Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΕΟΦ: Κώδωνας κινδύνου για λιποδιαλυτικό – Έχει προκαλέσει 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο, μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία, η οποία περιέχεται σε προϊόν το οποίο προωθείται σαν συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, προειδοποιεί ότι το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps, το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, διακινείται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Η κατανάλωσης αυτής της τοξικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους. Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα www.tradekey.com και προωθείται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Τέλος, επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ