Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Νέα εποχή για το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού

Δημοσιεύθηκε

στις

29 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του και την εντυπωσιακή πορεία του, ξεκινά μια νέα σελίδα για το στολίδι του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

Το Οικολογικό Πάρκο άνοιξε τις πόρτες του ξανά, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, με μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, έθεσε ως στόχο από την πρώτη στιγμή της θητείας του την πλήρη επαναλειτουργία του Οικολογικού Πάρκου.

Όπως τόνισε: «Ξαναδώσαμε ζωή σε ένα σπουδαίο έργο που είχε παρακμάσει, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς και δουλέψαμε εντατικά, ώστε να παραδώσουμε σήμερα το νέο κλειδί στο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου μας. Ένας πρωτοποριακός χώρος που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης, τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία και μέσα από το παιχνίδι τα εκπαιδεύει στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σήμερα τιμάμε και τον αείμνηστο Θάνο Βεζυργιάννη, η διορατικότητα του οποίου τον οδήγησε σε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκο – αριστούργημα . Όλα τα έργα όμως απαιτούν συντήρηση, εκσυγχρονισμό, αναστόχευση και αναβάθμιση.
Ήταν θέμα τιμής για εμένα να ολοκληρώσω αυτή την όαση της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον του Προαστίου μας!»

H Πρόεδρος του ΔΗΚΕΦΙΨ, Παυλίνα Πανταζή τόνισε : «Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη σήμερα γιατί ξαναβλέπω τα παιδιά & ακούω τις χαρούμενες φωνές τους στο Οικολογικό πάρκο που είχε αφεθεί στην μοιρα του. Όταν ανέλαβε ο Δ. Γαλάνης είχα την τύχη να μου αναθέσει την επίβλεψη του έργου & η επίπονη μακρά διαδικασία αποπεράτωσης του εγινε στοίχημα που σήμερα κερδίζουν τα παιδιά του Δήμου μας. Εύχομαι το Πάρκο να ζήσει πάλι μέρες χαράς και γέλιων απο τα παιδιά μας που θα το απολαύσουν θα μάθουν όλα όσα αφορούν στην Προστασία του Περιβάλλοντος και θα παίζουν σε ένα ασφαλή χώρο».

Η ολοήμερη γιορτή του Οικολογικού Πάρκου περιελάμβανε ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε γονείς, παιδιά με κατασκευές κολάζ, χειροτεχνίες , κουκλοθέατρο θεατρικό παιχνίδι, τραγούδια, εκπαιδευτικά προγράμματα & βιωματικά παιγνίδια

Τηρήθηκε αυστηρή σειρά προτεραιότητας γιά ενα μέγιστο αριθμό 150 ατόμων και θα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας απο τον COVID -19 .

Συγκεκριμένα και αναλυτικά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε στο Οικολογικό Πάρκο και στο Δήμο μας απο τις 10π.μ. εως τις 3μ.μ. με:

1. Γωνιά κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά
2. Πρόγραμμα «Νερό» με ενημέρωση για την σπουδαιότητα του νερού, παιχνίδια
για μικρά και μεγάλα παιδιά «mess play» σε γκρουπάκια ολιγομελή
3. Πρόγραμμα «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του Δάσους/ επαναλαμβανόμενο σε γκρουπ
4. Πρόγραμμα «Ενέργεια», με πειράματα όπου θα μάθουμε τι είναι ενέργεια και πως πετυχαίνουμε την αειφόρο ανάπτυξη
5. Πρόγραμμα «Ανακύκλωση/Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση» με ενημέρωση σχετικά με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση υλικών.
6. Διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον από την εικαστικό Ελένη Παναγιωτοπούλου
7. Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα ζωγραφικής της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ. με την εικαστικό Άντα Τσιροπούλου.

Ο Πέρι η μασκότ της μεγάλης εκδήλωσης μας υποδεχόταν τον κόσμο ενώ οι εργαζόμενοι – εμψυχωτές ήταν ομοιόμορφα και χαρούμενα ντυμένοι.

Σε κάθε επισκέπτη μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα με τσάντες ανακυκλωμένες, σημειωματάριο από ανακυκλωμένα υλικά και φυσικά θα υπάρχουν κεράσματα σε ατομικές συσκευασίες.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ διέθεσε τους κάδους ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών.

Ακόμη υπήρχαν δύο στήλες – προσφορά απο την ΑΦΗΣ για συλλογή φορητών συσσωρευτών-μπαταριών αλλά και ενημερωτικό υλικό.

Τέλος, το πολύ σπουδαίο νέο: το τρενάκι του Οικολογικού Πάρκου επισκευάστηκε, αναβαθμίστηκε, πιστοποιήθηκε, και σύντομα θα μεταφέρει τους μικρούς φίλους της πόλης!

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ