Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Ν. Ανδρουλάκης: «Πρόθεσή μου να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις για έναν ισχυρό πόλο απέναντι στη ΝΔ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ελπίδας και ξεδίπλωσε το πλάνο του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία που έκανε απόψε στο 3ο συνέδριο του κόμματος, που λαμβάνει χώρα στο κλειστό στάδιο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ του Φαλήρου

«Σήμερα η παρουσία σας είναι συγκλονιστική. Είναι καθαρό μήνυμα αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλες και όλους που ήρθατε από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις τρίτες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας την ομιλία του στις εργασίες του συνεδρίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε (για τη συνολική προσφορά τους στην παράταξη), τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αναφέρθηκε στη «μεγάλη απούσα», τη Φώφη Γεννηματα. «Θα είναι παρούσα στις καρδιές μας γιατί έδωσε μάχη για να μείνει όρθια η παράταξη στα δύσκολα χρόνια», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην απώλεια του τεράστιου Βαγγέλη Παπαθανασίου τόνισε πως «με τη μουσική του ιδιοφυΐα ταξίδεψε ακόμα και στο διάστημα μέσα από το έργο του “Μυθωδία”».

«Τον Δεκέμβρη 270.000 δημοκρατικοί πολίτες υπέγραψαν την νέα αφετηρία. Στις 8 Μάη 180.000 μέλη έδωσαν εντολή για ένα νέο κόμμα. Είναι τώρα σειρά μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε και θέλουμε τιμώντας την ισχυρή εντολή που πήρα για ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η Ελλάδα για μας είναι ένας ισότιμος εταίρος και όχι ένας δορυδόρος. Αυτό σημαίνει η “Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει εάν το μεγαλύτερο μέρος της είναι φτωχό, πρόσθεσε.

«Πρόθεσή μου είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις»

«Περιμένει πολλά από μας ο λαός», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις και να γίνουν ισχυρός πόλος εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατίας, που όμως δεν θα θυμίζει τίποτα από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Μιλήσαμε πλαφόν στην ενέργεια, για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, υπογράμμισε. «Νέα Δημοκρατία και επιτελικό “χάος” είναι το ίδιο πράγμα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους», σημείωσε, αναφερόμενος και στην πρόταση για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με ετήσιο κόστος που ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στέγαση των νέων ανθρώπων μέσω της δημιουργίας ενός δημοσίου αποθέματος κατοικιών τα οποία θα διατίθενται προς ενοικίαση, με κοινωνικά κριτήρια αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης,  όπως κάνει η Πορτογαλία που έχει εντάξει 26.000 κατοικίες , η Ισπανία 20.000 και 10.000 Ιταλία.

«Να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πληγώσουμε ξανά το λαό»

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. «Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη γιατί λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι αυτό οφείλεται στις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του πολιτική́ οικογένειας που υπονομεύουν όλες τις μεγάλες πολιτικές της ενότητας και της προοπτικής».

Δεν μπορεί το κράτος να κυβερνάται με μετακλητούς και να μαλώνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο πρωταθλητής στις προσλήψεις. Πρέπει να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το πελατειακό κράτος, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής, τόνισε. «Μαζί για τη νίκη, είμαι σίγουρος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό στόχο, να αναχαιτίσουν το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ»

Επισήμανε για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν». Όσο για τα «κάλπικα», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού μας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε καταχειροκροτούμενος στο χώρο του συνεδρίου, που έχει το κεντρικό μήνυμα «η κοινωνία στο προσκήνιο», και πριν ξεκινήσει την ομιλία του άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο, στις πρώτες θέσεις στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι με ένα βίντεο – αφιέρωμα στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε τις εργασίες του το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ενώ συγκίνηση προκάλεσε το άκουσμα του «Chariots Fire» του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η έναρξη του 3ου Συνεδρίου, στο κατάμεστο στάδιο από συνέδρους του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε με τη συγκρότηση του προεδρείου, όπου επικεφαλής είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ένα πρόσωπο με αντιδικτατορική δράση και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974.

Ωστόσο, με βελη άνοιξε τις εργασίες ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Πέτρος Ευθυμίου, καθώς στην ομιλία του άσκησε δριμεία κριτική σε όσα στελέχη του κόμματος έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. «Άφησαν τις αξίες τους για τις καρέκλες» τόνισε ο κ. Ευθυμίου κοιτώντας στα στελέχη που έχουν κάνει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, υπήρξε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Ανδρουλάκης για να απευθύνει την κύρια ομιλία του.

«Αυτό το συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023. Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου. Όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα», ανέφερε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Τόνισε ότι η προοδευτική Ελλάδα «είναι ικανή να προωθήσει την αλλαγή στην Ευρώπη προς την ευημερία, την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε τη δύναμή σας για να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

Ο κ. Κόστα επικαλέστηκε την εποικοδομητική δίωρη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Μάρτιο στη Λισαβόνα αλλά και στην μαζική συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και την 8η Μαΐου. «Αγαπητέ Νίκο, υπό την ηγεσία σου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τώρα την ευκαιρία να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία, να ανανεώσει τις ιδέες, να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και να βγει από το συνέδριο ενωμένο και δυνατό κόμμα» ανέφερε ο Κόστα.

Στις πρώτες σειρές βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και πρώην υπουργοί και στελέχη της παράταξης, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης ο Νίκος Αλιβιζάτος, κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ