 

Τα rapid test για να εισέλθει ένας ανεμβολίαστος στα σούπερ μάρκετ είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».

«Δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων»

Η κ. Γκάγκα μίλησε και για την επιδημιολογική κατάσταση που υπάρχει στην χώρα, τονίζοντας πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400, παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει.

«Το 1/4 των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες μπορεί να είναι εμβολιασμένοι κι ένα ποσοστό 10%-15%, μπορεί και 20%, σε κάποιες μονάδες, είναι διασωληνωμένοι» και σημείωσε πως «το εμβόλιο προστατεύει και από θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν από 13 έως 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σαν πρόληψη σε ασθενείς που είναι θετικοί στον κορονοϊό και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σε 100 άτομα που έχουν θετικοποιηθεί και που είναι υψηλού κινδύνου και αντί να πάνε πέντε σε ΜΕΘ να πάει ένας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ